7 razloga zbog kojih vaša beba ne prestaje da plače

maj 16, 2021

Kada bi bebe mogle da pričaju odmah po rođenju nekim roditeljima bi ublažile muke

Beba komunicira sa roditeljima i okolinom tako što se izražava kroz plač, ali na žalost teško je razumeti šta joj u toj situaciji smeta ili fali akko bi bila mirna.

S obzirom na to da beba nije u stanju da govori ili jasno da do znanja zašto plače, majk ei očevi prepušteni su sami sebi kada je reč o proceni uzroka ovakvog stanja kod beba. Ovo su samo neki od mogućih uzroka.

Glad

Ovo je jedan od najverovatnijih razloga zašto dolazi do plakanja, posebno tokom prvih nekoliko meseci. Bebin stomak je mali tako da ne može da primi puno mleka, a to znači da će beba vrlo brzo da bude ponovo gladna. Ponudite joj hranu kad plače i dozvolite joj da se hrani koliko god želi zbog toga što je to jedini način da utoli glad.

Neudobnost

Neke bebe se uznemire kada im promenite pelenu. Produženi kontakt sa vlažnom ili prljavom pelenom može da nadraži kožu vaše bebe i izazove osip pa je važno da vaša beba bude čista i suva. Promenite joj pelenu kada plače i proverite da li joj odeća ne steže nogice i stvara joj nelagodnost.

Prevruće ili prehladno

Bebe nisu u stanju da regulišu temperaturu kao mi i starija dece. Pa i odrasli se uznemire kada im je previše vruće ili hladno. Najbolji način da proverite temperaturu je dodirivanjem njenog stomaka ili stavljanjem dva prsta na zadnji deo njenog vrata kao biste osetili toplotu kože. Nemojte se oslanjati na temperaturu njenih ruku ili nogu zbog toga što su ekstremiteti prirodno malo hladniji od njihovog tela. Ako je koža bebe neobično topla, uklonite suvišne komade odeće. Ako je dete hladno i ruke i noge izgledaju modro, dodajte rukavice, čarapice, čizmice ili ćebence kako bi ste utoplili dete.

Umor

Bebi je možda potreban samo dodir majke.

Ponekad su bebe prekomerno stimulisane, što im otežava da se smire kada bi trebale da spavaju. Ako beba izgleda umorno, ali ipak ne spava, pokušajte da je smirite tako što ćete je udaljiti od bilo kakvog izvora buke, jakih svetala i puno ljudi.

Nesigurnost

Bebama je često potreban blizak fizički kontakt pa ako vaša beba i dalje plače nakon što ste je nahranili i promenili joj pelene, verovatno je da joj i dalje treba sigurnost roditeljskih ruku.

Bolest

Postoji mnogo razloga zbog kojih beba može loše da se oseća. Akutna oboljenja, kao što je prehlada, najčešće je očigledna, dok bol u stomaku nije tako lako uočljiv. Retko, prekomerno plakanje može da bude znak ozbiljne bolestipa ako ste zabrinuti da vaša beba nije dobro uvek se javite pedijatru.

Grčevi u stomaku

Glavni simptom grčeva u stomaku je neprekidno plakanje neko vreme. Plakanje se može pojaviti u bilo kom trenutku, ali je obično intenzivnije u večernjim satima. Pojava grčeva u stomaku bebe najčešće se javlja do četvrtog meseca života i najčešće nije opasna. Međutim, napadi neprekidnog plakanja mogu da izazovu pritisak na vas i vašu porodicu, pa se ne ustručavajte da potražite pomoć.

Izvor: Klix.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama