Ministarstvo o državnoj maturi: Zbirke izlaze u septembru, uspeh iz srednje škole nosiće 30 do 40 bodova

Neformalno udruženje srednjoškolaca “I mi se pitamo” koje su osnovali upravo učenici srednjih škola sa ciljem da utiču na način uvođenja državne mature koji i te kako ima uticaja na njihovu budućnost, predalo je pre nekoliko nedelja Ministarstvu prosvete peticiju sa 25.000 potpisa kojom se traži da se državna matura odloži.

Kako su govorili još tada, osnovni problem državne mature je taj što oni koji će je polagati o njoj ne znaju ništa. Osim toga, utisak koji su stekli jeste da će se od njih tražiti “sirovo bubanje”. Državnu maturu, osim toga, smatraju nepravičnom iz više razloga.

Tim povodom održan je i sastanak predstavnika udruženja i ministra prosvete, na kom su srednjoškolci izneli svoje nedoumice povodom državne mature. Nekoliko dana kasnije stigli su i odgovori na deo tih pitanja.

Na pitanje koji je prag za polaganje državne mature, odgovor je da se on računa na svakom testu pojedinačno, te da će biti utvrđen na početku sledeće godine. Ideja ima nekoliko, kažu iz Ministarstva.

Što se tiče uspeha u školi on će se, kažu iz Ministarstva, računati sa 30-40 bodova, a uspeh na takmičenjima nosiće od 10 do 30 bodova.

Srednjoškolce je zanimalo i da li će postojati zbirke iz kojih će moći da se pripremaju, a odgovor je pozitivan. Biće objavljene u septembru i biće onlajn.

Na testovima će, rekli su im iz Ministarstva pitanja biti podeljena po nivoima na sledeći način: 25% biće pitanja osnovnog nivoa, 50% srednjeg i 25% činiće teža pitanja.

Koji segment bodovne skale će prevagnuti u rangiranju kod učenika koji imaju isti broj bodova, odlučivaće fakulteti, rečeno je udruženju “I mi se pitamo” iz Ministarstva prosvete.

Pitanja na koja još čekaju odgovore su i kako će se upisivati učenici koji to žele da urade naknadno, kako će se upisivati oni koji su srednju školu završili “po starom modelu”, kao i kako će funkcionisati prebacivanje sa jednog fakulteta na drugi.