Roditeljstvo tokom praznika: Ono što ostavite deci ispod jelke NIJE najvažnije

Dok praznici stižu, na svojstvene načine ih proživljavaju i deca i odrasli. Iz ugla deteta, celokupna praznična atmosfera može da bude doživljena na različite načine, shodno uzrastu i okolnostima u kojima se porodica nalazi. Ne treba prećutati ni činjenicu da detetov doživljaj praznika i pretprazničnih priprema ne mora da bude pozitivan. Velik broj dece ne deli tu radost koja je donekle i nametnuta kao društveno očekivanje. Ovaj period godine je obeležen isticanjem porodičnih vrednosti, kulturom darivanja, a neretko i običajima da se pokažu glamur sjaj i materijalno bogatstvo. A u tome se mnoga deca ne pronalaze, kao ni mnogi roditelji.

Bilo kako bilo, u periodu oko božićnih i novogodišnjih praznika nije na odmet podsetiti se nekih važnih saveta koji se tiču komunikacije sa detetom.

Sve za dete, samo za dete

Prezaštićivanje od strane roditelja ume da bude vrlo izraženo. Primera radi, u silnoj želji da decu maksimalno (pa i preko svojih mogućnosti) obraduju i smeste u centar pažnje, roditelji daju sve od sebe da pripreme poklone i obave veliku prazničnu kupovinu. Dete neretko postaje samo pasivni subjekt kome se iznenađenja priređuju, kome se poklanja i iznosi sve na gotovo. Može grubo da zazvuči, ali, razvojno gledano, to je lažna usluga. Umesto toga, za razvoj deteta bi mnogo značajnije bilo uključiti dete u pojedine aspekte kao što je kupovina sitnica i poklona za druge. To na poseban način daje detetu aktivniju ulogu, priliku za istraživanje, ali i priliku za prihvatanje odgovornosti i izazova. Ako se pritom o koracima, planiranju i odlukama diskutuje i dete se pita za mišljenje, čitave pripreme zadobijaju drugu dimenziju.

Ravnopravno

Ne samo kada sa mališanima razgovarate i planirate, nego i kada sa njima delite poslove, oni se osećaju sigurno i uvaženo. Neka deca nikada nisu kitila jelku u svojoj kući ili prostoru u kom borave. Mali broj dece bira ukrase ili raspored novogodišnje dekoracije. U čemu je onda poenta?

Umesto toga, trebalo bi dete uputiti u obavljanje svakodnevnih pripremnih aktivnosti. Obrazlažite kako se namešta ili pravi nešto, kako se uklapaju predmeti koje koristite i zašto ste baš njih odabrali, a ne neke druge itd. Iznenadićete se kada budete čuli da dete ima mišljenje o svemu tome.

Odgovarajte pritom na dečja pitanja. To je od ogromnog značaja.

Dečja pitanja nisu glupa ni besmislena i ne postavljaju se sa ciljem da dovedu roditelja do iznemoglosti i frustracije. Zašto odbrojavamo za Novu godinu? Kako Deda Mraz stiže na sva mesta istovremeno? Kako nastaje vatromet? Gde odlaze pisma sa novogodišnjim željama? Budite strpljivi. Potrebno je da date odgovor da bi dete dalje razvilo sopstveni sistem uverenja. Ispoštujte taj sistem i pomozite da ga izgradi. Možete čak i da postavite samom detetu dodatna pitanja pa da zajednički dođete do odgovora i uvida.

Kreativnost iznad svega

U skladu sa aktivnostima u okviru prazničnih priprema, kolika god da je žurba ili euforija u pitanju, ne treba zaboraviti da je za decu najvažnije da igra i stvaralaštvo budu utkani. To je svakako poželjno, ali i izvodljivo.

Recimo, umesto kupovine ukrasa ili poklona, korisno bi bilo dete podstaći da da što više ideja o tome kako od postojećeg materijala to napraviti – bilo svojeručno ili uz vašu pomoć. Čestitke, dekoracija, nove igračke… sve su to opcije u kojima ne samo da mališani uživaju, nego uporedo pozitivno utiču na njihov rast i razvoj. Već vam je dobro poznato da kada dete iseca, lepi, cepka i sastavlja – razvija finu motoriku.

Kroz ove aktivnosti dobija mogućnost da ispolji kreativnost, estetski se izrazi i bude ponosno na svoj rad. Pored toga, šaljete bitnu poruku, a to je da je vrednost u samostalnom kreiranju, a ne u materijalnom proizvodu koji se kupuje.

U stvaranju pružite pomoć i podršku onoliko koliko dete traži. Ne namećite svoje ideje, osim ako one postojeće nisu ostvarljive iz bezbednosnih razloga. Jedno je usmeravati, a sasvim drugo izvršiti aktivnost umesto deteta. Način na koji se ponašate prema svom detetu direktno izgrađuje njihovu ličnu sliku o sebi. Ako želite da je dete samostalno, da ima dobre ideje i da je sposobno da ih sprovede u delo, onda dozvolite da radi na realizaciji svojih ideja i pomozite mu da na taj način izgrađuje svoje samopouzdanje i kreativnost.

Dobijam i dajem

Dok su deca mala, nemaju svest o tome da i druge osobe u njihovom okruženju dobijaju poklone i zaslužuju poklone. Vrlo rano možete početi kod njih da razvijate svest i o poklanjanju, a ne samo dobijanju. Radost darivanja je vrednost koju dete treba da spozna i vremenom razume. Tokom praznika je pravo vreme za to. Razgovarajte sa detetom o tome šta ono misli da bi neko drugi želeo. Pitajte dete šta bi bilo spremno da uradi za drugu osobu ili samostalno napravi. Na taj način podstičete dete da polako uviđa da pored sopstvene, postoje i perspektive drugih, koje su takođe važne.

Hrabro i dosledno u novu godinu!

Za NTC učenje piše: Tamara Kostić