Срам нас било! Не умемо да оцењујемо!

2 новембра, 2014

 

 Спиновање, лудом радовање

Штрајк је најављен, спиновање је у току. Баш као што смо и претпоставили. Машинерија је покренута, наручени текстови полако преплављују дневне новине, а ускоро ће се тема преселити и у телевизијске емисије. Оне исте новине и оне исте тв станице које просвету не помену годинама, осим уколико се не догоди неки скандал, па се сензационалистички распишу за све паре. Министарство им здушно помаже, јер одавно нисмо на истој страни.

Тренутно су актуелни брига за децу, лоше знање и лоше оцењивање. С једне стране смо непријатељи деце и баш нас је брига за то колико ћемо их оштетити. С друге стране смо нестручни и не умемо да оцењујемо, а и ђаци знају мање од неких претходних генерација.

Па, хајдемо редом.

*Срам нас било! Не мислимо на децу!*

Да, заиста, већ годинама не бринемо о деци. Истина, амортизујемо све девијантне појаве у друштву и претворили смо се у социјалне, уместо васпитно-образовне установе, али кога је још за то брига. Друштво (читај: Министарство образовања) годинама поручује школама да је понављање разреда непожељно, искључивање ђака из редовног школовања – такође. Боримо се и са пијаним и дрогираним ђацима, преживљавамо патње злостављане и занемарене деце, боримо се са издавачима и дистрибутерима да најсиромашнијима не наплате уџбенике, уместо родитеља им МИ објашњавамо да Кристијан и Цеца не треба да им буду узори, да им не треба “Педесет нијанси сиве”, него Селимовић и Достојевски. Немоћни смо пред родитељима који ни на упорне телефонске и писане позиве не долазе у школу. Никад већи број изостанака (бар у средњим школама). Трпимо огромне притиске када се амбиције родитеља и способности детета не преклопе. Директоре ударају пиштољем по глави, наставнике туку и шиканирају, нечија деца на интернету поносно постављају клипове у којима малтретирају своје наставнике. Министарство се не оглашава ни један једини пут. Никада не стаје у одбрану својих радника. Увек стаје у одбрану родитеља и шаље поруку да смо ми непријатељи.

И сада је питање свих питања шта ће јадна деца ако им настава буде скраћена на 30 минута неко време. Како нас није срамота?!
Верујте, више нас је срамота када нас ђаци питају “Да ли је могуће да само наша школа не штрајкује?” Још више нас је срамота када сопствену децу не можемо да изведемо на пут јер не можемо да им платимо школовање или разне активности за које су заинтересована.

Не може нас да буде срамота због тога што ће настава трајати 30 минута. Државу треба да је срамота. Држава треба да брине због тога.

Сасвим је легитимно питање које бисмо ми, просветни радници, могли да поставимо остатку друштва – КО ВАМА ДАЈЕ ПРАВО ДА МИСЛИТЕ ДА НАМ МОЖЕТЕ ОСПОРИТИ ПРАВО ДА СЕ БОРИМО ЗА СВОЈА ПРАВА. Одговоре типа “зашто се не борите за боље образовање, него против смањења плате”, сматрам једноставно приглупим. Борба за плату је радничко право. И просветни радници су радници, и не видим зашто бисмо се само ми правдали. Нико не пита здравствене раднике зашто се не боре против заказивања скенера на 6-8 месеци, или против партиципације. И здраво!

*Срам нас било! Деца све мање знају!*

Лоше знање ученика је, пре свега, последица немотивисаности ученика. Уче за оцену, не за знање. Некада не ни за оцену, јер знају да посао неће добити због знања и оцена, већ преко везе, ако га уопште добију. Лоше им је знање, између осталог, и зато што знају да ће на крају завршити школу, учили, не учили. Сећате се – понављања разреда нема. Лоше им је знање јер им је председник државе завршио фантомски факултет за годину дана, а министар плагирао докторат. Ко је луд у таквом друштву да учи? Немотивисани су јер виде како живимо ми, са факултетским дипломама. Виде како нас друштво третира.

Ђаци све мање знају јер се систем упорно труди да све мање знају. Некоме одговара да школе производе стада!

Лоше је знање и зато што радимо по програмима из XX века, са наставним средствима из XИX века. И да не грешим душу, некада је лоше знање последица лошег рада наставника, што је опет последица лошег кадрирања, што је опет последица партијског и рођачког запошљавања, непостојања наставничких факултета, али и тога што најквалитетнији, ако икако могу, беже из просвете. Што због ниских плата, што због услова рада.

*Срам нас било! Не умемо да оцењујемо!*

Закључи министар да не умемо да оцењујемо, изнесе то у јавност, и остаде жив. То је, отприлике, као када би грађевински инжењер ушао у кућу, видео да су темељи подлокани због подземних вода, влага стигла до плафона, зидови пуцају, малтер се љушти, а он каже: “На овој кући под хитно треба поправити димњак!” И остане жив. Разумем ја да пред штрајк треба брзо открити где би могли да гађају просветне раднике и добију аплауз друштва. Али, министре, погледајте детаљно један наставни програм и стандарде, па прелистајте уџбеник, па погледајте бодовну листу са уписа, Правилник о оцењивању, записнике са одељењских већа – па, можда и схватите у чему је проблем. Они које ви шаљете да нас оцењују, гледају пре свега тоне мртвих слова на папиру. Кад тражимо новац да осавременимо наставу – нема! Кад тражимо новац да идемо на семинаре који су нам заиста потребни – нема! Кад тражимо да се укине прегласавање наставничких оцена на Већу – нема! Директори, наравно, никако да почну новчано да стимулишу оне који раде као треба, јер пара – нема! Могли би бар да проверају да ли су наставници унутар истог стручног већа усаглашени по питању оцењивања, али воље нема. Објективно оцењивање би донело лошији општи успех ученика, незадовољне родитеље, непопуларне директоре. Нису луди! Ипак је популарност важна. Погледајте премијера.

Крећу и пророчки текстови квази-новинара о томе да ће штрајк бити неуспешан, јер толико и толико школа неће учествовати. Ни синдикати немају још увек прецизне податке о томе, али баљезгари и балегари имају.

Што се мене тиче, ово није ствар синдиката. Ово је ствар нашег личног и професионалног достојанства, наше егзистенције и квалитета живота нас и НАШЕ деце. Срам нас било ако напокон не извадимо главу из песка!

Ljubinka-Boba Nedić

Извор:  klotfrket.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


45 коментара на "Срам нас било! Не умемо да оцењујемо!

 1. Svetlana каже:

  BRAVO… BRAVO…BRAVO….

 2. ela1975 каже:

  SVAKA ČAST!!!!!

 3. Dragica каже:

  Svaka ti je na mestu!

 4. Miro каже:

  NEMA DALJE SVE RECENO.

 5. Mirjana каже:

  Ovo umnoziti i procitati svakom roditelju!!!!

  1. jelena каже:

   Pa dobro BRE a zasto sada po roditeljima.Otkud ta popularizacija mrznje nastavnik-roditelj.Cinimi se da mi vama poveravamo decu ne cipele.SRAMOTA!!!!!

   1. Vesna каже:

    A zasto nam ih poveravate kada u nas nemate poverenja i za svaku ocenu i bas svaki postupak koji nije po vasoj volji tuzakate nastavnike ministarstvu, bez da dodjete u skolu i cujete i drugu stranu. I to kukavicki,anonimno…

   2. Ana каже:

    Jelena, ne treba svako da komentariše, ko ne ume da misli…

 6. misija u Srbiji каже:

  Svaka na mestu, ali ovakav tekst treba biti objavljen na nacionalnoj frekvenciji ali … da li to interesuje zemlju u kojoj zivimo?

  1. JELENA DALMACIJA каже:

   zemlju pa naravno da ne-uposlednjih dvadeset godina. Kome trebaju pametna i obrazovana deca,njima ne mozete manipulisati.

 7. Ljubisa каже:

  Niko nikad u istoriji civilizacije nije toliko obesmislio i obezvredio školu kao vlade Srbije proteklih deset godina. Učenici se stimulišu da budu gori, agresivniji, netolerantniji,nezainteresovani i nepismeniji nego što bi bili da nemaju pasivnu a sad i aktivnu pomoć resornog ministarstva.Profesori su marginalizovani, nebitni, omalovažavani… Diplome nemaju vrednost ali kružoci za analfabete, koje se nazivaju radionicama, postaju najvažniji segment substitucije obrazovanju. Najpoželniji obrazovni problem postaje klasični prodavac magle.Biti obrazovan za vlast znači biti opasan. Verovatno se smisao ovakvog stanja krije u toj žalosnoj i bezperspektivnoj konkluziji.

 8. dex каже:

  Izvadimo glavu iz peska!!! Borimo se za Našu decu!!!Pítanje DOSTOJANSTVA!!!BRAVO!!

 9. Aca S каже:

  Mali doprinos ovako divnom clanku : u mojoj skoli se obrazuju deca sa posebnim potrebama.Kuriozitet je da je direktor ove skolske godine na radnom mestu u osnovnoj skoli ( mi smo i srednja) za nastavnika postavio VKV FRIZERKU !!! Prosvetna inspekcija konstatuje : moze i nestrucno…E, vala,sta drugo da se ocekuje ???

 10. Katarina каже:

  Koliko god slikovito da opišemo stanje u školama stvarna katastrofa je nevidljiva i ministarstvu, i ministru, i roditeljima a državu i da ne pominjem!!!

 11. Nikad vise novosadjanka каже:

  Svega ovoga sam bila svesna dok sam jos isla u srednju a pogotovo posle na fakultetu. Moja jedina misao je bila pobeci napolje i studirati negde gde cu nesto stvarno i nauciti, kako bi od mene bilo neke koristi na ovom svetu. Moja sreca je da sam u tome uspela i sad samo mogu izdaleka da zalim sve one koji nisu te srece. Ako ikada bude pravde u Srbiji, vraticu se da pomognem u reformama skolstva i rado cu podeliti svoje znanje.

  1. Мирко каже:

   Поштована, Ви да сте желели нешто да научите- научили би, да сте желели да помогнете остали би овде и борили се да промените нешто а не да нас из далека жалите.

  2. Selena каже:

   Gospodjo/gospodjice, znanje sam stekla u skoli u Srbiji i istim fascinirala profesore na specijalistickim studijama u inostranstvu. Inace, master na Univerzitetu u Lajdenu ima predmete sa moje druge i trece godine studiranja u Srbiji i kosta 16000€! Hvala i na ponudi da dodjete da pomognete, ima nas dosta kvalitetni(ji)h, ali nismo partijski orijentisani. A, da, zsvrsila master na St. George’s u Londonu, da Vam kazem da nisam naucila vise nego od svojih profesora u Srbiji.

 12. nastavnik каже:

  Najzad, da neko napise pravo stanje u prosveti. Svaka cast. Prosledjeno.

 13. luca каже:

  Pa o cemu pricamo? Kome treba znanje, on uzme privatnog profesora, a najbolje je ako je uzeti, uzet po preporuci profesora koji vam predmet predaje u vasoj skoli. Ako mu je malo to, onda moze znanje dopuniti na nekoj paprenoj ekskurziji ili rekreativnoj nastavi. Uglavnom se sve, kao svuda u zivotu sve svodi na money, money, money

 14. Ucenik каже:

  Ako zelite da vam bude bolje, morate i sami biti bolji, pocnite od svojih kolega, morate njih promeniti jer su oni doveli u to stanje sa puno stereotipa i predrasuda… mucili profesora???? Pa taj nema autoriteta dovoljno ni ovce da sacuva… jedan deo vas dolazi na casove da leci komplekse, govoreci o svojoj deci, kako su ona ihaha… na fizickom dobiju dve lopte i trce za njima, na muzickom raspad sistema, na likovnom takodje…. izazivate bes u ljudima sa samo nesto cmizdrite, naravo, ne zelim da generalisem, ali unutar vase zajednice imate problem.. a o kompetencijama necu ni pisati…

  1. Vesna каже:

   Prvo sedi i nauci gramatiku,onda procitaj neku knjigu da obogatis recnik,pa tek onda mozes da komentarises.
   Rece da ne zelis da generalises,a upravo to radis…
   Koje nase zajednice? To je i tvoja zajednica,ali je ti tako ne dozivljavas kao i vecina koja od svega zna samo da pljuje po prosvetnim radnicima.

   1. mali milojica каже:

    Postovana Vesna .Vidim da odlicno poznajete gramatiku pa zelim da Vas podsetim.Ne kaze se
    “Rece da ne zelis da generalises ….” vec “Rekao si” ili u konkretnom slucaju “Napisao si da ne zelis da….”Kao posmatrac zamolicu Vas da naucite srpski jezik i kulturu izrazavanja.
    S postovanjem,
    nastavnik Mile.

    1. Dragana каже:

     Poštovani Mile,
     posle znaka interpunkcije ide razmak, a “Poštovana Vesna” ne može da stoji kao samostalna rečenica. Takođe, korišćenje aorista je sasvim ispravno, jednako kao korišćenje perfekta. Pošto je Vaš komentar, za razliku od Vesninog, veoma nepismen, podsetila bih Vas da treba prvo videti brvno u svom oku, a ne iver u tuđem.

 15. Анонимни каже:

  Sve je to tačno što je napisano, ali ne možemo da se pravimo da je u društvu sve ok i da očekujemo normalne uslove za rad SAMO za prosvetare. To, prosto, nije fer i nije realno. Kome od profesora ne odgovaraju uslovi rada u školi ili mu je plata mala i problem mu je da se “bori” sa tim što ima i izvuče maksimum, ima mogućnost da da otkaz i da pronađe bolji posao, ali sumnjam da je bilo ko iz državnog sektora sposoban za tako nešto. Krajnje je nemoralno, da skraćivanjem nastave pokazuju svoje nezadovoljstvo. Slažem se ja da je prosveta jedna od najvažnijih (ako ne i najvažnija) grana u svakoj državi, ali se onda prema njoj prvo i prosvetni radnici trebaju tako odnositi i svoje nezadovoljstvo iskazivati za vreme raspusta, a ne da osakaćuju i onako dosta osakaćenu prosvetu u Srbiji!

 16. Nebojsa каже:

  Ja sam lepo rekao našim sindikalcima….kakv bre štrajk na ulici!!!Prikupite sve naše mesečne obaveze NJIHOVIM JAVNIM PREDUZECIMA,pa GOSPODI prosledite neka plate a mi će mo sa onim što ĆE nas plaćati bit zadovoljni!!
  Inače GOSPODINU MINISTRU ŠKOLSTVA ni IOP-10 ne bi pomogao!!!Totalno AUTISTIČNA osoba!

 17. Kraljevcanka каже:

  Večeras na gradskom Odboru sindikata čuh za ovaj tekst. DA LI SE MI TO POLAKO BUDIMO? Sa zebnjom u srcu smo čekali ponedeljak i razmišljali da li će nam se dušmani smejati kada mlaka prosveta jos jednom spusti glavu, počučne još jednom da se joj se novi među brojnim jarmovima stavi. Dok sam prosvećivala kolege zašto treba da štrajkujemo imala sam utisak: “…malo rukah, malena i snaga…” Došao i ponedeljak. Već je drugačiji utisak. Sada više liči na:”…ustajte vi zemaljsko roblje i svi oni koje mori glad…” Pa zar je trebalo toliko nisko da padnemo, da dogori do nokata, pa da počnemo da shvatamo DUBINU NAŠEG PONIŽENJA!

