Saveti mudrih – kako da utičete na inteligenciju deteta

3 juna, 2015

 
Da li je inteligencija poklon gena ili se može negovati i poboljšati u pravom okruženju? Naučna istraživanja pokazuju da je koeficijent inteligencije nasledan, ali i da je uticaj roditelja na intelektualni razovoj deteta presudan.

 
Stručnjaci su se složili koje su najefikasnije metode koje roditelji mogu upotrebiti kako bi podstakli intelektualne sposobnosti svog deteta.
1. Muzika ima moć da oblikuje karakter – Aristotel
…Deca koja sviraju pokazuju bolje rezultate i imaju veći koeficijent inteligencije od svojih nemuzikalnih vršnjaka. Učenje muzike stimuliše mozak da bolje razume matematiku i tehničke nauke. Deca ’sa intrumentom u rukama’ i u starijem dobu, tokom studija, lakše savladavaju nastavno gradivo od ostalih…
Iz knjige: Music to My Ears: The (Many) Socio-Economic Benefits of Music Training Programs – José Cuesta
2. U zdravom telu zdrav duh – Juvenal
..Nemački istraživači su 2007. godine došli do zaključka da ljudi nauče 20 odsto više reči iz rečnika neposredno posle fizičke aktivnosti, nego pre. Tromesečna kontinuirana fizička aktivnost povećava dotok krvi u one delove mozga koji su zaduženi za pamćenje i učenje i to za 30 odsto..
Iz knjige: Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain  – John J. Ratey
3. Nije učen onaj ko čita knjige, već onaj ko zna šta čita – rumunska poslovica
..Ne čitajte svojoj deci, čitajte sa njima. Učite dete kako da čita i kako da tumači pročitano..
Iz knjige: Unlocking the door: Is parents’ reading to children the key to early literacy development? – Philips M. Linda
4. ..ne znaš kako je san važan dok ga ne izgubiš. Tada se svi podovi počnu naginjati, a svi uglovi na predmetima zaobljavati – Steven King
..Samo jedan sat sna manje, jednak je gubitku dve godine kognitivnog sazrevanja i razvoja. Drugim rečima, pretvara mozak šestogodišnjaka u mozak četvorogodišnjaka..
Iz knjige: NurtureShock: New Thinking About Children – Po Bronson i Ashley Merryman
5. Reci mi i ja ću zaboraviti. Poduči me i ja ću se setiti. Uključi me u rad i ja ću naučiti. – Benjamin Franklin
..Mozak uči dok radimo, ne dok slušamo. Kada želimo da naučimo tekst napamet, najbolje je trećinu vremena potrošiti čitajući tekst, a dve trećine testirajući naučeno..
Iz knjige: Brain Rules for Baby: How to Raise a Smart and Happy Child from Zero to Five – John Medina
6. Mi smo ono što verujemo da jesmo – C. S. Lewis
..1968. godine Rosenthal and Lenore Jacobson su uradili test inteligencije deci jednog razreda osnovne škole. Nakon toga nasumice su odabrali nekoliko dečaka i devojčica iz razredu i rekli im da su pametniji od ostale dece. U narednom periodu, ova decu nipočemu nisu izdvajana od ostale dece. Na kraju školske godine ponovo je ceo razred uradio test inteligencije. Gotovo sva nasumice odabrana ’pametnija’ deca su dobila najmanje deset bodova više na novom testu inteligencije, dok je 30 odsto njih dobilo čak 22 boda više..
Iz knjige: The Heart of Social Psychology: A Backstage View of a Passionate Science – Arthur Aron
Izvor: BIZLife, bakadesuyo.com
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama