Nastavnik lupio knjigom o klupu i ostao bez posla

Između dvoje sedmaka koji su dremali na času profesor srpskog jezika spustio udžbenik da ih probudi. – Okrivljen za nasilje, dobio otkaz, izgubio pravo na rad u prosveticetrnaesta

Četrnaesta gimnazija u kojoj je profesor predavao do pre nekoliko dana (Foto A. Vasiljević)

„Učenici su mi najveća satisfakcija da ne odustanem, iako me je prosvetni sistem ostavio na ulici, bez plate i prava da radim u školi”Lavinu nezadovoljstva đaka i prosvetnih radnika pokrenulo je oduzimanje licence za rad profesoru srpskog u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji – Vladimiru Milojeviću. Uskraćeno mu je pravo da predaje u prosvetnom sistemu Srbije, presudom Upravnog suda koja je potvrdila rešenje ministra prosvete da se ovom nastavniku oduzme dozvola za rad „zbog nasilja nad učenicom”. Direktorka gimnazije, po zakonu, morala je da ga otpusti. Prvi su se tome suprotstavili đaci. Za njima i nastavnici iz drugih škola.

Kad izgubi licencu, predavač nema pravo da je ponovno dobije

Da zakon nalaže oduzimanje licence nastavniku kome je, između ostalog, prestao radni odnos zbog povrede zabrane nasilja u školi, podsećaju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
– Nastavnik kome je oduzeta licenca nema pravo na njeno ponovno izdavanje, niti na rad u školi. Ustanova ima obavezu da odmah dostavi ministarstvu konačno rešenje o otkazu ugovora o radu kao dokaz o osnovu za oduzimanje licence nastavniku. Rešenje o oduzimanju licence konačno je u upravnom postupku. Vladimiru Milojeviću, nastavniku srpskog jezika, licenca je oduzeta rešenjem ministra od dana 18. 4. 2013. godine zbog povrede zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja iz člana 45. zakona. Na konačno rešenje on je podneo tužbu Upravnom sudu, koji je presudom od 21. 9. 2016. godine tu tužbu odbio – preciziraju u ministarstvu.
Vladimir Milojević pita – kako je ministarstvo uspelo da mu oduzme nešto što mu nije ni dalo, tvrdeći da „licencu nema nijedan nastavnik, nego obaveštenje o položenom državnom ispitu do izdavanja licence za rad”.
Kao manjkavost sistema ističe da bi, hipotetički, kad bi se prijavio na konkurs u nekoj školi, mogao da zasnuje radni odnos jer mu niko ne bi ni tražio licencu.

– Ne mogu da uđem u učionicu od utorka. Moji đaci su u sredu bojkotovali nastavu srpskog, kako saznajem, a u četvrtak protest omasovili, izostali i sa drugih časova u popodnevnoj smeni i protestovali pred Ministarstvom prosvete. Nisam očekivao tu podršku, iako znam da je ranije ministarstvu predata peticija sa zahtevom da ne izgubim posao, sa potpisima 180 mojih đaka i 65 kolega, članova nastavničkog veća Četrnaeste gimnazije. Oduzeli su mi licencu. Kao da su mi poništili diplomu. Školovao sam se da bih đacima predavao – objašnjava za „Politiku” Milojević.

Pročitajte i Šarčević: Nedopustivo nasilničko ponašanje učenika

Voli svoj posao. Učenici su mu najveća satisfakcija da ne odustane, iako ga je prosvetni sistem ostavio na ulici, bez plate i prava da radi u školi.
– Nepravedno su se obrušili na mene direktori škola i prosvetna vlast, kao da sam državni neprijatelj. Ali, ne žalim, jer imam ogromnu podršku đaka i kolega. Srećniji sam nego da je obrnuto, da me đaci ne vole, a da budem miljenik direktora i službenika u ministarstvu – kaže profesor.
Iza njega je decenija radnog staža i izgubljena licenca predavača. Kaže da je žrtva zakona koji je dozvolio direktorima škola da se obračunavaju sa neistomišljenicima u kolektivu, da i nedužnog prosvetnog radnika liše prava da se bavi svojom profesijom.
– Meni se to dogodilo 2013. godine kada sam, osim u Četrnaestoj, radio u Osnovnoj školi „Branislav Nušić”, gde sam bio i predsednik Školskog odbora. Sa te pozicije došao sam u ozbiljan sukob mišljenja sa direktorkom, zbog neregularnosti u vezi sa izdavanjem školskog prostora i rukovođenjem školom na koje sam ukazivao. Epilog je bilo saopštenje direktorke da sam suspendovan jer sam udario učenicu po glavi knjigom, što apsolutno nije tačno. Spustio sam knjigu na sredinu klupe između dvoje đaka sedmog razreda koji su dremali na času da ih malo razmrdam – dočarava Milojević.
Sporno spuštanje knjige na klupu predmet je radno-pravnog spora koji je, tvrdi profesor, protiv OŠ „Branislav Nušić” poveo 2013. godine. Uskoro očekuje prvostepenu presudu, ali svaka strana ima pravo na žalbu. Nemoguće je znati koliko će da potraje do konačne presude.
– Zbog preuranjenog oduzimanja licence tužio sam Ministarstvo prosvete Upravnom sudu. Prvo je resornom ministarstvu naloženo da odluku razmotri i donese u skladu sa zakonom. Stav da mi se oduzme licenca nisu promenili, i krajem septembra odluka ministra potvrđena je i konačnom presudom u upravnom postupku – navodi Milojević.
Njegovi dojučerašnji đaci juče su u gimnaziji potpisivali novu peticiju koju planiraju u ponedeljak da predaju nadležnima u Ministarstvu prosvete. U međuvremenu forumi beogradskih gimnazija i srednjih stručnih škola apeluju da prosvetari stanu u odbranu profesije i „zaštite kolegu jer ovo što se njemu događa danas sutra može zadesiti bilo kog nastavnika”. Forumi ne isključuju mogućnost obustave nastave i protesta pred ministarstvom i kao paradoks sistema napominju da licenca za rad nije izdata nijednom nastavniku, nego se podrazumeva da je ima onaj ko je položio državni ispit.
Autor: Milenija Simić-Miladinović
Izvor: Politika