Ја на својој великој матури нисам изгледала као ова деца на малој

Сећате ли се своје мале матуре?

Питам, јер ових дана су актуелне прославе истих, а при том, ако прођеш поред гомиле која иде на ово славље немаш појма да ли је у питању мала и велика матура јер су девојке од 14 и оне пунолетне потпуно исто нафракане. Заправо, помало ми сва славља, свадбе, пунолетсва, матуре и крштења личе на тематски маскембал са мотивом “естрадна звезда”, без обзира на године. Нико не личи на себе!

Рецепт: У 3 тоне лака додати понеки уметак за косу и зачинити са 4 кг шминке. Овде су вам ствари обрнуто пропорционалне него код просечног ручка – што више зачиниш то мање укуса има.

И ај’ некако то прогутам кад су ове велике девојке у питању, али кад видим децу која су тек завршила основну школу а која су се овако упарадила, озбиљно се забринем. Јер за 2 године и моју ћерку очекује исти догађај и ја се унапред психички и физички припремам да искулирам када ми се појави са идејом да хоће на матуру у Јелена Kарлеуша стилу (који копира чак и Kим Kардашијан), уз вештачке нокте, вештачке трепавице, професионалну извештачену шминку и фризуру. За сада још није у том фазону, али ко зна докле догура за 2 године. Јер трипови са вештачким праменовима у боји су за њу већ прошлост.

Мислим да ћу да постанем разрока од тога колико сам пута заколутала очима када сам видела клинку која је завршила 8. разред која покушава да нађе равнотежу на 12 цм дугачким штиклама (са платфором , како би јој било лакше) упарену са писмо ташном у истој боји. Не знам који од ова два модна детаља ми више иде на живце и који је мање практичан и за одраслу особу. Можеш се само сликати са њима.

Но добро, свет напредује у неком чудном правцу, ја кризирам средње године ваљда. Није ми први пут да не варим неке ствари. Све више постајем убеђена да сам пала с Марса, да то није само глупа изјава која се помене кад је неко неприлагођен већ стваран историјски догађај који се некада десио појединим људима или Марсовицма.. Не знам када, али отели су ме Земљани. И све сам више збуњена неким сећањима која испливају из моје марсовске амнезије.

– Присетим се како сам ја у тим годинама (дакле са својих 14) кришом пар пута ставила креон и била убеђена да се види из авиона ( или летећег тањира)

– Вештачки нокти? Јок. Моји су били изгрицкани до живца са седам слојева заноктица поред, као ресице. Тај декор данашњи маникир салони не могу да направе. То само Марсовци имају.

– Штикле за малу матуру? На мојој планети тога није било…

Елем, навикла сам на моју ћерку нашминкану јер тренира плес и сваки њен наступ је пун шљокица и шминке. Али то је представа и маска за исту. Девојчице на малој матури у маси случајева изгледају баш тако као и оне – три тоне лака и тешке шминке, али не знају шта глуме. Да би било шта одиграле морају да скину драгоцене штикле које су месецима бирале да би се у њима… сликале. Журе да одрасту, а нису у стању да изаберу ни своје будуће занимање. Ок, изузев оних које желе да буду спонзоруше и старлете.

Мале матуре подсећају ме на оне “Девојчице и дијадеме” – клинке предшколског узраста које се такмиче на изборима за малу Мис, јер су промашиле сврху Барбика . Деца се више не играју са њима већ покушавају да личе на њих. Ове клинке родитељи шминкају, воде на потамњивање коже, надоградњу трепавица и гурну им у уста вештачке зубе чим испљуну цуцлу.

Треба тако, да се припреме деца на време. Данас очас посла постанеш звезда интернета. Сасвим је обична ствар да једно дете има свој Youtube  канал, па и да на истом препоручује шминку.

Уопште не би зачудило да почну да се славе и мини матуре, рецимо онда када клинци напуштају обданиште и крећу у школу. И то је период одрастања. А ни штикле за ту величину ноге није тешко наћи… Само треба закупити кафану!

Онако у поверењу, ја својој великој матури нисам изгледала као ова деца на малој. Заправо, изгледала сам као плавушкаста верзија Мортише Адамс у дугој црној хаљини маде бy Моја Мама, црном огртачу од тила, отвореним сандалама и најлон чарапама са ојачањем на прстима.

Но добро, то је већ мој проблем. Правићу се да и за то имам Марсовску амнезију. Тако је најбоље!

Блаженка Васић

Извор: skitarnik.com