 18. Saša каже:

  Одлично написано . Желим од срца да будете достојанствени , адекватно плаћени и наравно срећни . Али негде у крајичку ума оставите малчице места за родитеље ђака (и садашњих и будућих ) . И не само њих већ и свих осталих који мучно зарађују своју корицу хлеба . Ако се њима врати достојанство вратиће се и вама , дупло .Мени се коса на глави диже када идем на родитељске.Школски динар ? Наравно ! Колико ? 1.200 динара . Екскурзија? Наравно ! Колико ? 15.000 ( без дневница ) ! Изађем слуђен и мислим се како детету обезбедити месечну картицу ( о новцу за ужину ни не мислим ) . Зато драги моји суграђани имам разумевања за ваше захтеве и желим да вам се испуне али помислите некада и на нас ,нас без посла и без примања …П.С. Надам се бар једној тројки .Јакој.(На коментар мислим)

  1. ?????? каже:

   A,prosvetni radnici kao,nemaju decu???Njihova deca ne idu na ekskurzije?Deca prosvetnihradnika ne kupuju mesecnu kartu i ne daju za skolski dinar??Njima ne treba uzina??Zive od vazduha,mozda???

 19. Dr каже:

  Sve u prazno, drugi su krivi, drugi ne valjaju… Ja nisam odavno završio školu (osnovnu 1992. pa onda redom, u roku). Još tada sam govorio da će u momentu kada naši stariji nastavnici odu u penziju doći do potpunog rasula u školstvu. Tako je i bilo. Stari, kvalitetni i posvećeni profesori su odlazili, a mladi, nadobudni, nezainteresovani zauzimali njihova mesta. Ja sam imao sreće da učim od svojih nastavnika, ali već moj sin je bio osuđen da uči sam, iz knjiga, sa interneta. Sad vam fale nove tehnologije, čuj molim te. Ja nisam do fakulteta ni video računar, ali i dan danas pamtim predavanja iz istorije moje nastavnice Nine Tomić, objašnjenja iz fizike Jelene Žunić, genijalnu matematičku logiku nastavnice Zvezdice. Takvih nastavnika više nema. Nesposobni ste da zainteresujete i vredne đake, a kamoli da im prenesete znanje. Ja nemam visoko mišljenje ni o ovom, ni o bilo kojem predhodnom ministru, a o vladi da ne govorimo, međutim ni u moje vreme se nastavnici nisu slagali sa politikom, ali su radili svoj posao pošteno i posvećeno. Tačno je, znali su i da ocenjuju, za razliku od danas kada svaki drugi đak ima odličan uspeh, a na kraju pismenog zadatka umesto tačke stavlja smajlija.
  SRAM VAS BILO ŠTO PREKO HLEBA TRŽITE POGAČU
  jer da se razumemo, ne samo da Vaše plate nisu loše, već su u današnje vreme kada inžinjeri voze taksije, a doktori psihologije toče pića po kafićima, više nego dostojanstvene.

  1. Tea каже:

   Poštovani Dr., Vi ste toliko neinformisani i nezainteresovani za bilo čiji problem osim sopstvenog. Vaš bes i razočaranost su samo posledica neke sopstvene isfrustriranosti i očaja u kome se nalazite.I on je ok. Ali ga usmeravate na potpuno pogrešnu adresu i na potpuno pogrešan način.
   Prvo – vaše izlaganje je naše zalaganje i nešto ka čemu težimo svi mi koji radimo u prosveti.Nisu tu u pitanju samo plate, već i sam plan i program koji se u odnosu na ”naše doba” veoma promenio i postao u mnogo čemu nerealan i ne prihvatljiv. Ako radite i pomažete svom detetu onda razumete o čemu Vam pričam. I sama sam roditelj, pa iz škole idem u školu jer i pored maksimalne iscrpljenosti i psihičke istrošenosti ja sednem i radim sa svojom decom. Po nekada se i sama pitam zašto idu u školu ali pošto poznajem plan i program nametnut od strane ministarstva, jasno mi je da drugačije ne može. Vama je možda teško sa vašim jednim detetom. A zamislite kako je tek nama sa 6 ili 4 ili 5×24 ili 30 ili 33…i samo se smenjuju. Ne tražim od Vas razumevanje samo molim da zamislite sebe u toj situaciji pet dana u nedelji.
   Drugo – apsolutna je greška što mislite da štrajkujemo samo zbog plata. Naš glas je trebao da bude mnogo viši i zahtevali smo kompletnu reformu školstva. Ali tu ne igramo ulogu mi nastavnici, već predsednici sindikata koji načelnicima prezentuju odabrane predloge za razmatranje. Izbor predloga ne pravimo mi.
   Treće – istina je da su nam svima trenutno trn u oku plate. Sramota jeste što za razliku od nekih naše nisu odmrznute od 2005. god. Duga je naša borba da se bar izjednačimo sa nekima koji imaju mnogo nižu stručnu spremu ili bar istu, a mnogo veće plate. A to što neki visokokvalifikovani rade nestručne poslove ili pak uopšte ne rade? E zbog toga bi trebalo da nam se pridružite a ne osuđujete jer kao i Mi,Vi,Oni…zavisimo od države. I sve nam zavisi od iste. Tu naše moći prestaju. Vidite kako je to strašno kada intelektualci, učeni ljudi budu na niskim lestvicama i marginama a i sami se slažete da zaslužuju više i bolje.
   I poslednje – to što vam dete koristi savremenu tehnologiju je sasvim ok ako ga koristi u korisne svrhe. Od nas to svakodnevno očekuju i insistiraju raznorazne inspekcije iz istog tog Ministarstva – da osavremenimo nastavu, da insistiramo na današnjici a ne prošlosti, da su nam metode zastarele ako pokušamo da kopiramo nekadašnje nastavnike i da ne treniramo strogoću nad decom jer zbog toga možemo ostati bez posla! I Vi i Ja znamo kako se nekada školovalo i pod kolikom smo presijom bili. Da se primenjuju te nekadašnje metode vaspitanja Vi biste prvi osvanuli sa tužbom da neko od nastavnika – učitelja digne ruku na Vaše dete. Ne biste ga sigurno i kući kaznili zbog toga što je zaslužno dobilo ćušku u školi. (Bilo nekada) Zato mi, molim Vas ne pričajte o školovanju nekada i sad jer je puno voda od tada proteklo i mnogo se čega promenilo. Pa i mi sami…
   Predlažem Vam da se ne bavite površnostima jer kao i mnogi Vama slični Vi vidite lonac, na njemu cvetići,leptirići i tufnice najlepših boja. Čini vam se sjajnim i primamljivim. Ali istina je ta da pojma i blage veze nemate šta se u njemu uistinu krčka!

 20. Dr каже:

  Poštovana Tea, molim Vas da shvatite da moja površnost ne proizilazi iz nezainteresovanosti, već je posledica toga što sam u ovoj problematici pasivni učesnik – roditelj. Nisam zaposlen u prosveti, srećom nisam zaposlen ni u nekoj drugoj od države kontrolisanoj firmi. Mogu da se složim sa Vama u mnogo toga, posebno da me je moja lična frustracija naterala ovo da Vam napišem. Potpuno sam isfrustriran kao roditelj troje dece, kome je cilj da bude dobar otac i da od svoje dece napravim dobre ljude. Sina sam apostrofirao jer je on najstariji i sa njim sam prošao celu osnovnu školu i sad preživljavam gimnaziju.
  Voleo bih da ovo što ću Vam sada reći prihvatite kao prijateljski savet, baš kao što sam ja Vaše reči prihvatio najdobronamernije. Prosvetarima nisu najveći neprijatelji političari, već roditelji, jer velika većina roditelja zarađuje manje od nastavnika, a skoro svi roditelji su nezadovoljni školstvom. Kada bi ste imali roditelje na svojoj strani, mnogo bi ste lakše ostvarili sve svoje zahteve. Zato, stavite u prvi plan borbu protiv idiotskog plana i programa, borite se protiv naoružanih đaka, droge u školskim dvorištima, agresije, korupcije. Verujte, onog momenta kada mi, roditelji, budemo osetili da su nam deca u školi bezbedna, da o njima neko brine, da se u školi neko trudi da ih nešto nauči i od njih napravi ispravne ljude, bićemo na Vašoj strani i povećanje plate će biti neminovno. Kao što sam, svojevremeno, podržavao povećanje plata vaspitačima u vrtićima, jer sam osećao zahvalnost prema onima koji mi dobro brinu o deci, isto tako ću podržati povećanje plata nastavnicima, kada budem video da se trude da mi decu nauče pravim životnim vrednostima.
  Još nešto, za kraj, ja imam 37 godina, doktorirao sam sa 29, zarađujem, za naše uslove, pristojno. Svestan sam da bih u bilo kojoj drugoj zemlji, sa ovim znanjem, zarađivao 10-15 puta više, ali ovo je bio moj izbor. Moj izbor je bio da ostanem ovde i da svoje znanje dam ovoj zemlji. Vaš izbor je bio da ostanete ovde, da radite u prosveti, zato prihvatite odgovornost sopstvenog izbora.
  Sa željom da u budućnosti budemo zadovoljniji jedni drugima.

 21. Луна каже:

  Браво!!!

 22. Drugačija каже:

  Toliko ogorčenja prosvetnog radnika na sve i svakoga u jednom tekstu, da je prosto neverovatno gde još nalazite snage da radite u bilo kojoj školi. Da li u lisičjem srcu kao Baš-čelik? A još je neverovatnije,što velika većina prosvetnih radnika, bez trunke samosvesti, na sve što je u poslednje vreme rečeno u medijima i ovde napisano od strane štrajkača podržava, i svakog ko pokuša nešto drugačije da kaže, napadaju ga kao razljućeni kerberi. Ni u “normalnim” razvijenim zemljama prosveta nije na nivou na kojem bi trebalo da bude, prosveta se tretira kao potrošnja. U tim zemljama, prosečan radni vek u prosveti je pet godina, prosvetni radnici odlaze na druge poslove jer ne mogu da izdrže prevelike zahteve. Ne kunu se u decu, ne jadikuju nad svojim izborom, ne gaje nadu da će promeniti svest političkom establišmentu,niti narodu. Pitamo li se zašto? Odgovor je jasan, samosvesni, odgovorni, obrazovani i zreli ljudi, nalaze bolje rešenje, odlaze u potragu za boljim i lepšim poslom. Ako se tako deklarišete, nađite bolji izbor, a ako nemate bolji,radite dok ne nađete! Svakidašnje jadikovanje nad sopstvenom sudbinom, koja je ujedno i naš slobodni izbor, nema smisla. Pogotovo nema smisla u zemlji koja posrće više od 20 godina.

 23. Dejan Raicevic каже:

  Dragi prosvetni radnici vas Sizifovski posao je tezak i beznadezan. U drustvu gde se nepostenje nagradjuje (garnitura na vlasti je zivi dokaz) vi ne mozete decu da ubedite da su iskrenost i postenje vrline. Obrazovanje se stice u skoli a vaspitanje u kuci.

 24. Natalija каже:

  Kad smo već kod tog kućnog vaspitanja, upravo su kao roditelji,čija deca sada polaze u školu, stasali oni koji su prvi osetili “čari” dečjih prava, oni koji su bili oslobođeni prijemnih ispita za srednju školu i fakultete, jer je država bila u “ratu”, oni koji su pozavršavali MEGA-SEGA fakultete, oni koji nisu ni pokušavali da upišu fakultete jer nisu bili materijalno obezbeđeni, oni koji su potražili “leba bez motike” u kladionicama, švercu, buvljaku, ulici….jednom rečju, oni koji ni sami nisu poneli sa sobom kućno vaspitanje, a bogami ni obrazovanje. Znam da je tako, jer ih gledam svakog dana kad dođu u školu, u nedoba, za vreme časa i svojom pojavom pokriju vrata mimikom mi pokazujući da treba da izađem i prostrem crveni tepih ispred njih. Znam da je tako jer svakog dana me bar po jedan pozove na mobilni telefon i postavi glupo pitanje. Znam da je tako, jer polovina njih ne dođe na roditeljski, a druga polovina sedi, sasluša moje izlaganje, pokupi se i ode bez do viđenja. Znam da je tako jer evo brojim poslednje dane do mukom stečene penzije i mogu samo da kažem: Drage kolege neka vam je Bog na pomoć.

 25. m каже:

  Motivisite decu da uce kroz kreativnu nastavu, a ne kroz strajk. Jos malo, pa ce mo kao na zapadu roditelji kod kuce ili preko skajpa da deca uce, a u skoli da polazu ispit na kraju godine.

 26. Razocarani roditelj каже:

  Postovani prosvetni radnici,
  Sramota je to sto radite.U nasoj skoli strajk traje 3 meseca po 20 minuta.Za to vreme ne moze nista da se ispredaje .Gomilaju se lekcije ,gurate ih deci do 4 razreda jednu po jednu svaki dan a s njima ne radite nista sem kontrolnih od 30 min. Sramota.Vec tri meseca sam pored svog odgovornog posla i ucitelj svom detetu jer u skoli nista nije naucilo.Uzima privatne casove da bi postiglo sve.Strasno.Koliko kosta privatna Osnovna skola.Kad bi stavili na papir … bilo bi isto.
  Molim Ministarstvo prosvete da ne dopusti ni jedan dan strajka vise ! Hajde da deca ne dodju u skole pa da vidimo koga cete onda uciti.Sram Vas bilo.Kad bih ja strajkovala dva dana dobila bih otkaz u roku od odmah.Pozdrav svim roditeljima

 27. Roditelj prvaka каже:

  Gospodo nastavnici idete li Vi kod lekara ,znate i njima su smanjili plate ali nemaju pravo da štrajkuju,a šta bi bilo da odete kod svog doktora i on Vam zbog štrajka lek propiše za par dana zar Vam neće naškoditi?
  Ali ne, oni imaju obavezu da rade ali Vi gospodo nemate.
  Slično i kao što našoj deci Vašim “predanim radom” čast izuzecima vi činite štetu već deceniju unazad.Trgnite se malo gospodo jer su rezultati Vašeg rada sa našom decom vidiljivi po tome što svako drugo dete mora na “privatne časove”.
  Trebalo bi svi da budemo adekvatno plaćeni,ali i da svoju platu zaradimo pa da se onda bunimo zbog smanjenja iste.Ili ako Vam se ne sviđa koliko ste plaćeni ima mlađih kolega na birou koji bi radili za pola Vaše “jadne” plate.

 28. doktorka каже:

  Znate šta? Vrlo sam pasionirano i puna podrške za Vašu borbu pristupila čitanju ovog teksta. Da, Vi imate pravo da se borite za svoje plate i da, prepušteni ste u tome sami sebi, i sram ih bilo sve zbog toga! Ali onda, najdenom, ja sam bila osuđena u Vašem tekstu, što se skener zakazuje u roku koji ste Vi procenili kao neadekvatan? E pa sram Vas bilo! Sram Vas bilo što u svom jadu i besu ne shvatate da udarate na jedini deo populacije koji razume Vašu muku i što ne umeete, bratski, sa puno empatije, da podržite one koji su na isti načim posramljeni i degradirani. Sram Vas bilo!

  1. profesorka каже:

   Slazem se, doktorka, sa Vama u potpunosti. I meni je isto ‘upalo u oci’.

  2. Ris каже:

   Zavadi pa vladaj.

 29. Miroslav каже:

  Na “zapadu” nista novo.

 30. Koja каже:

  Sram nas bilo sto sve to trpimo!

 31. Miloš каже:

  Kao đak koji je imao prosek 5,00 u osnovnoj školi i gimnaziji i kao student koji je imao prosek 10,00 na fakultetu, dajem punu podršku prosvetnim radnicima, a pozivam i sve druge profesije, kao i roditelje trenutnih đaka, da podrže ovaj štrajk.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама