10 ствари које НЕ ТРЕБА да кажете родитељу „јединчета“

Родитељи који имају само једно дете ЗНАЈУ да немате лошу намеру и да не желите бити увредљиви, али постоје одређене изјаве које НЕ ТРЕБА да говорите. Једноставно, НЕМОЈТЕ.

јединац
Canva.com

Када сте јединац или имате само једно дете, може се десити да стално слушате о „недостацима соло одрастања“. Иако постоји много истраживања која говоре да су јединци подједнако срећна, здрава и добро прилагођена деца као и њихови вршњаци са браћом и сестрама, стари стереотипи и даље преовлађују.

С обзиром на то да су породице са једним дететом све бројније, време је да сви прихвае оно што родитељи јединаца већ знају: јединци могу да одрастају другачије, али су исто тако сјајна и добра деца. Према томе, уздржите се од коментара као што су:

Мора да је баш усамљен

Пре свега, постоји разлика између самоће и усамљености. Заправо, мање је вероватно да ће се јединци осећати усамљено, јер имају више искуства у томе да буду сами. Уме да им буде пријатно у споственом друштву и често имају веома богат унутрашњи живот. Уз то, важно је осигурати да јединци имају много прилика да се играју са другом децом,. Па према томе, ако сте заиста забринути за дечака без браће и сестара који живи у вашој улици, позовите га да се игра са вашом децом.

Неће имати помоћ да се брине о вама када остарите

Иако је ово технички можда тачно, не постоји гаранција да ће деца у већој породици делити посао бриге о родитељима. Сви смо чули за породице у којима један брат или сестра постаје старатељ родитељима, хтео то или она не. Ово је ситуација коју једноставно није могуће предвидети, према томе нема ни користи од тога да се родитељима јединаца намеће осећај кривице.

Мора да је тако лако са само једним дететом

Родитељи јединаца не морају да суде у расправама између браће и сестара, да попуњавају школске формуларе у три примерка или да проведу скоро деценију мењајући пелене. Тачно је. Међутим, многи родитељи јединаца су се определили за мању породицу, јер су знали да би имали проблема да управљају већом. Дакле, када други родитељи почну да се жале на стрес због више деце, можда их треба подсетити да су сами изабрали да имају већу породицу.

Ниси прави родитељ док немаш више од једног детета

Штетан утицај ове изјаве тешко је измерити, заправо. Иза тврдње да ниси прави родитељ док не родиш више од једног детета стоји став да су маме јединаца у спектру изазова и посвећености негде између мајке и тетке.

Можда имају „само“ једно дете, али и даље је то важан посао да се заштити и негује тај живот. Родитељи јединаца осећају све оне исте страхове, бриге и безграничну љубав коју осећају други родитељи.

Не желиш да одрасте да буде размажен, зар не?

Стереотип о размаженим јединцима је толико дубоко укорењен у друштву да је већина родитеља максимално усмерена управо на то – да не размази своје дете. Упркос томе, подразумева се да ће јединац добити више фокусиране пажње од својих родитеља. Истраживања показују да је ово позитивно у смислу самопоштовања, постигнућа, па чак и интелигенције.

Себичан си што немаш друго дете

Неки људи једноставно не желе да ризикују медицинске компликције, нити да упадну у финансијске проблеме тиме што ће добити још једно дете у касним тридесетим. Понекад треба просудити да ли смо спремни (и довољно млади) да идемо у корак са малом децом. То је одговорност према детету које већ имаш.

Она не изгледа као јединица

Сва деца имају себичне и безобразне тренутке, али јединцима се много брже „лепе етикете“ безобразлука него деци из већих породица. Јединац који заиста има емпатију и социјалне вештине неретко се у нашем друштву доживљава као једнорог. Реалност је да су сва деца у процесу стицања ових вештина и да им треба дозволити неке грешке како расту.

Шта ако она нема децу, а ти никада не постанеш бака?

Да, може бити помало разочаравајуће, али имати више од једног детета само да бисмо се једног дана остварили као бака или дека не изгледа баш као најпаметнији животни избор. Многи људи никада немају децу, на пример. Треба да желимо да наша деца расту тако да буду задовољна својим изборима, а не да су под притиском да постанемо баба или деда.

Хоћете ли још једно дете?

Варијације укључују „Само једно?“ и „Зар не желите и сина и ћерку?“ Посебно стресно (и подмукло) може бити када баба и деда кажу: „Пријатељи нас питају да ли ћете имати још једну бебу.“

Иако би требало да се подразумева, ипак треба нагласити – ово су веома лична питања. Неки људи ће можда одговорити да су „завршили с рађањем“. Међтим, други људи можда имају болне разлоге који се крију иза величине своје породице. Можда су то новчане невоље, брачни или здравствени проблеми. Не можете то знати.

Потребан јој је брат и сестра

Једно је волети дете, а сасвим друго препустити се сваком његовом хиру и жељи, а то укључује и стварање другог људског бића са којим ће се играти. Предивно је када браћа и сестре имају јаку и дубоку везу, али заправо нема гаранције да ће браћа и сестре бити пријатељи, зар не?

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.