Научите дете да је бити другачији – нормално

12 новембра, 2019

Вршњаци могу да направе пакао од живота детету јер носи наочаре или „погрешан” џемпер.

Замислите осмогодишњег дечака са риђом косом и огромним наочарима. Он има и око које „шета”, а при томе и муца. Пошто живи у Енглеској где се дебело спрдају са црвенокосима, клинци јуре за њим и вичу „Шаргарепа!” (енг. “Ginger!” – ђумбир). Пошто га много клинаца задиркује, он престаје да се јавља и учествује на часу. Мали чудак проналази своје уточиште у црквеном хору и годинама седи у кући и вежба гитару.

Foto: Canva

20 година касније цео свет зна за његову песму “Shape of you” (“Твоја фигура”). Ед Ширан добија титулу MBE (члан реда Британске империје) и 115 музичких награда. Волимо га зато што је и талентован и скроман.

Бити другачији може да буде сурово. Али чак и када нисте „кул“ на крају можете да постигнете велике ствари у животу.

Сада Ед охрабрује децу да прихвате своје различитости уместо да их се стиде:

“Бити чудан је дивно“, рекао је у свом мотивационом говору 2017. године када је причао о свом искуству из детињства. Он је успео у животу баш због своје ексцентричности.

Проблем са тиме што сте другачији

Волимо предвидљивост. Желимо да други људи буду као ми и зато осуђујемо било кога ко је различит. Док он не постигне успех. Онда га у главном мрзимо или му се дивимо.

Бити другачији је тешко.

Детету прихватање његових вршњака значи све на свету.

Деца која изгледају другачије или су у аутистичком спектру, геј, из друге културе или са неком сметњом немају среће само зато што нису као остали.

Бити другачији је нормално.

Не можете да урадите ништа по питању тога какви сте се родили. Веверица има прелеп наранџасти реп, шишмиш има танка црна крила. Прихватате своју крв, своју главу и стопала. Ако сакривате своје право ја, бићете несрећни. Свако треба да се осећа лепо у сопственој кожи.

Бити другачији је добро.

Људи који нису као ми изнова дефинишу шта је прихватљиво за све људе. Они нас инспиришу да имамо више циљеве. Они бију битке које се већина од нас не усуђује да води, јер више волимо да нам је комотно. Лакше је бити део друштва.

Бити другачији може да инспирише.

Како да помогнете својој деци ако су аутсајдери

Будите им јака подршка на њиховом путу одрастања. Волите њихову јединственост да би је и они заволели.

Ево шта стручњаци саветују да им кажете:

– причу из свог детињства

Сећате се кад сте се као дете осећали грозно? Е, сад испричајте детету ту причу. Оно ће схватити да се сви некада осећају као аутсајдери. Али то прође. Надајмо се, то превазиђете и идете даље.

– Твоја аутентичност може да те учини још креативнијим

Џесика Кокс нема руке. Ипак, ова прелепа жена има дозволу да пилотира, вози ауто без вештачких руку и има црни појас у теквонду. Такође има и факултетску диплому из психологије. Сама себи ставља контактна сочива! Све се може кад се хоће.

– То што си другачији може да те учини храбријим

Твоја особина због које си различит од других је као да ти имаш плаве очи, а сви око тебе браон. Довољно си добар такав какав си. А када то схватиш, моћи ћеш да радиш ствари које се друга деца не усуђују да раде, јер си превазишао велику препреку.

Foto: Canva– Постаћеш одлучнији

Усредсреди се на циљ. Изазови увек постоје. Ако си упоран, превазићи ћеш их. Ако ниси успео, покушај поново. И опет. Свима се деси да не успеју.

Када је живот тежак, нађи ствари које МОЖЕШ да контролишеш. Покушај њих да промениш, јер не можеш да промениш све. Тражи подршку од својих најближих и покушај опет.

– Ако те неко заиста воли, неће ти бити непријатно ко си и шта си

Дакле, буди са онима који те воле. Не губи време на децу која су зла. Можеш да живиш чак и без оних који су најпопуларнији у школи.

„Ти сам си већ довољан. Немаш шта да доказујеш било коме.“– Maya Angelou

– Постаћеш боља особа

Живот је често неугодан. Али када си у ситуацији да се осећаш лоше, то може да послужи да израстеш у јачу особу. А лоше увек прође.

Нешто из свега тога научиш. Запитај се какво знање можеш да извучеш из те ситуације.

Најлепши поклон који можеш да добијеш је да постанеш паметнији.

Лако је да будеш лош зато што те је неко дете повредило. А ако си и даље добар према другима, људи ће те волети и дивити ти се.

Изградите дететову отпорност тако што ћете му давати подршку и помагати му да га ситуација не преплави: свако има неки капацитет са којим се носи са тешким ситуацијама, не сналазе се сви да их само „баците” у воду да пливају.

– Ценићеш аутентичност других људи

Ако си различит, видећеш лепоту у другим аутсајдерима. Тако можеш и да научиш више од њих него што то могу други људи. И више људи ће те волети и поштовати, јер имаш толико разумевања за друге.

Нико не воли да стоји сам, али некад немаш избора. Како Денис Мерит Џоунз каже у свом чланку „Јаки ветрови, јаки корени“, дрвећу су потребни јаки ветрови да би расло. Да би постало више, дрвету треба дубок корен да га подржава. Када ветрови дувају, корење дрвета расте дубоко у земљу. Гране се њишу, али стабло чврсто стоји. Ветрови могу да буду добри. Могу да нас науче како да се прилагодимо околностима, а да останемо чврсти. Могу да нас учине јачима и флексибилнијима.

Аутор: Мариа Милојковић – аутор дечије књиге о аутсајдеру „Један обичан кос – Прича о одрастању”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама