Превремено рођена беба – шта очекивати и како можете помоћи својој беби

Сваке године у Србији се превремено роди око 4.000 деце. То значи у просеку 11 сваког дана.

Превремено рођење носи са собом многа питања за родитеље малишана који је на свет дошао као недоношче. То су, заправо, мали дивови чија борба почиње од првог дана живота ван маминог тела.

Foto: Canva
Шта се сматра превременим рођењем?

Трудноћа траје у просеку 40 недеља. Превремено рођена беба је дете рођено пре 37. недеље трудноће. Бебе рођене од 28. до 32. недеље су веома незреле, а оне рођене пре 28. недеље трудноће сматрају се екстремо незрелом.

Деца рођена пре времена обично су ситнија и недовољно развијена, са телесном масом мањом од 2500 грама. Они су посебно осетљиви, а њихови органи незрели, па је боравак у инкубатору који одржава идеалну температуру и штити их од вируса и бактерија, једини начин да се изборе.

Који је најранији период рођења у ком недоношче може да преживи?

Сматра се да је 24. недеља трудноће најраније време кад је беба довољно развијена да може да преживи, али искључиво у установи која има адекватну опрему и стручњаке који ће бринути о њој. Бебе рођене пре 24. недеље трудноће у већини случајева нису довољно зреле да би преживеле. Велике шансе да преживе имају бебе рођене после 32. недеље трудноће

Шта утиче на превремени порођај?

Фактори ризика који могу довести до превременог порођаја су бројни. Близаначка трудноћа, трудноћа код мајке која је већ имала превремени порођај или повишен крви притисак само су неки од њих. Поред поменутих, ту су и:

 • старост мајке (ако има мање од 18 или више од 35 година)
 • малформације материце или слабост грлића
 • вагинална инфекција
 • полно преносиве болести
 • дијабетес
 • болести бубрега
 • поремећај згрушавања крви
 • гојазност или потхрањеност
 • изложеност стресу
 • сиромаштво
 • претходни абортуси
 • итд.
Да ли је склоност ка превременом порођају наследна?

Наука није до сада пронашла чврсте доказе да се ова склоност наслеђује, односно да, ако је мајка имала превремени порођај, да њена ћерка има веће шансе да га и она сама има. Посредна веза, ипак постоји.

Наиме, око 30% превремених порођаја узроковано је инфекцијом материце. А ако мајка има ген који носи склоност ка инфекцији материце, тај ген може наследити и ћерка. На тај начин, иако се сама склоност ка превременом порођају не наслеђује, може се рећи да индиректна веза постоји.

Зашто превремено рођене бебе морају у инкубатор?

Два су основна разлога. Први је што бебе које се роде раније немају способност регулације температуре тела, већ им је неопходно да бораве у инкубатору који обезбеђује идеалну температуру и влажност. Други разлог су бактерије и вируси јер и најмања изложеност некој за одрасле људе безазленој инфекцији, за недоношче може бити кобна.

Како ви можете помоћи својој беби?

Вашој беби треба много пажње, нежности и топлине. Зато је често посећујте и остварите близак контакт са њом, додирујте је, тепајте јој. Беба ће запамтити тај додир и боју вашег гласа. То помаже и њој и нама.

Исхрана превремено рођених беба

Након рођења, у првих неколико дана, код сваке бебе уобичајено долази до губитка тежине. Тај губитак је нешто већи код превремено рођене деце, а постизање порођајне телесне тежине може да траје нешто дуже у односу на децу рођену на време. То се дешава из више разлога: бебе имају мале енергетске резерве, често имају тешкоће при храњењу због неразвијеног или недовољно развијеног рефлекса сисања или система за варење хране.

Ваша беба захтева специјалну исхрану. Најбоља храна за њу је мајчино млеко. Из тог разлога је врло важно да мајка развије лактацију и одржава млеко док не буде спремна за први подој.

Прочитајте и: Превремено рођено дете – последице по физички и ментални развој