Пет сигурних начина да утишате бучан разред

24 августа, 2016

Ако имате проблема с одржавањем дисциплине својих ученика током наставе, искушајте ове занимљиве идеје које се уз минималан труд могу успешно користити с ученицима  од 6 до 16 година.
skola
НЕОЧЕКИВАНО
Ако исправно проведете ову идеју, она никада не подбацује. Представите разреду нешто што нису очекивали, али им немојте дати објашњење. Деца су природно знатижељна и биће очајна у свом покушају да сазнају зашто сте другачије распоредили учионицу, упалили светлеће сијалице, поставили неку чудну опрему у разред или ушетали у учионицу унатрашке. То враћа моћ у ваше руке: „Обијаснићу све чим престанете да причате“.

Прочитајте и Савети за добар почетак руковођења одељењем

ЗАДАЦИ СА ПАПИРА
Изненађујуће је колико знатижеље можете подстакнути обичним папором на којем  пише: „Упуту за мисију“ или „Топ тајна“. Тај једноставан начин је идеалан за презентовање неколико брзих активности попут вежби рангирања или разврставања, квизова или чак и сложенијих активности попут „потраге за благом“. Једноставно предајте сваком ученику запетворени  папир који садржи упуте за одређену активност и ресурсе: „Рећи ћу вам за што је ово чим седнете и утишате се“.

НАПРАВИТЕ БУКУ
Свирање музичког инструмента попут тамбуре, гитаре, звона неагресиван је, али врло гласно одјекује, сигнал који даје до знања да тражите пажњу. Можете размислити о томе да повежете звук с одређеном активношћу тако да имате различите сигнале/звукове за различите ствари попут седења на поду (за млађе ученике), одлагање оловака, поспремање радног места, сврставања у ред итд.

Прочитајте и Специфичности рада у комбинованом одељењу

‘СИДРИШТЕ’
То може бити било шта попут локације или музичких делова, положаја тела или лудих шешира. Ево примера како можете користити локацијско сидриште да бисте привукли пажњу ученика када им желите нешто рећи: залепите комад папира на под да бисте означили одређену локацију у учионици и реците ученицима да ћете им, кад год станете на тај папир, рећи нешто врло важно. Вежбајте спорим и намерним ходом до папира све док ученици не усвоје навику међусобног стишавања кад виде да му се приближавате. Први пут кад користите “сидриште”, немојте заборавити да им оно што ћете им рећи мора бити корисно – на пример: „Због тога што сте тако добро радили допустићу вам…” (убаците награду по свом збору).

ИСКОРИСТИТЕ РАЗРЕДНЕ ‘КОЛОВОЂЕ’
Често управо ученици којима је најтеже управљати у школи имају потенцијал за водство. Искористите то у своју предност и покушајте их придобити на своју страну тако да им, на пример, доделите одговорност за стишавање других ученика. Можете их питати прие почетка лекције желе ли прихватити тај задатак.

Прочитајте и Како одржавати дисциплину на часу

Додељивање ученицима неке дужности је позитивна стратегија, али увек се осигурајте да им дете јасна упутства о томе што њихов посао подразумева. Било би контрапродуктивно кад бисте доделили одређену одговорност неком ученику и тада га морали прозивати зато што је  нешто погрешно урадио(попут ударања неког ко прича на часу).

Извор: tes.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама