Најтежи посао на свету је васпитати дечака и обавезно поштујте три ПРАВИЛА

3 фебруара, 2021

Не плачи, ти си дечак. Сузе су само за девојчице. Не смеш да покажеш да се плашиш, сви ће ти се смејати. Мораш да научиш да се тучеш, да се браниш. То је женска боја, дечацима приличи плава, а не розе.


И тако дечак који одраста уз овакве “каноне”, не плаче, али ни на други начин не открива своја осећања. Неретко израста у човека без емоција, има симптоме потиснуте агресије или ову особину исказује врло отворено. Друштво на грубе дечакеа често гледа са више разумевања него на нежне који заплачу чим их нешто заболи, суздржаваки се од насиља и носе боје које му се допадају.

Како васпитавати дечака и како направити баланс, помоћи малишану да буде и емотивно биће и храбар “војник”. Педагог Оливера Амиџић напомиње да је породица у којој дечак одраста платформа за будући живот.

– Мајка је најбитнија особа за дечака. Међутим, узори који су усмерени ка родитељима и најближем окружењу детета, премештају се на друштво вршњака и касније на уже и шире кругове у којима оно борави или којима припада – каже педагог.

Од дечака се очекује све: културан, добар, способан, храбар, нежан…

Свиочекујемо да дечак буде паметан, осетљив, обазрив, добар, културан, искрен, емпатичан, спретан, добар пријатељ, шармантан, храбар, нежан, доследан, да поштује жене. То је широка листа очекивања. Ко су, пак, узори данашњим младим људима? Да ли се они сами васпитавају или ми успевамо да их васпитамо у одређеном смеру? Како на здрав начин однеговати нежно биће?

– Треба га волети и обасипати нежношћу, али му дати и одређене обавезе, научити га кућним пословима, да води рачуна о свом изгледу и понашању, да гледа примере добре праксе из живота, филмова и поезије, да види позитивне облике понашања према женама и то како се понашају други мушкарци, не само у форми мишићне масе – наводи саговорница.

Не читају, али…
Истраживања показују да дечаци мање читају од девојчица, али су зато умешни у игрицама, тако да је занимљиво оно што се ради у другим земљама – покушава се да се кроз игрице утиче на васпитање одређеног карактера код деце, што, наравно, може да буде схваћено и у негативном и у позитивном смислу

Амиџићева каже да, поред тога што би дете требало да посматра како се понашају други људи, важно је да учи и од природе, науке, да се бави спортом.

Морају да осете укус и победе и пораза

То је за дечаке веома важно, да се друже и ван куће, да енергију која је другачија од женске избаце да не би били агресивни, да се укључе у неки тим.

– Требало би да осете укус победе и пораза, да поднесу фер-плеј ако изгубе. Веома је важно укључити се у њихов живот, знати шта раде, о чему размишљају, пратити њихове успехе, подржавати и њихове падове, да не би постали конформисти, већ критички настројени ка свом животу – каже педагог.

Оно у чему ће се, закључује, у животу најчешће преиспитивати биће њихово место у друштву – да ли су добро одмерили, јесу ли добро схватили конкуренцију, ухватили се у коштац са њом или су се повукли.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама