Кад народ не зна, али суди

5 децембра, 2022

„Замислите која би тишина настала када би људи говорили само о ономе што знају.“ Мудри Карел Чапек је схватио оно што већина нас не схвата ни данас.

А све је, заправо, врло једноставно. Добро је причати о стварима у које смо упућени. О којима имамо сазнања или искуство. О осталима – ћутимо.

Foto: Canva

Случај у Трстенику свакако је један од најснажнијих доказа да су у озбиљном проблему и школа и надлежне службе и породица. Додуше, не разумем зашто је тај случај гори од низа сличних понижења која професори и деца свакодневно доживљавају у школама, али боље икад… Ипак, и даље се не гађа у мету. И даље се не обуставља настава због правилника који су професорима ограничили могућност реаговања, и даље се дозвољава родитељима да прете, и даље се у школама тек спорадично спроводе поступци код случајева вршњачког насиља (у уверењу да жртва лаже или родитељи претерују), и даље наставници причају да су деца из године у годину „све гора“, а вуковаца и оних са примерним владањем је све више (да не спомињем да међу том децом има деце просветних радника, међу тим родитељима има професора, или су то можда нека друга деца и родитељи?). Уместо тога, дају се коментари!

А, као и обично, у коментарима се најбоље разоткривамо.

Невероватно је шта је све исписано и изречено на саму вест да је ученик измакао столицу професорки. Наведени су предлози шта би с њим сада требало урадити. Међу тим предлозима је веома мало оних који се тичу психолога, социјалних служби, помоћи да се залутали млади човек врати у колосек. Већина се односи на обавезно слање момка (и његовог оца) у дугогодишњи затвор („па да му затвореници објасне неке ствари“) и њихово трајно уклањање из нашег видокруга. Верујем да међу тим коментаторима није било правника, адвоката и судија који знају какве казне долазе у обзир. Овде суди „народ“.

Било је много оних који момку желе трајно искључење из свих школа. А шта ћемо онда с њим? Где ће бити његово место у друштву? Зар нам неће више сметати као необразован, неоспособљен, обележен? Или га треба што оштрије казнити, па да се други запитају да ли ће то урадити? Хоће ли се запитати?

На то одговор имају психолози. Али њих међу коментаторима вероватно није ни било.
Онда се јавила вест да је младић покушао да се убије. Моментално су се наоштриле виртуелне оловке. Једно море људи зна да је све лаж. Да је то савет адвоката. Да је хтео да се убије јер не може даље да малтретира. Чак сам прочитала коментар „И боље да се убио“.

Позива се на Душанов законик. Шеријатски закон. Тек о томе они који се на њих позивају не знају ништа! Али се позивају!

Филозофи иду и даље у дискутовању: „Како се то убија у пољу? Објасните нам како је хтео да се убије!“ Ухватили су их у превари! ’Ајде, молим те! Шио ми га Ђура!

Полако са реакцијама и мишљењима. Хајде да пробамо, бар да пробамо да оћутимо на вест која је толико језива. Ето, нека је све лаж, опет је језиво. И да је прича о самоубиству измишљена, било би у реду захвалити се небесима што се то не дешава у нашим кућама.

Хајде да не отпустимо све зло из себе које се вешто скрива иза „правде“ и „правичности“. Да пробамо да не дајемо коментаре. Хајде да признамо да макар нешто не знамо. Прочитајте шта је све исписано на мрежама и новинским порталима на вест о покушају самоубиства тог младића.
А ми не знамо како је самохраном оцу са толико деце којем је супруга у осмом месецу трудноће погинула. Не знамо да ли је, можда, много тога покушавао са момком који је понизио професорку измицањем столице? Да ли га је, можда, систем изневерио? Да ли је кадар да изнесе своју судбину? Да ли би сви они који коментаришу то били кадри? А можда је и преварант? Лажов? Можда је младић манипулативан? Не знамо!

Не знамо!

Или, ако оћутимо стајемо на страну насилника? Треба га линчовати, обрисати с лица земље, па ћемо тако показати на чијој смо страни.

Срамота ме је и да поновим шта је све изречено. И то од људи који никакве чињенице немају. Који не познају ни дете, ни оца, ни професорку.

Ево, да покушамо једну вежбу за данас. Замислите да је столицу измакао ваш кум. Ваш син. Ваш унук. Не, никако, само то немојте рећи! Никако не изговорите да се то њему не би могло десити јер је васпитан (за разлику од овог момка). Само то не. Ето, замислите. Да ли бисте и онда овако реаговали? Да ли би и то дете заслужило да му „затвореници објасне“, да ли би и онда све била лаж и претварање научено од адвоката? Да ли бисте и тад секли шаке, судећи по Душановом законику?

