Математичке мозгалице и задаци за “трећаке” – 30 задатака за размишљање

28 марта, 2022

“Зашто учимо математику? Ово питање себи постављају многи ученици не увиђајући користи од низа задатака које решавају. Шта год будемо радили у животу, без математике нећемо моћи. Без примене математике не би било авиона, мостова, играчака, трговине и много чега другог. Математика се примењује и тамо где то не очекујемо – у сликарству, музици и књижевности. Математика нас учи правилном размишљању, а кад је учимо, постајемо паметнији.”. Овим речима награђени аутори Мирко Дејић и Бранка Дејић обраћају се деци на почетку свих својих књига.

За издавачку кућу Креативни центар ово двоје плодних аутора написали су много математичких збирки, од којих су неке проглашене и за најбоље у Европи, у својим категоријама.

Збирке ових аутора “Математичке авантуре 1-4” намењене су увежбавању градива за узраст од првог до четвртог разреда, али на начин који подстиче логичко и креативно размишљање.

Овог пута, фокусираћемо се на издање за “трећаке”.

Математичке авантуре 3 је трећа у низу књига Мирка и Бранке Дејић. Намењена је оној деци која у трећем разреду могу да напредују брже и више од осталих ђака.

У збирци се налазе занимљиви задаци какви се најчешће не раде на часовима математике. Задаци имају различите функције: поједини служе за развијање логичког и апстрактног мишљења, неки се односе на сналажење у равни и простору, неки на сналажење у различитим ситуацијама, а многи су, једноставно, лепи задаци, они због којих волимо математику и који нас мотивишу да је стално радимо. Сви су они погодни за откривање и развијање математичке даровитости и подстицање креативности.

Поред Математичких авантура које јесу намењене оним “напреднијим” математичарима, ту су и мање захтевне збирке задатака – Задатак на дан 3 (која такође постоји и за први и за други разред) као и још једна едиција за оне који могу мало брже да напредују – Да лако схватиш матиш (у понуди су издања за ученике од првог до четвртог разреда).

Задатак на дан 3 садржи 180 текстуалних задатака из математике за увежбавање школског градива на забаван начин. Задаци су различитог нивоа сложености, примерени узрасту ученика, неопходни за развој логике и критичког мишљења. Теме су блиске деци, повезане са ситуацијама из свакодневног живота. На крају књиге налазе се решења свих задатака.

Задаци су аутентични и формулисани јасно, али тако да не дају готова решења, већ од деце захтевају визуализацију и анализу, вештине које су им неопходне у свакодневном животу. Развијањем мишљења вишег реда деца стичу самопоуздање и самосталност не само у савладавању школског градива већ и у реалним животним ситуацијама. Према речима ауторке књига Задатак на дан Вики Шиоцу “ове десетоминутне и петнаестоминутне дневне вежбе загревања подстичу развој математичких вештина неопходних за 21. век”.

Да лако схватиш матиш 3 садржи преко 150 математичких проблема. Аутори су Милан Батавељић, Милена Вранић и Слађана Маричић, а књигу је илустровао Борис Кузмановић. Задаци у збирци прате програм за наставу математике у трећем разреду основне школе и омогућавају примену математичких знања у ситуацијама блиским деци.

Задаци из серијала збирки Да лако схватиш матиш 1–4 код деце подстичу радозналост и креативност, моћ расуђивања и логичко размишљање, а приликом њиховог решавања открива се смисао за математику. Аутори саветују да је помоћ родитеља или учитеља добродошла код опширнијих текстуалних задатака и код задатака који су деци тежи.

У наставку потражите примере задатака из све три збирке. То ће вам сигурно помоћи да изаберете ону која ће вашем детету највише одговарати.

Математичке авантуре 3

Download (PDF, 380KB)

Да лако схватиш матиш 3

Download (PDF, 232KB)

Задатак на дан 3

Download (PDF, 628KB)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Математичке мозгалице и задаци за “трећаке” – 30 задатака за размишљање"

  1. Gordana каже:

    Zadaci su zanimljivikod ucenike traze interesovanje,ozbiljnost prema radu ,kolektivni rad.Veliku pomoc u radu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама