Izvodite decu napolje i kada je hladno

18 novembra, 2016

Izlazak na vazduh je važan u svako godišnje doba, pa i u jesen
deca
JESEN prazni parkiće, jer roditelji brinu da im se deca ne prehlade tokom igre na otvorenom. Čim temperatura padne ispod 15 stepeni, oni ih radije vode u igraonice ili im govore da je bolje da ostanu kod kuće. Međutim, izlazak na vazduh je važan u svako godišnje doba, pa i u jesen. Evo nekoliko razloga zbog kojih se boravak napolju preporučuje:
* Svaki orah, kesten ili žir koji dete tokom igre uzme u ruke na sebi pozitivne bakterije, a one jačaju imunitet. Na taj način organizam stvara branu od niza bolesti.
* Lekari podsećaju da aktivnost na otvorenom, trčkaranje ili šetanje, pruža detetu mogućnost da se nadiše svežeg vazduha, a on blagotvorno utiče na disajne puteve, čisti ih i smanjuje kašalj.
* Sunčeva svetlost je lek, pogotovo u jesen, kada ono nije toliko jako, nego miluje čak i kada je napolju vrlo hladno.
* Istraživanja pokazuju da traumatični, stresni životni trenuci uzrokuju manje psihološke poremećaje kod dece koja često borave u prirodi.
* Veštačka svetlost slabi očni fokus, dok ga dnevna vraća u normalu, pa je važno da dete svakog dana bude napolju.
* Boravak na otvorenom umanjuje hiperaktivnost, jer su deca posle igranja u parku mirnija i sa više pažnje pristupaju rešavanju zadataka i ostalim aktivnostima.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama