Школска 2022/2023 је почела и ево по чему ће се разликовати од претходне

У школске клупе ће данас, након летњег распуста, сести 760.000 ђака у Србији, од чега 65.200 првака. Пре првог часа, у свакој школи ученицима ће бити пуштена химна „Боже правде“, баш као и прошле године. Али, ове године, химну ће слушати и предшколци у вртићима. И то је само једна од промена којом ће почети ова школска година.

Без маски, без семафор система, без онлајн наставе

Ова школска година, за разлику од претходне две, почеће потпуно регуларно. Сви ђаци биће у клупама, а иако су маске препоручене, не постоји обавеза да их носе ни ђаци ни наставници. Оно што је од мера остало на снази јесте редовна дезинфекција школских просторија, више пута на дан.

Епидемиолог др Зоран Радовановић који је у изјавама увек био најопрезнији оценио је да школску годину треба почети на класичан начин, јер је вирус очигледно ослабио, али и да треба пратити развој епидемиолошке ситуације и, уколико буде потребно, предузимати адекватне мере у конкретном одељењу, школи или граду.

Према препорукама Тима за школе, уколико се током боравка у школи код ученика појаве симптоми који могу указивати на КОВИД-19, школе обавештавају родитеље, а до њиховог доласка, ученик се смешта у посебну просторију, под надзором неког од запослених, и притом и ученик и запослени треба да носе маску.

Ако се током боравка у школи код запосленог појаве симптоми, запослени је дужан да одмах стави маску и да напусти школу ради одласка на преглед код лекара.

Нема фебруарског ни јесењег распуста

За основце у читавој Србији, ове године осмишљен је другачији календар, са три уместо четири распуста. Неће бити јесењег распуста, већ ће нерадни дан бити само државни празник 11. новембра, Дан примирја у Првом светском рату. Зимски распуст почеће 23. децембра за ђаке у Војводини, а 30. децембра за све остале и трајаће три недеље за основце, а недељу дана краће за средњошколце.

Школска година за осмаке завршиће се 6. јуна у целој Србији, а за остале основце летњи распуст почиње 20. јуна. Ђаци завршних година средњих школа клупе ће напустити већ 30. маја, док ће остали на летњу паузу кад и основци – 20. јуна.

Школски календар за основне школе – Војводина

Школски календар за основне школе – Централна Србија

Школски календар за средње школе – Војводина

Школски календар за средње школе – Централна Србија

Нови концепт мале матуре

Иако Министарство просвете није издало званично саопштење, одавно се спекулише да ће концепт мале матуре ове године бити промењен, те да ће осмаци, уместо комбинованог теста који се састоји од питања из неколико предмета, бирати један предмет који ће полагати и то између биологије, историје, географије, хемије и физике. Овакав предлог стигао је од Завода за унапређење квалитета образовања.

У предлогу Правилника стоји да се ученик осмог разреда најкасније до 30. септембра изјашњава о избору предмета из ког ће радити трећи тест (поред матерњег језика и математике који остају). Начин бодовања ће такође бити промењен.

Министарство просвете ће бити организовано другачије

Према још увек незваничним информацијама, разматра се подела постојећег Министарства просвете на два ресора, пише портал Блиц.

Како наводи Блиц, ова подела значила би да ћемо уместо једног министарства надлежног за просвету, науку и технолошки развој имали два – једно за просвету и образовање, а друго за науку и технолошки развој.

Ако би се ови наводи обистинили, то би практично значило да ће предшколско, основно и средње образовање “припасти” Министарству просвете, док ће о универзитетском образовању бринути Министарство науке.

Екскурзије и излети дозвољени

Организовање излета, екскурзија, наставе у природи је дозвољено. У Упутству прослеђеном школама наведено је да није неопходно захтевати податке о учесталости болести ни на територији одакле ученици полазе нити у месту где ће боравити током извођења наведених активности.

Ученици могу на екскурзију уколико они сами и чланови њихових породица немају, нити су имали претходних седам дана симптоме ковида.

Комбиновање одељења од 5. до 8. разреда

Изменама Закона о основном образовању створена је могућност спајања одељења од петог до осмог разреда. Таква, комбинована одељења, не могу имати више од 15 ученика ако је реч о два разреда, а уколико се спајају три или четири одељења, у њима не може бити више од 10 ученика.

Против спајања одељења побунили су се представници синдиката запослених у просвети који кажу да ће то утицати на квалитет наставе, да ће довести до затварања школа у селима, а да ће наставници остати без посла.

Министарство просвете саопштило је прошле недеље да у 102 школе неће бити спајања одељења, док се за осталих осам још разматра.

Нови изборни предмети за основце

У програму слободних активности које ђаци од петог до осмог разреда бирају од ове године налази се и Филозофија са децом.


Тако петаци и шестаци могу да бирају следеће активности: Вежбањем до здравља, Животне вештине и Медијска писменост. У другој групи за седми и осми разред су: Предузетништво, Моја животна средина и Уметност.

Међутим, стручна друштва су за петаке и шестаке припремила и Домаћинство, Цртање, сликање и вајање, Чуваре природе, Музиком кроз живот и Сачувајмо нашу планету, а за ученике седмог и осмог активност – Филозофија са децом.

Више детаља о новим изборним предметима прочитајте ОВДЕ.