Пре него што следећи пут одете на “бабине”, прочитајте овај текст

18 новембра, 2021

Јупииии! Стигла је беба у ваше окружење! Једва чекате да одете и упознате је, да видите како је мама (можда да јој уделите неки савет?) и однесете тај пероснализовани поклон који сте припремили још пре два месеца.

Али, полако.

Долазак бебе у породицу огромна је промена. Можда нисте имали то искуство, а можда је било давно па сте заборавили. У сваком случају, овај текст ће вам помоћи да ваша прва посета новопеченој мами и њеној беби буде на задовољство свих.

1. Не заборавите, ту сте због маме и бебе, они су важни

Иако сигурно једва чекате да их видите, немојте заборавити да су сада мама и беба најважнији. Пре него што се најавите, питајте кад им одговара да дођете и, још важније, покажите пуно разумевање ако вам кажу да ових дана баш и није добар тренутак. А кад дођете, немојте очекивати да вас млади родитељи служе, да буду заинтересовани за оно што се дешава код вас на послу или колико сте се добро провели прошлог викенда на журци.

2. Немојте бити увређени ако вам кажу да сад није тренутак за посету

Кад најављујете посету, обавезно оставите “простор” младим родитељима да вам кажу да сад није тренутак. Нека им буде јасно да се због тога нећете увредити – колико год да сте блиски. Први дани и недеље након порођаја су прави ролер-костер за сваку породицу. Неким мамама друштво баш прија, неке га не желе. Имајте то на уму.

3. Прво позовите

Нема изненадних посета! Чак ни ако сте бака или тетка беби.

Кад се беба роди, ритам се битно мења. Можда и мама и дете дремају у време кад бисте ви навратили, после бесане ноћи. Можда се мама осећа уморно и не жели друштво. А ако сте се претходно договорили, опет позовите пре него што кренете, да проверите да ли је и даље у реду да дођете у договорено време.

4. Пазите на хигијену

Бебе су врло осетљиве на бактерије и вирусе. Тек што су изашле из стерилне средине и маме су због тога забринуте. Осим тога, новорођенчад још немају јак имунитет, тек треба да га изграде.

Зато, кад идете беби у посету:

 • немојте ићи ако сте имало прехлађени или ако сте били у контакту с неким ко је болестан
 • ако размишљате да у посету поведете децу, прво проверите да ли је то у реду. Деца су прави резервоари бактерија (нарочито ако иду у вртић) и родитељи бебе могу због тога бити забринути.
 • чим стигнете, оперите руке. Чак и ако сте бака која долази са спрата ниже.
 • не љубите бебу док не будете сигурни да је мами то у реду.
5. Понесите нешто кувано

Ничему се млада мама неће више обрадовати, него куваном оброку који сада сама не стиже да спреми. А ако понесете један и за сутра, покупићете и бонус поене!

6. Будите од помоћи

Али пре тога, проверите каква је помоћ потребна. Ево неколико идеја:

 • понудите се да причувате бебу, док се мама истушира или дремне мало
 • питајте је да одете у продавницу за њу
 • ако има старију децу, одведите их у парк или играоницу
 • понудите да помогнете око кућних послова, али без инсинуирања да је кућа у нереду. “Имаш ли мало веша за пеглање? Ја волим да пеглам док ћаскамо.”
7. Не постављајте питања о темама о којима мама можда не жели да говори

Рецимо – дојење. Да ли дојиш? Ако буде желела, она ће поменути, ако не, ви немојте. Такође, не враћајте је на порођај док је тема још свежа, осим ако она не започне разговор о томе.

8. Опрезно са саветима!

“Дај му ушећерену камилицу.”

“Немој га тако држати.”

“Пречесто га дојиш, треба да га уоброчиш.”

Ово је само мали део, обично нетражених савета које младе маме добијају. Ако сте блиски, она ће вас питати за савет, уколико га жели. Ако нисте толико блиски, онда свакако не треба да дајете савете тог типа.

9. Не задржавајте се предуго

У породици у којој је новорођенче, лако ћете приметити кад је тренутак да кренете. Само је важно да читате сигнале. Беба постане нервозна, уз њу и мама, разговор готово немогућ. Кад приметите нервозу, припремите се за одлазак кући.

Наравно, после неколико дана/недеља (у зависности од тога колико сте блиски) позовите поново и питајте да ли би мами пријало да изађе са бебом у шетњу, у друштву. Значиће јој да зна да мислите на њу!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Пре него што следећи пут одете на “бабине”, прочитајте овај текст"

 1. Nevena каже:

  Pravi saveti. Jos se secam najezde pola sela sa ocekivanjem kompletnog rucka. Srecom, moja divna svektva se pobrinula za sve i sacuvala me.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама