Roditelji, ne ponašajte se kao da ste vi, kao roditelj na ispitu

19 juna, 2019

Mala matura nije rezultat roditelja.

Nisu roditelji na ispitu a svakako ne i deca.

Mala matura meri to što mere testovi male mature, i ništa više.

Ne ponašajte se kao da ste vi, kao roditelj na ispitu.

Ne govorite kako imate tremu, kako vama drhte ruke, kako se nervirate, ne zapitkujte previše o rezultatima, ne komunicirajte mnogo sa drugim roditeljima o tome kako su drugi uradili, dišite sporije i dublje. 

Zašto? 

Zato što su to sve ponašanja povišene brige, odnosno anksioznosti koje se prenosi na decu, čak i da im ništa ne govorite. Često roditelji kažu da ne vrše verbalno pritisak na decu a da uopšte nisu svesni svog disanja i ponašanja koje mnogo više i prenosi pritisak na decu i pri tom stvara dodatnu konfuziju ako je poruka koja se izgovara suprotna od ponašanja.

Onda se i deca osećaju zbunjeno, mogu imati simptome slične paničnim napadima, ne znaju šta im je, što se osećaju tako, što im lupa srce, što ih boli glava i stomak…to nije njihovo osećanje često, nego majčino ili očevo, ili bakino, ili dekino, ili nastavničevo, ubačeno u njih, putem projektivne identifikacije.

Deca ne samo da su “upijajući um”, nego su i “upujajuća duša”.

Zato smirite sebe, recite sebi da će biti sve u redu, verujte svom detetu, prepustite mu odgovornost za svoj život i onda… je svejedno šta ćete reći.

Vaša ljubav i sposobnost za roditeljstvo je mnogo veća i mnogo širi pojam od školovanja, rezultata na ispitima i proseka.

Moj psiholog – Sunčica Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama