Мојој девојчици, ПРЕ него што почне да излази с момцима

“Чекај само да почне да излази и да се дописује с момцима…”

“Каква слатка девојчица! Мора да тата има негде спремну пушку да растера удвараче…”

“Ја сам мојима рекао, нема момака до 25. Хахахаха….”

Ако имате ћерку, вероватно сте некад чули бар неки од ових коментара.

Ја јесам. Али пре више година. А онда сам трепнула.

Foto: Canva

И сада пред собом имам скоро тинејџерку која све мање личи на малу девојчицу, а све више на девојчурка.

И док је посматрам и с њом разговарам о другарицама, проблемима, школи, мислим у себи: “Па ја за ово уопште нисам спремна!”

Али ко мене па пита? Оно што долази, десиће се без обзира на то да ли сам ја на то спремна.

Као породица, договорили смо се да нема момака (оних правих) до средње школе, али ће питања, заљубљивања, дописивања, скоро сигурно доћи пре.

А тада почиње једна сасвим нова ера родитељства. Зато сам много размишљала о томе шта ћу рећи својој ћерки кад то време дође.

А све је данас много другачије него кад сам ја почињала да излазим с момцима.

Тада смо још, веровали или не, одлазили на састанке. Оне састанке где једна особа (обично мушка) пита другу особу да изађу заједно и онда се нађу и стварно оду негде заједно. Обично на пиће. И обично их на састанку буде само двоје.

Сећам се одлазака у биоскоп, држања за руке и тражења слободне клупе у парку. Сећам се симпатија, првих састанака и лептирића у стомаку кад ми другарица пренесе да је рекао да се и ја њему свиђам.

Сада, симпатије се исказују лајковањем, праћењем, прегледом сторија, таговањем.

Погледа у очи и интеракције је све мање, а деца излазе у групама, гледајући заједно у екране, док се не формирају парови, а оно о чему су куцкали на Инстаграму и Снепчету постане стварност.

Али оно што се није променило кад је реч о тинејџерима су хормони. И притисак вршњака да се прилагоде. И комплексност мушко-женских односа.

Нећу се претварати да схватам како је то бити тинејџер данас, али то никако не значи да моји савети и моје искуство не могу да им помогну.

Ево шта желим да моја девојчица зна о момцима и забављању

Одупри се притиску

Некад ћеш се можда забављати с неким мало старијим од себе, ко има више искуства или је можда популарнији у друштву. Али то НИКАКО не значи да ти треба да играш по његовим правилима. Ако ти ико икад постави услове да би био с тобом – да пијеш алкохол, узмеш дрогу, цигарете или да се упустиш у однос који не желиш, то није особа за тебе и то није веза која ће те учинити срећном. А ако прети да ће раскинути с тобом уколико одбијеш? Онда је то одговор на сва твоја питања. Упамти да увек имаш избор. НИКАД не можеш вратити време, али увек можеш стати и сачекати до сутра.

Буди отворена

Слободно реци оно што мислиш и осећаш о журкама, изласцима, алкохолу, цигаретама, сексу. Не дозволи да те понесе мишљење других и жеља да будеш “део екипе”. Једини начин да те стварно поштују јесте да чуваш свој интегритет. Постави и физичку границу, ако је то потребно.

Ако ти је потребно време да схватиш како се осећаш, дај себи то време. Да ли си у друштву својих пријатеља и тог момка који ти се удвара сигурна? Нервозна? Уплашена? Можда ће ти звучати чудно, али ако о овим интимним стварима не можеш да разговараш са својим момком, онда не треба ни да будеш с њим интимна.

Буди свесна колико вредиш

Упамти: твоја вредност НИКАД се неће мерити бројем лајкова и емотикона. То је највећа глупост којој подлежу твоји вршњаци. Неће се тај број наћи ни на твојим дипломама ни у твојој биографији сутра. И не би смео да буде важан оном с ким излазиш. Пре него што искорачиш било где држећи неког за руку, мораш стајати чврсто обема ногама на земљи. Знам, тешко је осећати се снажно и вредно ако те неко одбије, али упамти да речи неког другог нити његова осећања не би смела да диктирају то што ТИ О СЕБИ мислиш. И не заборави: твој момак треба да буде неко ко ће учинити да се у својој кожи осећаш најбоље могуће. Никако неко ко ће ти ломити самопоуздање. Или, далеко било, притискати те да радиш нешто што заправо не желиш.

Чувај своју приватност

Кад се заљубиш, може се десити да помало изгубиш разум. Да пожелиш да то викнеш целом свету. Али пробај да сачуваш памет и да знаш да неће увек сви које волиш пазити на тебе. Одупри се потреби да своју љубав и све што је део ње документујеш, усликаш, тагујеш, поделиш са целим светом. И никад о осећањима не дискутуј у коментарима нити кроз поруке. Све што искуцаш и пошаљеш или усликаш и објавиш остаје заувек ван твоје контроле. А љубав као таква може доћи и проћи, док постови на друштвеним мрежама остају заувек. Да, чак и кад их обришеш.

Излажење с момцима у тинејџерском узрасту требало би да буде забавно. Не тешко и стресно

Као и било која веза, тако и романтична, требало би да се своди на упознавање. Шта ко од вас двоје воли, који су му хобији, шта му смета… Не морате се око свега слагати, али ако не омаловажавате став оног другог, то је већ јако добар почетак. Десиће се некад да, кад мало боље упознаш особу с којом си, схватиш да си је можда другачије замишљала. Али ако, с друге стране, ухватиш себе да покушаваш да будеш нешто што ниси, ако се стидиш својих осећања или онога што јеси, онда је поред тебе погрешна особа. Не би смело да буде тако компликовано и тешко.

Љубазност је важна

Најхрабрија ствар коју можеш да урадиш јесте да будеш искрена. Биће ситуација кад ћеш бити одбијена, али и оних у којима ћеш ти неког одбити. Увек буди љубазна. Не треба да изађеш с неким само зато што ти је жао да га одбијеш, али буди нежна кад будеш рекла НЕ.

Али, поред свега овога, највише бих волела да моја деца упамте једну баш важну ствар.

А то је ко их је волео ПРВИ.

Знам да ће једног дана њихова срца припадати неком другом, али желим да знају да ће тамо где сам ја увек бити љубави за њих. Заљубљеност је нешто дивно, снажно, омамљујуће. Али може бити и пролазно. Па и да није пролазно, упамтите: Кад је мама у питању, НЕ ПОСТОЈИ ствар коју можете учинити па да вас ја због тога мање волим.

Чак ни ако ниједан од ових савета не послушате, могу да будем због тога љута, повређена, да пожелим да кажем “Па јесам ли ти рекла?”. Али не могу те волети мање. Ни за милион година.