А на крају вежбе се још једном захвалите васиони што нисте у улози тог оца, тог момка, те професорке и наставите да гледате своја посла.

Аутор: Маја Бугарчић, професор енглеског језика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Кад народ не зна, али суди

 1. RIM каже:

  Bogu hvala da neko misli i na dete, jer to je dete… Čak i odrasli greše, ali oproštaj je vrlina. Dečaku se treba oprostiti, trebamo biti razumniji, malo više ljudskosti ne bi nam škodilo. A i zar niko od nas nije nekada izmakao stolicu, podmetnuo žvaku, lepak… I td. Da, jesmo i nastavnici su se ljutili par minuta, pa smejali zajedno sa nama. U ovom slučaju jeste dečak pogrešio, ali nije učinio nešto toliko strašno da se izbaci iz škole iz društva. Dete zaslužuje drugu šansu, kao i svako biće na ovoj planeti.

 2. Mira Milošević каже:

  Zahvaljujem se g-đi Maji, na rečima koje je ispisala u ovom članku, jer mi je blisko rasuđivanje na ovakav način.
  I sama sam reagovala u više navrata, ovako kritički, obrazlažući da su i dete i nastavnica, žrtve jednog pogrešnog sistemskog utemeljenja loših vaspitnih modela u porodici, lošeg pedagoško nastavnog programa lošeg satanističkog i nasilnog medijskog programa bez cenzure, jednom rečju lošeg drušva. I umesto da prozivamo uzroke svemu, mi čerečimo posledicu. I to dete koje je isto društvo i medij, naučilo da pravi vratolomije, napunilo ga sadržajem koji mora da ispolji, da imitira. Ne postoji zakon o porodici, po kome se uvode neke zdrave vaspitne norme, ali zato postoje zakoni i mere koje rasturaju porodicu, sa zapada dakako.Zabraniše štap i verbalnu prinudu, dadoše detetu nepostojeća i neprirodna prava, uvedoše šargarepu i oduzimanje iste, sedoše ga pred kutiju iz koje zlo probija.I završiše svoj naum. Da dete stasa u nasilno
  , pohlepno, manipulativno, ustršeno i nesnađeno biće, ni nalik sebi i svom Božijem liku. Da nas bude stid za sve što jesmo.
  I da dodam, na našu nesreću, Srbija ima rešenje, ali ga naša vlast, nažalost, ne prepoznaje.

 3. Vojin Mianovic каже:

  Svaka cast za ovu postavku !
  Svaka cast Maji na clanku !
  Svaka cast obema na hrabrosti !
  Naravno, nasilnika ne treba proglasavati zrtvom, on je, ipak, pocinio zlodelo, ali, da, zasta se razvila prava hajka na njega i, takoreci, pozivanje na linc.
  P.S. Nije da nije bilo istupa psihologa, eto, ja sam (buduci da sam i psiolog, osim sto sam radio kao nastavnik klavira) u nekim dijalizima, ovde, na fb, povodom postavki progoniteljskog tipa, pokusao da ukazem na to da je reagovanja nastavnickog korpusa na ovaj dgadjaj, takodje – nasilje, ali, piznajem, na pisanje nekog clanka, poput vaseg, nisam se odlucio.

 4. Defektolog каже:

  Sve je onako kako su advokati planirali.Pažnja se preusmerava ,i nasilnik postaje žrtva.Umesto osude i kazne ,sledi sažaljenje.Već vidjene manipulacije. Kao iskusnom defektologu, jasno mi je da se radi o fingiranoj situaciji,Imao sam dosta iskustva tokom radnog veka sa pokušajima lažnog samoubistva. Uglavnom su bila ,pokazalo se, izvedena sa ciljem da se preusmeri pažnja. Na veliku žalost, ona prva samoubistva sa različitim motivima ,uglavnom su bila i realizovana. Ne donosim nikakav zaključak o konkretnom slučaju,samo ukazujem na različite motive pokušaja samoubistva. Takodje, kada se ispostavi da je samoubistvo zaista samo sebi cilj,već je kasno. U konkretnom slučaju, može se rešiti problem.Prvo terapija sa ciljem oporavka i izlečenja, a zatim zaslužena kazna. I vuk sit ,i ovce na broju. Uvek su nasilinici ovog tipa skloni maltretiranju slabijih,naročito ako su deo ”čopora”, i gotovo nikad destrukcija ne prelazi u autodestrukciju. Idee suicidum su veoma zloupotrebljavane, pa se ,opravdano,može izneti i sumnja u iskrenost istih.

 5. Radovanovic Snezana каже:

  Svaka cast za tekst, nadam se samo da ima vise takvih ljudi.Inace gde smo i cemu da se nadamo posle svih onih komentara. ⚘

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама