Ко је одговоран због тога што су ученици који су измакли професорки столицу – враћени у школу?

фебруар 2, 2023

Замислите следећу ситуацију. Догоди се саобраћајна несрећа. Са трагичним исходом. Возач који је проузроковао удес је у видно алкохолисаном стању. Али, из неког разлога, полицајац који је дошао на лице места не ради алко-тест. Не раде тест ни у станици, само напишу да је био у алкохолисаном стању. Возач, као што би свако урадио, ангажује адвоката и он, радећи СВОЈ посао, пронађе очигледан пропуст у процедури. Полиција није урадила свој посао како треба. Није урадила посао за који сваког месеца примају плату и тако је изиграла поверење грађана.

Да ли бисмо позвали надлежне на одговорност? Да! С пуним правом. Наравно да бисмо били кивни и на возача који је возио пијан, али бисмо (макар на друштвеним мрежама јер смо ту најгласнији) тражили и да се утврди одговорност појединаца у систему који су траљаво радили.

Ипак, делује као да, као друштво, немамо увек капацитет да разумемо како систем функционише.

Данас је медије обишла вест да су ученици из Трстеника који су професорки измакли столицу, смејали јој се и све то, као шлаг на торту, објавили на друштвеним мрежама – враћени у школу. Због грешке у процедури.

Коментари просечних читалаца ове вести?

“Систем их штити!”

“Па да, просветни радници су препуштени сами себи.”

“Сад ће бити још гори!”

“Мали, размажени, мамини и татини синови! Фуј!”

“Просвета је годинама беспомоћна!”

Понешто од овога је и тачно. Само што се, некако, неопажено провлачи кључни проблем читаве ситуације у којој смо се као друштво нашли. А то је да су ученици у школу враћени не због тога што их систем штити, већ због тога што појединци у том систему свој посао раде лоше.

– Одлука Наставничког већа није могла да се спроведе јер постоји део где они треба да одраде саветовање са педагогом, психологом. Школа то није одрадила у том тренутку. Због тога је одлука наставничког већа пала у воду. – рекла је данас за Блиц професорка која је била жртва својих ученика.

Да ли умемо да станемо, размислимо и кажемо – ко је одговоран за то? Зашто секретар школе не познаје Закон? То му је ПОСАО! Зашто педагог и психолог нису обавили васпитни рад са учеником који очигледно има проблеме у понашању? То им је ПОСАО! Зашто директор није испратио да ли су процедуре испоштоване? То је његов посао!

Ко ће одговарати? Да ли ће они и даље бити на својим радним местима и да ли ће систем тиме послати поруку да није битно како радиш, свираће ти радио и даље?

Не, школе нису немоћне. Школе су се своје “моћи” одрекле.

Сви они одговорни су за ситуацију у којој смо се нашли ништа мање него ученици који су измакли столицу.

Из неког разлога, било да је у питању незнање, лењост или нешто треће, свој посао нису урадили. Последица тога је да су ученици враћени у школе.

Ученике можемо кривити за понашање према професорки. Али за то што су враћени у школу, нису криви. Стварно нису.

Да бисте кривца пронашли, покуцајте на друга врата у једној много већој и важнијој згради у Београду и питајте: Да ли ће они који нису радили свој посао за то одговарати?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Ко је одговоран због тога што су ученици који су измакли професорки столицу – враћени у школу?

  1. Pera Kojot каже:

    I sad, kao ne znamo kako se kod nas zapošljava…u KV inspektor rada jedva završila za mesara, kupila diplomu srednja, pa faksa…javna tajna, ali ima ljude…Imam koleginicu, radi kao zapisničar, donela diplomu dipl ekonomiste, nakon 2 god siplomu dipl pravnika, kao dala diferencijalne ispite, problem je što od 40 ispita na pravnom makar 37 je diferencijalnih u odnosu na ekonomski. Naravno pitanje je trenutka kada će dobiti radno mesto sa VSS. Predsednik suda ne reaguje jer zaboga ona je tu VF…

  2. David каже:

    I mi imamo k9msiju koji je u alkoholisanom stanju usmrtio coveka. Niti je isao u zatvor, niti mu je oduzeta vozacka dozvola. I gle cuda, to isto se desilo u Trsteniku. Ne znam otkud toliko cudjenje za toboz propust.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама