Mala matura NIJE rezultat roditelja

27 juna, 2021

Nisu roditelji na ispitu, a svakako nisu ni deca.
Mala matura meri to što mere TESTOVI male mature, i ništa više.

Foto Milena Anđela
Novosti

Ne ponašajte se kao da ste vi, kao roditelj na ispitu.

Ne govorite kako imate tremu, kako vama drhte ruke, kako se nervirate, ne zapitkujte previše o rezultatima, ne komunicirajte mnogo sa drugim roditeljima o tome kako su drugi uradili, dišite sporije i dublje.

Zašto?

Zato što su to sve ponašanja povišene brige, odnosno anksioznosti koje se prenosi na decu, čak i da im ništa ne govorite. Često roditelji kažu da ne vrše verbalno pritisak na decu, a zapravo uopšte nisu svesni svog disanja i ponašanja koje mnogo više i prenosi pritisak na decu i pritom stvara dodatnu konfuziju ako je poruka koja se izgovara suprotna od ponašanja.

Onda se i deca osećaju zbunjeno, mogu imati simptome slične paničnim napadima, ne znaju šta im je, što se osećaju tako, što im lupa srce, što ih boli glava i stomak…to nije njihovo osećanje često, nego majčino ili očevo, ili bakino, ili dekino, ili nastavnicino, ubačeno u njih, putem projektivne identifikacije.

Deca ne samo da su “upijajući um”, nego su i “upujajuća duša”. Zato smirite sebe, recite sebi da će biti sve u redu, verujte svom detetu, prepustite mu odgovornost za svoj život i onda… je svejedno šta ćete reći.

Vaša ljubav i sposobnost za roditeljstvo je mnogo veća i mnogo širi pojam od školovanja, rezultata na ispitima i proseka.

Autor: Sunčica Jovanović, psiholog, autor stranice Moj psiholog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama