Неуролози саветују: Пишите руком што чешће

Писање руком активира делове мозга који нам помажу да учимо брже и боље. Коришћењем тастатуре штедимо драгоцено време, али писање руком има мноштво предности.

Научници су утврдили да деца која знају да пишу руком раније науче да читају, као и да су боља у памћењу примљених информација и стварању нових идеја.

„Док пишемо, аутоматски се активира јединствени неуронски круг. То је срж препознавања начина изражавања у свету писане речи, својеврсно препознавање менталне стимулације која се одвија у вашем мозгу.“, каже Стаинслас Дехен, психолог са Француског колеџа у Паризу.

Истраживање спроведено на Универзитету у Индијани у Сједињеним Америчким Државама указује на то да се у мозгу деце при писању руком активирају три подручја – леви фузиформни гирус, инфериорни фронтални гирус и задњи паријетални кортекс. Код деце која су куцала или само пратила слова, није било активирања ових подручја.

Карин Џејмс, која је учествовала у истраживању, каже да иза тога стоји кофузија укључена у слободно обликовање начина на који ћемо писати руком. Када пишемо руком морамо планирати и извршити акцију како бисмо на крају извели конкретан резултат у облику слова и речи.

„То је једна од првих демонстрација мозга која се мења под утицајем вежбања.“, објашњава Џејмсова. Остала истраживнаја, која су упоређивала перформансе деце која су своје саставе писала руком и оне која су куцала на тастатури, показала су да деца која пишу руком производе више речи и оригиналних идеја, него она која користе тастатуру. Не изненађује да су истраживачи открили и да су деца са бољим рукописом такође показала изузетну активност у радној меморији.

Ако мислите да то важи само за децу, варате се!

Писање белешки руком може вам помоћи у бржем и бољем учењу – испробајте то следећи пут када будете имали испит или када будете правили неку презентацију. Истраживања указују да је то због чињенице да се информације пре записивања морају обрадити и преобликовати.

„У данашње време људи брже куцају него што пишу, али људи који куцају нагињу ка томе да само дословно пренесу садржај који су чули.“, каже Пем Милер са Универзитета у Принстону.

Пишите руком што чешће, сада знате зашто.