На сваком часу сваки ученик треба нешто да чује, прочита, каже и запише

Вештине за почетнике и оне који то нису
Јасмина Лелековић седамнаест година ради у основној школи као наставник француског језика, посебно је интересује употреба мултимедија у настави страног језика, као и како мотивисати ученике да их користе у образовне сврхе.

Ако сте помислили да ћете читати о четири језичке вештине које треба синхронизовано развијати код ученика, овај текст можда није за вас. Додуше, најупечатљивија лекција коју сам на часовима методике усвојила јесте управо она у којој моја професорка саветује да на сваком часу сваки ученик треба нешто да чује, прочита, каже и запише. Сама помисао на то како да организујем час, а да сви, баш сви ученици обаве ове четири активности, стварала је у мојој глави слику хоботнице из неког СФ филма. И данас, после много одржаних часова, математички их анализирам: 45/45, 20/27, 24/27, 3/4 и тако редом док ми се не заврти у глави. Признајем, математичке вртоглавице су пореклом из мојих школских дана.
Развијање језичких вештина се учи на факултету, а обнавља се на семинарима. Међутим, постоје и оне вештине које се стичу током рада у школи. Издвојила бих неке:
Диригентска вештина
Иако нисам талентована за музику, ово умеће сам развила подстичући ученике на хорско понављање. Посебна вежба за почетнике је када учите ђаке да певају у канону песмицу Frère Jacques. Е, ту се некад и сама збуним, па не знам ко је пошао, а ко дошао, ко спава, а коме звоне звона. Једно је сигурно, звони у ушима.
Вештина враћања на тему часа
Сигурна сам да многи међу вама дођу у ситуацију да их ученик подизањем, махањем, млаћењем руке, прекине у предавању. Некад ми буде мило што се интересују за моју причу. Али, не лези враже, ту могу да очекујем питања типа: Могу ли да изађем? Колико има до звона? Колико је сати, треба да попијем лек?… До најчешћих: Јесте ли били у Паризу? Ако не одговорим, замериће ми се што спутавам радозналост, ако одговорим, следи низ додатних питања. Као спасоносно решење, а постиже се увежбавањем, потребно је у једном даху дати одговор и наставити где сте стали: Женски род придева гради се јесам додавањем слова е на облик мушког рода. Придеви који се завршавају пола једанаест на е, исти су за оба рода…
Наполеон чучи у сваком од нас
Организовање групног рада, посебно у нижим разредима, захтева озбиљну психофизичку припрему и спремност. У свакој групи имамо барем једног ученика који би да пита да ли је добро то што ради, па барем једног који нема потребан материјал, маказе и лепак, онда неколико њих којима је потребна додатна подршка, објашњење или помоћ. Ако имате среће да радите са ученицима од седам и осам година, брзо ћете испећи занат водитеља наставе, али и маме, и тате, и медицинске сестре, хигијеничара, ликовног уметника или вајара.
А шта сте ви научили у школи? Које вештине сте донели, а које понели? Мислите ли да сте створени за овај позив или радите на сопственом усавршавању?
Аутор Јасмина Лелековић
Извор: datadidakta