NOVI kontrolni zadaci iz Sveta oko nas (za prvi razred)

19 novembra, 2018

Kontrolne vežbe iz Sveta oko nas, srpskog jezika i matematike za prvi razred osnovne škole
po novom programu nastave i učenja 2018/2019. godine

Napraviti test ili kontrolnu proveru za prvake nije nimalo lak zadatak. Naročito ako pokušavate da proverite naučeno iz srpskog jezika ili Sveta oko nas. Razloga je nekoliko ali najvažniji je taj što prvaci još nisu u potpunosti savladali čitanje, pa bi i zadaci trebalo da budu bogati ilustracijama, jasno formulisani i osmišljeni da ih deca lako razumeju i uz njih uspešno obnove naučeno gradivo.
Pošto su učitelji dosta angažovani (pripreme za čas, pregledanje testova…) bilo bi veoma korisno da postoje zbirke kontrolnih vežbi koje:

  • su urađene kvalitetno, bogato i lepo ilustrovane
  • su u skladu sa nastavnim planom i programom,
  • imaju tabelu sa ishodima koji se proveravaju
  • ne zavise i ne vezuju se za konkretan udžbenik koji učitelj koristi
  • se mogu koristiti i za vežbanje na časovima u školi i za rad kod kuće

Upravo takva zbirka kontrolnih vežbi iz Sveta oko nas, autorke Vesne Rikalo, sa 24 provere za sve oblasti koje se obrađuju tokom prvog razreda, sada je dostupna u izdanju Kreativnog centra.

Kontrolne vežbe namenjene su proveri znanja i veština iz oblasti koje su predviđene programom za predmet Svet oko nas. Zbirka sadrži 12 vežbi za grupu A i 12 vežbi za grupu B. Za većinu zadataka u vežbama korišćene su slike, a tekst je sveden kako bi se prvacima olakšalo razumevanje naloga/pitanja i rešavanje zadataka.
Na kraju svake vežbe data je tabela sa ishodima koji se proveravaju. Lista ishoda je izvedena iz opisa znanja i veština predviđenih programom, a formulacije su jezičko-stilski prilagođene uzrastu učenika prvog razreda. Odgovori učenika se procenjuju kao tačni, delimično tačni i netačni, a u tabelama su slikovno predstavljeni.
Osim za proveru znanja, Kontrolne vežbe iz Sveta oko nas za prvi razred osnovne škole mogu se koristiti i za vežbanje na časovima u školi i za rad kod kuće. Na kraju zbirke nalaze se opisi simbola i predlog za procenjivanje s primerima različitih tipova zadataka iz prve vežbe.
Pogledajte kako izgleda jedna od ukupno 24 provere koje se nalaze u zbirci:

Download (PDF, 429KB)


Pogledajte uputstvo za procenjivanje nekih učeničkih odgovora:

Download (PDF, 159KB)


USKORO!
U izdanju Kreativnog centra do kraja prvog polugodišta biće objavljene i Kontrolne vežbe iz srpskog jezika za prvi razred osnovne škole Milorada Rikala i Kontrolne vežbe iz matematike za prvi razred osnovne škole Ljiljane Vuković. Obe zbirke su namenjene proveri znanja i veština u oblastima koje su predviđene programom za ove predmete, a vežbe su raspoređene u dve celine, sa zadacima različitih tipova. Posle svake vežbe data je tabela sa ishodima koji se proveravaju. Ovakvim pristupom,  učenici su u mogućnosti da od prvog razreda aktivno učestvuju u procesu ocenjivanja i praćenja ličnog napredovanja.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama