Процеси производње и извори енергије

13 октобра, 2016

1.  Материјали из природе се прерадјују да би се прилагодили одредјеној намени.  Метал се може наћи у смеси са стенама. Руда метала се вади, меље, топи и обликује у зависности од производа.
2. Папир се добија од влакна целулозе из дрвета. Дрво се меље, избељује, додају се хемикалије. Маса се цеди кроз ваљке. Затим се суши и пресује и намотава у ролне.
3.  Стакло се добија од кварцног песка. Кварцни песак се топи на високој температури. Обрадјује се ваљањем и добијамо равно стакло.  Ако се обрадјује техником калуплења и дувања, добијамо чаше, флаше…
4. Со се добија из рудника као камена со или из морске воде као морска со. Камена со се добија тако што се вода упумпава у рудник и раствара со.Вода се испумпава у базене и оставља да испари а остаје со.
5. Гипс и мермер су природни грађевински материјали. Мермер се добија из рудника, сечењем у блокове. Затим се реже, клеше и полира.
6.  Сви енергетски извори потичу из природе. Деле се на необновљиве и обновљиве изворе. Необновљиви извори су: нафта,угаљ и гас. Обновљиви су: Сунце, вода, ветар и отпад.  Нафта се добија из бушотина. Прерадјује се у рафињеријама.
7. Угаљ се добија у рудницима. Користи се за покретање термоелектрана и за загревање у домаћинству.
8. Вода кружи у природи и спада у обновљиве изворе. Човек користи реке за добијање електричне енергије прављењем брана и хидроелектрана. Наша најпознатија хидроелектрана је Ђердап.
9. Ветар користимо за добијање енергије. Човек је искористио снагу ветра за покретање ветрењача и добијање енергије.
10.  Постављањем соларних ћелија, сакупља се Сунчева енергија и претвара у електричну енергију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама