Сјајни родитељи препознају се кроз седам карактеристика, каже клинички психолог: дете сме да покаже снажне емоције, долази вама кад има проблем…

Родитељи често сумњају у то да довољно добро обављају тај најтежи посао на свету. Модерни родитељи постављају себи високе стандарде у том смислу, па је веома лако упасти у ту замку поређења са другима и сталног преиспитивања – да ли сам довољно добар родитељ свом детету?


Клинички психолог  је кроз своју праксу издвојила седам знакова који карактеришу добре родитеље.

1 | Ваше дете исказује снажне и различите емоције у вашем присуству

Деца баш не умеју добро да одаберу време ни место када ће исказати своје емоције. Не зато што су размажена или неваспитана, већ само зато што им мозак није развијен довољно да могу да исконтролишу снажне емоције. Али, ако ваше дете испред вас показује љутњу, тугу, бес или страх, то значи да се уз вас осећа емотивно сигурно.

Увек кад видим да се деца суздржавају да покажу емоције испред својих родитеља, то ми говори да у њиховом односу постоји озбиљан проблем. Избегавајте да детету браните да покаже шта осећа, макар то било кроз бес и плач. Уместо тога, обратите пажњу и покажите да вам је стало до њихових емоција.

„По томе што удараш рукама по кревету видим да си јако љут. Је л хоћеш да ми кажеш да је то због тога што брат неће да се игра са тобом?” Овакав начин обраћања детету говори да се трудите да га разумете и да уважавате његова осећања.

2 | Ваше дете вам се обрати увек када је повређено или има проблем

Увек знам да родитељ ради одличан посао када његово дете у њему види сигурну луку где ће потражити помоћ увек када му је потребна.

Добар начин да охрабрите овакво понашање код детета је да га увек сачекате раширених руку и саслушате сваки проблем, ма колико можда вама изгледао безначајан. Овако отварате врата за то да вам се дете обрати и касније, када се појави неки озбиљнији проблем.

3 | Ваше дете може да прича о својим осећањима и размишљањима, не плашећи се ваше реакције.

Ово је знак да имате отворену, флексибилну комуникацију, засновану на међусобном разумевању и прихватању. Много је родитеља који несвесно „минирају” добар однос са својом децом, реагујући бурно на нека њихова размишљања или осећања која су деца искрено показала.

Ово би требало избегавати и увек о осећањима говорити отворено и искрено. Тако ћете моћи да будете „корак испред” и помогнете свом детету ако приметите да га нешто мучи.

4 | Ваш одговор на неко понашање детета не етикетира дете

Сјајни родитељи на лоше понашање детета никад не одговарају тако што користе речи „неваљао”, „ниси добар”, „безобразан”, „лењ”…
Ако дете, рецимо, поједе све слаткише пре него што било ко други успе да добије иједан, сјајан родитељ ће рећи: „Појео си све слаткише сам? Знаш да је важно да делиш са својом сестром. Размисли, како би могао да се искупиш за то?”

Ово је много другачије од: „Е стварно си себичан. Све си сам појео!”

5 | Охрабрујете дете да развија своје таленте и интересовања

Када развија своје таленте, дете има могућност да окуси сласт успеха и да ужива у том путу до њега, у сваком новом кораку. Ако се дете окрене развоју неког талента или интересовања, то га може окупирати и касније, кроз адолесценцију, и на тај начин га заштитити од неких ризика које овај период одрастања носи.

Много пута сам видела родитеље који деци намећу своје неостварене снове, терајући их да свирају клавир или играју кошарку. Чак и ако вам се чини да је то њима сасвим у реду, када детету наметнете неку врсту активности, много тога може поћи наопачке. На тај начин детету се ствара велики притисак, јер је циљ успети да би родитељ био задовољан, а не уживати у том путу до успеха. А ту је и осећај да је његов живот у туђим рукама и под туђом контролом. Поврх свега, ако не успеју, увек ће носити тај крст да су разочарали своје родитеље.

6 | Стварате чврсте границе када је реч о понашању вашег детета, како бисте осигурали његову безбедност.

Иако то тако не изгледа, деца воле да постоје одређене границе. Неки примери граница које ће помоћи деци да здраво одрастају укључују рутину одласка на спавање, поштовање чланова породице, постављање и поштовање рокова доласка кући и слично.

7 | Поправљате сопствене грешке

Ако сте у стању да исправите грешку коју сте направили у комуникацији са дететом, то значи да сте сјајан родитељ. Уколико сте викали на дете, можда га увредили, важно је да признате и исправите грешку.

Разговор са дететом где бисте објаснили како је требало да реагујете уместо што сте викали, добар је начин исправљања грешке. Кажите да су вас преплавиле емоције и спречиле да исправно реагујете.

Иако многи родитељи знакове доброг родитељства траже у томе колико им је дете успешно у некој области, колико здраво се храни или који му је просек у школској књижици, успешно родитељство заправо значи да сте у стању да свом детету пружите сигурну базу. Ово је први услов да ваше дете несметано расте и развија се. А заснива се на непрестаном гајењу добре комуникације са дететом која неће зависити од његовог успеха на било ком пољу, али пре свега на љубави, поштовању, повезаности.

То је суштина онога што значи бити сјајан родитељ.

Приредила: А. Ц.