Шта треба да знате пре него што купите ауто-седиште за дете

11 новембра, 2016

Куповина ауто-седишта, било да се купује прво ауто-седиште за бебу која тек треба да се роди, или да дете прелази из једне категорије у другу, никада не треба да буде на брзину и без припрема.
Родитељи увек желе да изаберу најбоље за своје дете, па зато дајте себи времена да детаљно проучите какво седиште би најбоље одговарало вама, детету и возилу.
kupovina-auto-sedistaВажно је знати да код сваке, па и најкраће вожње, сви путници у аутомобилу морају бити везани, а деца у одговарајућим безбедносним седиштима. Саобраћајне незгоде најчешће се дешавају на само неколико километара од куће. Зато без изговора: идемо само до баке, до продавнице, неће му бити ништа за тако кратко!

Прочитајте и: Не чувајте децу од барица и промаје, чувајте их од стварних опасности

Избор ауто-седишта за новорођенчад

Прва вожња детета из породилишта требало би да буде у ауто-седишту. Зато је препоручљиво седиште купити, или бар изабрати још током трудноће. Децу од рођења до године дана треба возити у полулежећем положају, у смеру супротном од кретања возила. То је најбезбеднији положај за мало дете, коме је глава велика и тешка у односу на тело, а мишићи врата још недовољно развијени. Код вожње уназад, „критични“ делови тела: леђа, врат и глава су подупрти наслоном ауто-седишта и трпе најмањи стрес приликом судара или наглог кочења.

Избор ауто-седишта за већу децу

Седишта за већу децу такође треба пажљиво бирати. Не треба журити са пребацивањем детета у следећу категорију седишта (тек када га дете прерасте по критеријумима које одређује произвођач), а када дође време за то, најбоље је отићи у куповину заједно са дететом и испробати седиште.
Оно што прво треба проверити је то да ауто-седиште има атест. Само таква седишта смеју да се користе у аутомобилу.
Такође обратите пажњу на начин постављања седишта у ауто, па ако вам је ауто опремљен изофиксом можда се одлучите за она која се постављају овим системом или пак седишта која се причвршћују појасом аутомобила.

Прочитајте и: Избегните ових 10 грешака и сачувајте живот свом детету

Ако ћете често пребацивати седиште из једног у други ауто, гледајте да је начин постављања једноставан и да се лако може причврстити.
Због тога саветујемо и испробавање дечјег седишта у аутомобилу, пре куповине. Већина продаваца ће вам радо изаћи у сусрет и дозволити да седиште испробате, а ви проверите да ли се оно може добро причврстити у вашем аутомобилу.
Некада дечије седиште и седиште аутомобила једноставно нису компатибилни, па и најскупље седиште детету неће пружити адекватну заштиту ако се не може правилно учврстити.
Пре куповине корисно је прочитати и упутство за коришћење аутомобила. Неки произвођачи или модели имају одређена ограничења па не дозвољавају постављање дечијих безбедносних седишта на нека места у аутомобилу.
На крају, али не мање важно, нека дете седне у седиште и испроба га. Некој деци се више допадају седишта са штитником, а некој појасеви. Узмите и то у обзир јер ипак је дете то које ће се у седишту возити наредних неколико година.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама