Da li predškolac mora da zna da čita i piše?

februar 16, 2019

Roditelji predškolaca imaju dileme kako se postaviti prema obuci čitanja i pisanja na predškolskom uzrastu. Njih očekuje velika prekretnica te je razumljivo što strepe. Polazak deteta u prvi razred predstavlja završetak potpuno bezbrižnog života i naši mališani dobijaju obaveze. Mi se pitamo da li su im dorasli i kako da ih za njih pripremimo.

Foto: Canva

Čitanje i pisanje ih svakako očekuju u prvom razredu a mnoga deca već u predškolskom sa lakoćom muče ove veštine. Da li će dete na predškolskom uzrastu ovladati čitanjem i pisanjem ili ne zavisi pre svega od individualnih razlika. Neka deca ne pokazuju interesovanje, druga imaju otpore a treća nauče spontano bez posebnog angažovanja. Kako je moguće da će oni sutra sedeti u istoj školskoj klupi?

Deca predškolskog uzrasta počinju da pokazuju interesovanje za različitte oblasti. Oni su intelektualno na nivou simboličkog mišljenja koje je zasnovano na upotrebi predstava i reči. Često postavljaju pitanja kako bi bolje razumeli svet koji ih okružuje. Na ovom uzrastu deca uviđaju odnose između objekata i počinju pravilno da koriste izraze veći, manji, kraći, duži, deblji, tanji. Uočavaju ključne karakteristike i razlike između nekih kategorija. To znači da mogu da pronađu objekat koji se razlikuje od ostalih (leptir drugačijih šara od ostalih) i da obajsne razliku. Bez obzira na individualne razlike deca predškolskog uzrasta bi trebalo da budu na nivou simboličkog mišljenja zato što je ono neophodan preduslov za ovladavanje čitanjem i pisanje. Čitanje i pisanje se zasnivaju na prepoznavanju simbola. Samo dete koje može da uoči po čemu se dve šare na krilima leptira razlikuju može da uoči i po čemu se razlikuju slovo h i k a bez toga nema čitanja i pisanja. Zato deca na ovom uzrastu pokazuju interesovanje za slova. Prepoznaju pojedina slova, npr. prvo slovo svog imena.

Razvoj pismenosti je oslonjen na funkcije i znanja formirane tokom razvoja govora. Ona zahteva potpuno razumevanje jezika i gramatičke strukture. Deca pokazuju interesovanje za slušanje priča koje neko čita i sa lakoćom ih prepričavaju. Analiza i sinteza su u ekspanzivnom razvoju na ovom uzrastu a to znači da deca mogu da podele i sastave rečenice najpre na reči, zatim reči na slogove pa na glasove.

Zapamtite: Deca na predškolskom uzrastu ne moraju da znaju da čitaju i pišu. Potrebno je odrediti nivo jezičkog razvoja deteta kako bi se na vreme uočila potreba za dodatnom stimulacijom. Logoped ne procenjuje jezički nivo deteta samo radi izdavanja potvrde za upis u školu već radi pravljenja individualnog plana stimulacije. Uz adekvatan savet na jednostavan način pomoći ćete svom detetu da spremno dočeka polazak u školu.

Izvor: logopediavramovic.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Da li predškolac mora da zna da čita i piše?

  1. Ana kaže:

    Ne slažem se . Poslušali smo savete i kad je dete pokayalo prvo interesovanje za slova da je ne učimo prosto smo je odvojili od toga. Onda je moja ćerka sa 4-5 godina počela da se bavi drugim stvarima. Naučila je note počela da piće pesme i snima na telefon jer nije znala slova. Matematika je isla genijalno učila mentalnu aritmetiku i došli smo u situaciju da dete množi i deli višecifrene brojeve iz glave svira klavir piše tako sto snima a ne zna slova. Učenje slova je u tom uzrastu bilo pakao, leto pre skole po 54-5 sati pisanja po 2 slova i čitanje pa po 3 pa po 4 celo leto smo proveli u tome. Prosto nije islo preskočena faya razvila druge sposobnosti i jos me gleda i kaže mi pa sta ce mi slova i Ajnstajn je prvo naučio note pa slova. Moj savet roditeljima onog momenta kad dete pokaže interesovanje a pokušajte da ga zainteresujete oko trece četvrte pomozite mu da savlada. Svi ćute ali kad deca krenu u skolu u startu ih selektuju u 3 grupe . 1, Čitace. 2 Oni koji znaju slova 3 Oni koji ne znaju. Svi pametuju a deca na***u . Učiteljice ne čekaju da svi savladaju idu napred zadaci iz matematike su slovni dzaba dete zna kad ne ume da pročita i tu kreće pakao. Od devera mali krenuo nespreman u školu po ceo dan rade sa njim pričamo o pametnom detetu sad su maloj promenili vrtić i sa 5 godina zna slova a kad sam im govorili nisu mi verovali. Naučite decu kroz igru čto više pre škole neka vežbaju pisanje u školi ali pametno je da nauče čitanje. Ujedno svaki roditelj koji ima mogućnosti neka dete sa 5-6 da završi pre polaska u školu upiše na mentalnu aritmetiku traje 2 godine dobro je da yavrči sa 7. Deca do 7 godina razviju dvojnu pažnju neverovatnu koncentraciju i sposobnost da lako uče i pamte posle prvog razreda zaista nema svrhe jer deca starija od 7 godina ne mogu razviti dvojnu pažnju. Uostalom to je drevna kineska metoda i kinezu uče decu sa 3,5 godine tim večtinama a u americi uvode u vrtiće i 1 razred kao obavezan predmet kod njih deca polaze sa 6 godina u školu.

  2. Četvorka kaže:

    Deca koje ne znaku da čitaju i te kako su u zaostatku….Imamo dete koje je krenulo u školu znajući da čita i dete koje nije znalo da čita…I verujte, učiteljice nemaju vremena da ih uče da sricu,jer ima i po koje dete inkluzivno na koje mora dosta pažnje da se obrati! Vas članak je divan, al zaključak pogrešan! Ko god ima vremena treba pre polaska deteta u prvi razred da radi sa njim samo na cituckanju!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama