Kako učiti dete da uči?

Kako učiti dete da uči?

Suluda je ideja je da je učenje samo „mučenje“, a opet, deca tu poruku doživljavaju vrlo ozbiljno jer im je mahom tako i prenosimo. Škola se predstavlja kao mesto „moranja“ i „teranja“, i što su deca starija, ta ideja sazreva kao istinita teorija o tome šta škola jeste. Tamo MORA da se uči, TREBA da se trudi, MORA da se radi… Svoj toj priči pridodaje se i važnost „kulta ocene“ kao istinitog merila znanja, iako, kada malo razmisli, svaki čovek može argumentovano da donese zaključak da je to retko kada slučaj. Uči se zarad ocene, umesto da se ocena dobija da bi nam pokazala kuda dalje sa učenjem. Uz to, pritisak da se dobiju odlične ocene ponekad nas čini neosetljivim za to koliko je dete zapravo naučilo. Sve ređe roditelji zastanu da razmisle, u koje svrhe dete uopšte i uči.
 
Važno pitanje za svakog roditelja je – Da li će Vam za 10 godina biti bitno to što je Vaše dete imalo peticu iz srpskog u trećem osnovne, ako tada bude bukvalno bežalo od knjige?
 
Mnogo važnije od toga da li ce dobiti dobru ili lošu ocenu je to da li će dete naučiti da uči i da li će zavoleti da uči. Da se mi pitamo, trebalo bi uvesti zaseban predmet u školi koji pokriva te dve stvari, jer on predstavlja osnovu za učenje svega ostalog. S obzirom da takvog predmeta nema, mi smo odlučili da istaknemo važne ideje koje bi taj predmet trebalo da sadrži, a koje Vi kod kuće možete da primenite u radu sa svojim detetom.
 
schoolgirl02-thumb10484183
„Ulovi“ suštinu!
Ne vredi daviti se u detaljima ako usput izmiče suština. Važno je znati pronaći najbitnije, jer se kasnije u skladu sa tom centralnom idejom dopunjuje slika detaljima. Kako da to vežbate? Dok zajedno čitate, uvek se vraćajte na pitanja: O čemu se ovde radi? O kome je ova priča? Šta je ovde najvažnije da zapamtimo? Učite dete da obrati pažnju na naslove i podnaslove koji često definišu glavnu temu. Zajedno ređajte delove od najviše do najmanje bitnih.
 
Nećemo napamet!
Ono što želimo da dete nauči jeste da svojim rečima ispriča glavne ideje onoga što uči, a ne da samo napamet reprodukuje naučeno. Prosta reprodukcija, ili učenje napamet, predstavlja veoma plitak nivo učenja. Tako naučeno gradivo se vrlo brzo zaboravlja. Nažalost, u našem školskom sistemu se vrlo često ispituje (i najviše ocenjuje) baš to- sposobnost da se uči napamet, odnosno da se izdeklamuje napamet naučeni tekst. Međutim, ako želite da dete išta nauči i da mu to zaprave ostane nešto u glavi, treba podsticati razumevanje. Kako drugacije mozemo da kazemo isto ovo? Hajde da drugačije ispričamo ovu priču? Kada bi trebalo da ovo objasniš tvom malom bratu koji ne ide još u školu, kako bi objasnio?
(više…)