Градите ли здраво окружење за своју децу

30 августа, 2013

facebook_-1601268072
 
Често се сусрећемо са термином „здрава породица“. То је окружење у којем увијек постоји љубав, топлина, правичност… Заправо, сви тежимо да изградимо „здраву“ породицу, како би наша деца израсла у стабилне и успешне људе.
Док се већина слаже у томе да знамо препознати „нездраву“ породицу и карактеристике таквих односа, знамо ли шта заправо значи здрава породица?
Ево неколико питања које требате поставити себи како бисте знали градите ли здраво окружење за своју децу:
Да ли се према сваком детету односите као према појединцу?
Свако дете има свој темперамент, свој начин гледања и интеракцију са светом око себе. Родитељи једнако воле своју децу, али, наравно, имају различите врсте односа са сваким од њих. Индивидуализујте свој однос са сваким од своје деце. Тако ћете јачати њихове снаге и таленте. Такође, избегавајте непријатне упоређење међу браћом и сестрама, или пријатељима.
Имате ли редовну породичну рутину?
Дјеца и родитељи требају имати устаљену, свакодневну рутину. Јутарње обавезе, оброци и одлазак на спавање требају имати свој тачан распоред и време, тако ће се породица лакше организовати. Деца такођер јако воле породичне ритуале и традиције, као што су рођендани, летовања или излети.
Више о ритуалима који зближавају породицу
Да ли ваша породица активно учествује у широј породичној заједници?
Породица функционише боље ако чланови осећају повезаност и подршку пријатеља и родбине. Обично, такви односи захтевају ангажман и око питања која се не тичу ваше уже породице.
Јесу ли ваша очекивања од себе и других чланова породице реална?
Свест, знање и вештине вашег детета се стално мијењају. Посматрајте, читајте и разговарајте са другима како би знали шта реално можете очекивати од вашег детета у свакој фази развоја. И родитељи имају ограничења, обзиром на средства и време које имају на располагању. Не постоје супер-родитељи, постоје само појединци који се труде.
Да ли време које проводите са члановима породице доприноси добрим односима између вас?
Већина времена које проводите са партнером и децом треба бити забавно, опуштено, смислене и, колико је то највише могуће, без сукоба.
Водите ли рачуна о властитим потребама?
Родитељи би требали водити здрав особни живот (укључујући правилну прехрану, вјежбање и навике спавања). Одвојите вријеме за ствари у којима уживате. Ваша деца ће бити задовољнија ако су ваше емоционалне потребе задовољене. Деца су најсрећнија ако расту уз родитеље који су у складном односу.
Преузимате ли моралне и друштвене одговорности у животу?
Ви сте најважнији узор за ваше дете. Покажите свој систем вредности кроз дела и речи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама