Ne opuštajte se, biće još dopisa…

26 maja, 2020

Zbog uspešne prve sezone i neisvesne završnice, na opšte zadovoljstvo prosvetnog sveta, saga o dopisima se nastavlja. Isti autori, ista publika, ali još malo zbunjenija.

22.5.2020. Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o kalendaru rada

Dugo najavljivani pravilnik, koji će razjasniti sve nedoumice, konačno je objavljen. Naizgled, ništa novo i spektakularno, pa se stiče utisak da smo mogli i bez njega. Ali, ipak, neke stvari su ozvaničene.

„U slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da škole ostvare obavezne oblike obrazovno-vaspitnog rada u punom broju nastavnih sedmica i nastavnih dana na godišnjem nivou, moguće je odstupanje u broju do 5% od utvrđenog broja petodnevnih nastavnih sedmica, odnosno nastavnih dana.

U okviru 36, odnosno 34 petodnevne nastavne sedmice, škola je u obavezi da godišnjim planom rada ravnomerno rasporedi dane u sedmici, izuzev u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće da dani u sedmici, koji su raspoređeni godišnjim planom rada, budu ravnomerno raspoređeni.“

Mislim da je petoprocentna tolerancija postojala i ranije, a da je ugrožena bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih sinonim za koronavirus (ili neki sledeći koji će naići).

Potvrđeno je da u periodu od 1. do 16. juna škola organizuje posebne časove nastave na kojima će učenici, koji su o toj nameri obavestili odeljenjskog starešinu, popraviti nivo postignuća.

„Posebni časovi nastave organizuju se na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija, u školskom prostoru.“

Dakle, u školskom prostoru! Ništa onlajn? Zar nije tako rečeno pre dva dana (Dodatno tumačenje dopisa o ocenjivanju učenika, 20.5.2020)? Onda, ipak, prelazimo na tabelu i neposredan rad s učenicima?

Pripremna nastava je klasična, od 3. do 15. juna, deset dana, u skladu sa zakonom.

„Izuzetno, pripremna nastava može da se organizuje i kao nastava na daljinu, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija”.

Znači, popravljanje ocena u školi, a pripremna nastava može i onlajn. Jasno.

Tabelarni pregled kalendara obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2019/2020. godinu odštampan je uz Pravilnik. Šteta što nije odštampan i stari, mogli bismo se igrati „pronađi razliku“.  Ipak, jasno se vidi da je završetak nastave 5, odnosno 16. juna. Vojvođani, vi sačekajte svoj kalendar. A i ne morate; kad napada virus, svi smo ista država. Što bi Vuk rekao: „Piši onako kako Ministarstvo govori.“

Stiglo je i Stručno uputstvo za sprovođenje probnog završnog ispita i završnog ispita, ali je mnogo dugačko, pročitajte ga sami . Zabava u narednom periodu je obezbeđena, a mi ćemo biti u prvim redovima.

23.5.2020. (Blic) Izjava ministra prosvete o proslavi mature

„Poslednja odluka je na kriznom štabu i proceni stručnjaka kako za maturske večeri tako i za ekskurzije. Međutim, ukoliko su počeli avioni da saobraćaju, gde putnici sede tik jedan pored drugog, nema razloga ni da klinci ne proslave matursko veče.“

Jedno razmišljanje… Pošto je preduzeće VazduhSrbija imalo gubitke tokom pandemije, možda bi se maturske večeri mogle održati u prizemljenim avionima. Oni bi nešto zaradili, učenici bi imali originalno matursko veče, a mnogi prosvetni radnici, nenavikli na ovaj vid prevoza, imali bi priliku da prvi put, uživo, vide unutrašnjost aviona. Zaradili bi i autobuski prevoznici koji bi decu iz svih krajeva Srbije tranportovali do aerodroma.

Ne opuštajte se, biće još dopisa…

Izvor: teachroland.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama