Beba od nekoliko meseci na moru: Maltretiranje ili korist? Evo šta kaže pedijatar

25 juna, 2021

Mnogi roditelji se pitaju da li da kreću na more sa bebom ili je, ipak, bolje da ostanu kod kuće. Dug put, vrućina, udaljenost od bebinog lekara u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situacija čine se kao dovoljni razlozi da odmah odustanete. Međutim, pedijatri smatraju da su i bebe od samo nekoliko meseci spremne za svoje prvo letovanje i da će im boravak na moru i te kako prijati.

Pedijatar Svetlana Bacetić ističe da bebi promena klime veoma prija, a da morski vazduh i boravak na moru utiču na opšti psihofizički razvoj deteta i jačanje celog organizma.

Prema njenim rečima, na moru je veoma važno posvetiti pažnju nezi i zaštiti dečje kože, jer je koža bebe mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija, a povećana propustljivost, proizvodnja melanina još nije uspostavljena pa je smanjena zaštita od UV zračenja.

– Prvo i najvažnije jeste izbegavanje direktnog izlaganja suncu, a budite svesni i refleksnog zračenja. Dakle, ni u senci vaša beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci reflektuju od peska, vode, betona. Zato je veoma važno da u periodu od 11 do 16 časova sa bebom boravite u dubokoj hladovini ili u sobi – savetuje pedijatar.

Šeširić na glavu je obavezan

Prema njenim rečima, ako ste na moru sa bebom mlađom od dva meseca veoma je rizično da je kupate u moru, jer za tako male bebe more nikako nije dovoljno toplo. Bazenčići sa slanom ili slatkom vodom su bolja opcija, jer se voda u njima dobro zagreje i na dohvat su ruke za češće rashlađivanje. Oni treba da budu u “debelom” hladu.

– Odojče uzrasta od dva do šest meseci možete kupati u moru pod uslovom da je ono izrazito toplo. Blagodeti boravka na moru koristite pre svega u šetnji pored obale u ranijim jutarnjim i kasnijim popodnevnim satima. Bebe na moru obično bolje i mirnije spavaju, nisu plačljiva i najčešće zaspe u šetnji pored mora u kolicima, što prija i roditeljima da malo psihički odmore. Bebu oblačite u tanku pamučnu majicu i pantalonice. Na glavu joj stavite šeširić sa velikim obodom, a na oči naočare koje štite od UV zračenja. Na kolica zakačite suncobran, tako da beba sve vreme bude u hladu – ističe dr Bacetić.

Mnoge bebe uživaju u kupanju u moru, ali ipak to ne treba da bude duže od deset minuta. Ako beba počne da se trese krajnje je vreme da je izvadite iz vode i umotate u peškir da se ugreje. Nakon kupanja morsku so treba isprati sa bebine kože slatkom vodom ili makar umiti bebu.

Dok boravite na plaži, bilo da je ona peščana ili kamenita, dete bez obzira koliko je malo treba da ima kupaće gaće i nije dobro da na plaži bude golo.

– Kupaće gaćice će sprečiti eventualne infekcije. Pesak lako može da iziritira nežnu bebinu kožu, pa u dodiru sa morskom vodom može doći do infekcije. Takođe, pesak može ući u genitalije, kao i kamenčići, naročito kod devojčica, i dovesti do oštećenja. Ukoliko za vodu koristite specijalne pelene za kupanje skinite ih kada beba izađe iz vode, da bi se koža luftirala, i obucite joj suve kupaće gaćice – savetuje dr Bacetić.

Pri kupovini zaštitnih krema, obratite pažnju da ne sadrže sastojak sa oznakom PABA, jer su mnoga deca osetljiva na njega. Pre nego što što počnete da koristite novu kremu, namažite malu površinu na podlakticu bebe i pratite da se ne pojavi osip, crvenilo ili svrab u naredna 24 sata. Ako nema promena na koži, tek tada možete da koristite zaštitnu kremu: oznaka na kremi treba da bude SPF 30 ili više.

O čemu treba voditi računa kada se bira mesto za odmor?

Izbegavajte mesta koja su udaljena od prodavnica, domova zdravlja, koja imaju probleme sa vodosnabdevanjem, ali i urbana, bučna mesta, sa velikom frekvencijom ljudi, takozvane „centre svih dešavanja“. Veoma je važno da se odabere destinacija koja ima pedijatra ili je pedijatar blizu i lako dostupan.

Upoznavanje sa morem

Prvi put na moru dete će se možda uplašiti od buke i talasa, pa će odbijati da uđe u vodu. Evo kako da ga odobrovoljite:

– Dete nikako nemojte naglo i na silu da stavljate u more, niti naglo sa njim da skočite u vodu, jer će u vas da izgubi poverenje, pa će svaki novi pokušaj ulaska u vodu biti uzaludan. Budite pažljivi, strpljivi i nežni, pa će dete zavoleti more.

– Prvo detetu pokvasite nožice ili sednite zajedno sa njim u plićak. Kada se dete malo navikne na vodu i njenu temperaturu, polako mu kvasite i ostale delove tela.

– Držite bebu u naručju, okrenutu licem prema sebi. Kod vas će se osećati sigurno i lakše će se opustiti, a posle je podstičite na posmatranje oko sebe. Na moru joj zaista mnogo toga možete pokazati. Uza sva ta nova iskustva, dete se neće uplašiti vodenog prostranstva.

– Da bi se dete osećalo prijatno u moru potrebno je da se i vi lepo osećate i da se ne bojite. Svoje pozitivne emocije prenećete i na dete.

– Kada dete uronite u vodu, nagnite ga lagano prema napred i ono će refleksno početi da maše nožicama i rukicama. Tim refleksom dete traži oslonac u vodi. Ubuduće će se ovaj refleks razviti u plivačke pokrete.

– Uvek držite detetu glavicu iznad vode, naročito ako niste vežbali s njim uranjanje glavice u vodu. Naime, refleks zadržavanja daha postoji do četvrtog meseca života i ako prestanete da ga aktivirate dete će se verovatno zagrcnuti vodom ako se nakratko potopi, što može da ugrozi njegov odnos prema moru.

R.N.

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama