НОВИ контролни задаци из Света око нас (за први разред)

19 новембра, 2018

Контролне вежбе из Света око нас, српског језика и математике за први разред основне школе
по новом програму наставе и учења 2018/2019. године

Направити тест или контролну проверу за прваке није нимало лак задатак. Нарочито ако покушавате да проверите научено из српског језика или Света око нас. Разлога је неколико али најважнији је тај што прваци још нису у потпуности савладали читање, па би и задаци требало да буду богати илустрацијама, јасно формулисани и осмишљени да их деца лако разумеју и уз њих успешно обнове научено градиво.
Пошто су учитељи доста ангажовани (припреме за час, прегледање тестова…) било би веома корисно да постоје збирке контролних вежби које:

  • су урађене квалитетно, богато и лепо илустроване
  • су у складу са наставним планом и програмом,
  • имају табелу са исходима који се проверавају
  • не зависе и не везују се за конкретан уџбеник који учитељ користи
  • се могу користити и за вежбање на часовима у школи и за рад код куће

Управо таква збирка контролних вежби из Света око нас, ауторке Весне Рикало, са 24 провере за све области које се обрађују током првог разреда, сада је доступна у издању Креативног центра.

Kонтролне вежбе намењене су провери знања и вештина из области које су предвиђене програмом за предмет Свет око нас. Збирка садржи 12 вежби за групу А и 12 вежби за групу Б. За већину задатака у вежбама коришћене су слике, а текст је сведен како би се првацима олакшало разумевање налога/питања и решавање задатака.
На крају сваке вежбе дата је табела са исходима који се проверавају. Листа исхода је изведена из описа знања и вештина предвиђених програмом, а формулације су језичко-стилски прилагођене узрасту ученика првог разреда. Одговори ученика се процењују као тачни, делимично тачни и нетачни, а у табелама су сликовно представљени.
Осим за проверу знања, Контролне вежбе из Света око нас за први разред основне школе могу се користити и за вежбање на часовима у школи и за рад код куће. На крају збирке налазе се описи симбола и предлог за процењивање с примерима различитих типова задатака из прве вежбе.
Погледајте како изгледа једна од укупно 24 провере које се налазе у збирци:

Download (PDF, 429KB)


Погледајте упутство за процењивање неких ученичких одговора:

Download (PDF, 159KB)


УСКОРО!
У издању Креативног центра до краја првог полугодишта биће објављене и Kонтролне вежбе из српског језика за први разред основне школе Милорада Рикала и Kонтролне вежбе из математике за први разред основне школе Љиљане Вуковић. Обе збирке су намењене провери знања и вештина у областима које су предвиђене програмом за ове предмете, а вежбе су распоређене у две целине, са задацима различитих типова. После сваке вежбе дата је табела са исходима који се проверавају. Оваквим приступом,  ученици су у могућности да од првог разреда активно учествују у процесу оцењивања и праћења личног напредовања.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама