Како је професорка физике утакмицу Србија – Камерун претворила у час који су сви помно пратили?

28 новембра, 2022

Док смо се сви ми наизменично нервирали и радовали гледајући данашњи меч у ком су наши Орлови прошли лошије него што су очекивали, неки су морали и да уче. Али, за чудо, то учење им уопште није тешко пало. Јер су истовремено гледали утакмицу и одговарали на питања из – физике.

Професорка физике Татјана Марковић Топаловић ради у средњој медицинској школи у Шапцу и данас, за време првог полувремена, ученици другог разреда требало је да одговарају.

“Кад сам стигла на час, схватила сам да од испитивања нема ништа. На брзину сам склопила питања, а деца су се одушевила. Сви до једног су помно пратили утакмицу и покушавали да дају одговоре, истражујући у својим уџбеницима и на интернету. Нисам желела да их пустим да само гледају утакмицу, кад знам да сам то могла да искористим да уједно и науче и утврде знање.” – каже Татјана која је, иначе, проглашена за једног од најбољих едукатора Србије.

А баш на оваквим часовима и у оваквим приликама се најбољи и препознају. Татјана је на пројектору изнад табле пустила утакмицу, а на табли исписала питања на која су ђаци током меча заједно одговарали. Који наш играч има највећу брзину и колико она износи? Из димензија фудбалског терена, израчунај површину. Одреди средњу густину фудбалске лопте.

“Ово нису тешка питања, али у овом дану она и не треба да буду тешка, већ да их мотивишу да истраже одговоре. Спортови имају много простора, да се деца заинтересују и да науче нешто. Из физике, из хемије (допинг, исхрана, опште здравље спортиста кроз њихове лабораторијске анализе), анатомија спортисте, примарна грађа фудбалера, статистика и анализа игре (математика), и наравно правила игре и анализа утакмица са наставником физичког васпитања. Ето, тако ја то гледам.” – каже за наш портал ова професорка и додаје да је други час имала у другом одељењу, где су ђаци били једнако “будни” и заинтересовани.

Ја мислим да професор мора да се прилагоди енергији дана и одељења, да би то преношење знања стварно било и успешно, каже Татјана, а ми се слажемо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Како је професорка физике утакмицу Србија – Камерун претворила у час који су сви помно пратили?

  1. Мира каже:

    Браво колегинице! Дивна идеја!

  2. Branimir Vesić каже:

    A, geografija – vlažnost vazduha, temperatura… Veoma utiču na igru i sposobnost pojedinca. Bolivija jedne godine dobi Argentinu 5-1, upravo zbog razređenog vazduha u La Pazu, na 3600m.n.v. Argentinci došli dan uoči utakmice, nisu se prilagodili i na kraju, poraz. Čista geografija! 🙂

  3. Ljiljana каже:

    Jedno veeeliko bravo za profesionalca i coveka ! To je i predavanje kako za ucenike tako i za ucitelje, nastavnike, profesore. Naklon ovoj profesorki!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама