Dete ima loš rukopis? Evo kako da mu pomognete da ga popravi

9 novembra, 2022

Pisanje je jedna od prvih veština koju deca usvajaju kad krenu u prvi razred. Nekima to ide lako, uredni su i pedantni i sveske im izgledaju savršeno. Ipak, više je one dece kojoj je potrebno duže vremena i više vežbe da bi pisali lepo i čitko.

Foto: Canva

Učiteljica u odeljenju ima i do 30 đaka, pa je gotovo nemoguće za 45 minuta raditi sa svakim detetom koje ima loš rukopis. S druge strane, mame kod kuće nisu učiteljice i nemaju potrebna znanja za to.

Zbog toga donosimo nekoliko saveta koji se i kod kuće mogu primeniti ako primetite da se vaše dete bori sa urednošću i lošim rukopisom.

Neka bude zabavno

Deca su tako programirana. Ako želite da nešto nauče, treba da bude zabavno. Kad učenje učinite zabavnim, vi decu time ohrabrujete. Obavezno nabavite neke zanimljive bojice ili flomastere i dozvolite da kod kuće njih koristi da bi vežbao pisanje. S obzirom na to da se u školi koristi samo obična olovka, biranje boja kod kuće može im se učiniti zabavnije i dati im motiv da se više trude.

Fina motorika

Veštine koje je važno da deca usvoje pre nego što počnu da pišu uključuju i razvoj fine motorike. Ako dete ima problem sa urednošću, razlog bi mogla biti upravo nedovoljno razvijena fina motorika. Dajte im da seckaju nešto, da slažu sitne kocke ili bilo šta drugo što se radi prstićima.

Takođe bi trebalo da proverite i da li dete drži olovku pravilno. Jedan od razloga problema u pisanju može da bude i loš hvat i onda moraju da ulože dodatni napor da bi pisali, a urednost im nije ni na kraj pameti.

Pojačajte linije

Ovo je zanimljiv trik. Ako dete “zaboravlja na liniju”, možda biste je mogli malo pojačati. Recimo, povlačenjem lepka po samoj liniji. Lepak ostavite da se osuši, a dete tako uči da slova piše do granice koja je data.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama