Rade na računaru, a ne znaju da vežu pertle

22 avgusta, 2014

Sve veći broj mališana ume da koristi kompjuter i kompjuterske programe veoma dobro, ali zato ne ume da vozi bicikl, niti da veže pertle, upozoravaju britanski stručnjaci.

Istraživači su bili potpuno šokirani rezultatima koji su pokazali da sedmoro od desetoro dece između dve i pet godina veoma opušteno i ležerno igraju igrice na internetu, a samo dva deteta iz te grupe ume da pliva bez pomoći odrasle osobe.
Ono što stručnjake najviše zabrinjava jeste činjenica da neke tradicionalne veštine (vožnja bicikla, plivanje, vezivanje pertli…) koje se smatraju prirodnim i koje svako dete treba da zna zamenjuju digitalne.
computer-girl
Roditelji su ili previše zauzeti ili lenji da bi se pozabavili detetom i pomogli mu da savlada psihološke i praktične veštine jer im je jednostavnije da ga stave ispred ekrana i da se bave svojim poslovima. I tako, umesto da stiču realna iskustva u realnom svetu, deca kopiraju svoje roditelje kucajući po tastaturi telefona i kompjutera.
Ovom prilikom Sju Palmer, koja je vodila istraživanje, izjavila je: “Ohrabrivanje dece da žive život u virtuelnom svetu gde se sve dešava ispred kompjutera onemogućava njihovo razvijanje i zaglupljuje ih. Da bi se razvili u normalne i zdrave ljude, njima su potrebni stvarni ljudi i realni odnosi.“

Tehnika im je opsesija
Istraživanje je takođe došlo i do sledećih rezultata:
Čak 23 odsto dece uzrasta od dve do pet godina ume da koristi mobilni telefon, a četvrtina ume da pretražuje internet. Jedan u pet može da se snađe sa pametnim telefonom, pa čak i ajpedom, a dve trećine zna da uključi kompjuter, dok čak 73 odsto može da koristi i miša. Kada je reč o stvarnom životu i realnim potrebama, slika se drastično menja. Samo 48 odsto ispitane dece je znalo svoju kućnu adresu, a tek jedno od troje dece je umelo da napiše svoje ime i prezime, a oko 11 odsto je umelo da veže pertle. U istraživanju je učestvovalo 2.200 porodica iz cele Evrope.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama