Da li ste i vi od onih nastavnika koji deci uzimaju mobilni telefon kada počne čas ili (ne daj Bože) ispit?

22 jula, 2018

Nedavno su nastavnici vrlo ponosno delili na društvenim mrežama informaciju kako u nekim zemljama postoje stanice ili korpe za odlaganje mobilnih telefona.

Kreativno, nema šta.
Nego, drage kolege, da li ste čuli da postoje satovi koji imaju sve funkcije kao i mobilni telefon. Možete da razgovarate, šaljete sms, snimate i sl, a da je mobilni telefon prilično udaljen od vas. Cena ovog sata je oko 300 evra trenutno, dakle možemo očekivati da će dok naša deca porastu cena biti 50 evra tj. da će ga posedovati svako drugo dete.
Novine kažu da postoje i naočare sa pristupom internetu. A uskoro će postojati i sočiva.
Pitanje je kako ćemo onda? Da li ćemo onda đake skidati gole i proveravati im sočiva u očima? Ili smo spremni za neko drugo rešenje?
Ne postavlja se pitanje da li je to što se dešava dobro ili loše. Da li je bolje da đaci imaju knjigu, svesku i igraju lastiš, a ne igrice na kompjuteru. Svako iz naše generacije ima isti odgovor. Pitanje je potpuno drugačije – kako da se mi koji smo igrali lastiš prilagodimo tome sto neminovno dolazi. Sviđalo se to nama i ne?
Kada smo pre deset godina sedeli u kafani, onaj ko bi znao kada i gde je rođen Mocart, kada je umro i gde je sahranjen bi bio sigurno glavni u kraju. Ili bismo bar komentarisali „vidi kako je ovaj načitan“.
Danas je pitanje sekundi koje su nam potrebne da bismo iste informacije dobili. Informacija više nema vrednost kao pre deset godina. Tada je informacija bila sve. Danas ih imamo koliko želimo, svuda su oko nas. Pravo pitanje je šta ćemo sa svim tim informacijama.
Da li će nam testovi i dalje počinjati pitanjem – koje godine obeležavaju epohu klasicizma i koje su njegove glavne odlike. Ili smo ipak uvideli da ta pitanja treba da promenimo.
Govorimo roditeljima, đacima i sebi da svoje đake pripremamo za realne situacije u životu. Aha, ok.
Je l‘ vi ovaj tekst čitate u nekoj knjizi trenutno? Mislim da ne, mislim da ste ispred svog računara, telefona, tableta…
Drage kolege, mislim da ćemo ipak mi morati da se prilagodimo vremenu, a ne da tražimo da se vreme prilagodi nama.
Ja imam neke ideje kako ćemo, ali možda vi znate bolje?
Izvor: hartweger.rs
 
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama