Приватни часови су отелотворење нашег допуштења да се ништа не ради како треба

13 јуна, 2023

Пита ме комшиница да ли бих држала приватне часове њеном унуку, ове године би требало да упише средњу школу, он се смешка у лифту и каже како већ ради с једном професорком, али бака би хтела да ништа не препусти случају, и ангажује и мене. Ја ‒ излазећи на свом спрату ‒ кажем да могу да му помогнем ако нешто не разуме, али нећу бити паралелна школа. Њих двоје збуњени ‒ захваљујући се ‒ настављају лифтом на виши спрат.

Објективни посматрач рећи ће како је феномен приватних часова јасан: многи професори лоше предају, а добри су искористили повољан тренутак да закрпе рупе својих колега и тако зараде новац. Родитељи, немоћни и несигурни, не питају колико друга школа кошта, плаћају колико се понуди и верују да је проблем решен. А проблем постаје само још јаснији и очигледнији.

Приватни часови, који су прихваћени као логична друштвена појава, обелоданили су оно што и нема много везе са просветом: много људи не уме да ради свој посао и уместо да се такви преусмере негде другде или да се учини нешто како би њихов рад био квалитетнији, пуштени су да егзистирају ту где јесу, нерад се толерише, а слаби резултати уважавају као део опште слике у коју се сви уклапају. Чини се како су сви шрафови у систему ‒ у оваквој поставци ‒ једнако одговорни за квар, зато што је општи нерад прихваћен и он се не коригује како би требало ‒ системски, већ се допушта његово исправљање у оној равни која га у суштини подржава.

Приватни часови су отелотворење нашег допуштења да се ништа не ради како треба и да то буде у реду. Никад нисам волела да држим овакве часове, од скора их не држим уопште, а неко време сам се питала откуд толики антагонизам. Схватила сам ‒ приватни час је мучнина. Он је имитација стварности, а одсуство пријатне динамике, јер један човек покушава другом левком да улије памет у главу, и првом је досадно зато што је његова мисија скромна, а другом још досадније јер је наговорен на овај чин.

Некад су умни људи учили школу у шетњи са својим учитељима, о томе је писао Његош, волео је дуге разговоре с песником Симом Милутиновићем Сарајлијом. У старој Грчкој перипатетици су филозофирали ходајући, не седећи у клупи пред таблом. Међутим, да би се истински учило, за тиме треба да постоји снажна воља, а кад смо вољни нешто да учинимо, онда се стазе саме отварају. Као што у стиснуту шаку не може ући малени динар, тако ни у малу главу не улазе велике идеје. Глава се шири вежбом, менталном, и у оним приликама које нам нису сасвим на корист.

Тако су приватни часови приказ једне непријатности ‒ сви стоје на погрешним местима и нико ни милиметар да се помери. Многи наставници били би бољи као туристички водичи, а многи ученици ‒ кад би се више ослонили на своје моћи, не на штаке. Овако се ‒ у привидној солидарности ‒ омогућава општа морална атрофија, јер се допушта да нерад носи неко друго име.

Аутор: Биљана Ковачевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Приватни часови су отелотворење нашег допуштења да се ништа не ради како треба

 1. Velja каже:

  Prosvetni radnik po pravilu ne moze da drzi privatne casove. A zasto se traze privatni casovi kada u skoli postoji dopunska i dodatna nastava. Prva sluzi da se uceniku objasni ono sto nije jasno a druga da ucenik nauci vise ako ga interesuje. Raspored dopunske i dodatne nastave pravi se u svakoj skoli za svakog predavaca i oni su dizni da ih drze ako ima zainteresovanih ucenika.

 2. Vesna каже:

  Kakav je ovo glup naslov.Da li autorka zna šta znači otelotvorenje?

 3. Наставница каже:

  Много деце не учи током школске године како треба, па онда покушавају у најкраћем могућем року да науче нешто на приватним часовима. Да се боље прати, слуша и активно учествује у настави, не би било проблема. Много деце има проблем са одржавањем пажње и концентрације, на то прво треба обратити пажњу.

 4. Irena каже:

  Od pocetka do kraja pogresno.
  Uzima se cinjenicom da profesor na predaje dobro i da zato ucenik ne zna sta treba da zna. Cak se pokroviteljski savetuje nastavniku da postane turisticki vodic, bice uspesniji. Sramotne teze. Naravno da ima i losih medju nama, al uzmimo da smo svi najbolji..hocemo li uspesno raditi sa 35 ucenika u odeljenju? Sa golom tablom i kredom? Sa opstom atmosferom nepotrebnog znanja? Sa platom ispod minimalca? Sa mnostvom razmazenih ucenika i arogantnih roditelja? Sa nekoliko inkluzivnih ucenika razlicitih potreba u svakom oddljenju? Javnosti se sugerise da nista ne radimo i da smo previse placeni, stalno se borimo sa takvim glupim stavom. Ako hocete da hemiju predaje poslasticar, matematiku kasir, biologiju higijenicar, to moze biti bas jeftino obrazovanje. A vi onda birajte. Dosta je ponizavanja, stvarno.

 5. Giga каже:

  Pa…..ne bih se baš složila. Velika većina nastavnika radi svoj posao. Samo što su djeca lijena. Neće sama da uzmu knjigu i dođu do zaključka. Neće da rade zadatke. I “odlični” đaci koji su bistri prepisuju domaće zadatke jer NEĆE da ulože napor.

 6. Jasminka Menđan каже:

  Kao neko ko više od dve decenije radi kao nastavnik ( u srednjoj i nešto manje u osnovnoj školi), a privatne časove drži još od studentski dana moram priznati da sam zapaljena naslovom, a i daljim tekstom i gotovo da sam sigurna da ga nije napisao neko ko radi kao nastavnik i ko privatne časove drži. Jer da je bar jednu godinu proveo u učionici video bi koliko su deca nezainteresovana, razmažena i lenja i zajedno sa svojim roditeljima daju sebi za pravo da procenjuju stručnost nastavnika. Najlakše je svoj neuspeh izazvan neradom pripisati tuđoj nestručnosti.

 7. Ja каже:

  Autorka ovog teksta je svu pamet ovog sveta popila i sada tu mudrost nesebicno deli sa nama glupima,a pri tome je ocigledno i da ima visak slobodnog vremena,kao i visak para kad se gadi na ponude kako da zaradi za ono za sta se skolovala.

 8. Emilija Lazarević каже:

  Ista slika je i u propalom zdravstvu. Narod plaća zdravstveno osiguranje, a ćuti i leči se privatno. I to je jedna “nova normalnost” , tj. nenormalnost na koju pristajemo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама