Za bacanje petardi predviđene su ogromne kazne. Ali, to ne treba da bude jedini motiv da NE BACATE PETARDE

Zakoni i izmene i dopune zakona koje je 2017. godine usvojila Vlada Srbije predviđaju novčane kazne roditeljima koji ne vode računa o ponašanju mališana. Tako će mame i tate na džepu osetiti kada deca, između ostalog, bacaju petarde, što je vrlo česta pojava u danima praznika.

Za one koji su planirali da na ovaj način proslave predstojeće praznike, dobro bi bilo da pre toga znaju da time mogu prouzrokovati ogroman stres i strah kod pojedine dece i kućnih ljubimaca. Ali, ako to nije dovoljan razlog da odustanu, možda će kazne koje Zakon propisuje biti bolji motiv.

Zakona o javnom redu i miru previđa kaznu od 50.000 do 100.000 dinara onome ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Ukoliko to čine mlađi od 14 godina, odgovornost snose roditelji, staratelji ili usvojitelji.

Novac ili društveno koristan rad

– Oni su odgovorni ukoliko dozvole deci da koriste petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost i plaćaće kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati – objasnili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pozivamo sve roditelje i decu da ove godine praznike dočekaju u ljubavi, radosti i da jedina buka koju prave bude smeh i igra – bez petardi!