СТЕМ науке – шта су и зашто је важно да за њих чују сви родитељи и наставници

Када ме је, пре неколико дана, први пут позвала директорка издавачке куће ЈРЈ Јована Мајсторовић, прво што ми је пало на памет на помен овог издавача су радне свеске које моја деца радо користе. Једноставне су, препуне илустрација, са врло маштовитим и разноликим задацима. 

СТЕМ је заправо синоним за мултидисциплинарни приступ учењу, који доводи до тога да деца савладају вештине које су потребне у савременом свету. Деца уче да буду спремна на промене које доноси време и да им се брзо прилагоде.

Ипак, оно о чему је она желела да разговарамо су СТЕМ науке. Када је то поменула, појам ми је био познат, знала сам шта чини СТЕМ науке, али признајем да нисам знала да се ЈРЈ тиме интензивно бави. Такође, наш сајт о томе никад није писао, а то је тема која, својим значајем за образовање у свету и Србији, завређује много пажње.

Јована је магистар економских наука, предузетница, жена која је, после вишегодишњег рада у међународним економским односима, своју љубав према издаваштву, образовању и култури улила у породични бизнис.

С њом говоримо о томе зашто је СТЕМ облик учења толико важан, шта га издваја од других начина подучавања и где је ЈРЈ у свему томе.

Јована, када би о СТЕМ начину учења требало да говорите неком ко се бави едукацијом или има предшколску/школску децу, а за СТЕМ до сад није чуо, како бисте му овај појам објаснили? Зашто је СТЕМ облик учења супериорнији у односу на остале?

Волела бих да најпре читаоцима приближимо појам СТЕМ наука: сама реч је акроним енглеских речи за науку, технологију, инжењерство и математику (science, technology, engineereing, maths). СТЕМ је јединствени модел учења који интегрише ове области у један систем, а темељи се на развоју креативних потенцијала код деце, решавању комплексних задатака и, што је јако важно, на интеракцијама из стварног окружења. Учествујући у разним пројектним задацима, деца развијају логичко промишљање и на креативан начин проналазе решења за проблеме из нашег реалног окружења – баш као прави научници. СТЕМ је заправо синоним за мултидисциплинарни приступ учењу, који доводи до тога да деца савладају вештине које су потребне у савременом свету. Деца уче да буду спремна на промене које доноси време и да им се брзо прилагоде. Ми не можемо данас одгајати децу као што су наши родитељи нас одгајали. Ново време са собом доноси промене којима морамо ићи у сусрет, а промена увек почиње у нама самима. Сложићемо се да најбољи пут ка томе јесте кроз образовање. 

Јована Мајсторовић

Помоћу књиге активности „Роботика“ коју је издао ЈРЈ деца ће научити да се свуда око нас налазе роботи који нам много помажу у свакодневици или обављању неких радњи које човек не би могао.

Можете ли нам дати неки пример вежбе/лекције који би читаоцима боље приближио овај начин учења?

Наука, технологија, инжењерство и математика уско су повезане области: нпр. наука ће открити начине како се прави нека машина, технологија примењује ту науку у реалности, инжењерство чини да та машина „оживи“ – почне да ради и служи својој сврси, а математика је ту како би решила проблеме који искрсну у процесу овог рада.

Помоћу књиге активности „Роботика“ коју је издао ЈРЈ деца ће научити да се свуда око нас налазе роботи који нам много помажу у свакодневици или обављању неких радњи које човек не би могао. Робот није само „лимени човек“, то је свака машина која ради самостално: нпр. аутомат за кафу и слаткише или робот у фабричкој производњи. Дете ће такође научити од којих материјала се праве роботи, које све послове могу да обављају, шта их покреће и како се програмирају да би урадили одређену операцију. То научно-теоријско знање о машинама дете може да примени у стварности. Један од задатака у овој књизи јесте и осмислити сопственог мултифункционалног робота направљеног од неколико мањих машина које већ користимо: нпр. креирати робота који спрема доручак тако што ћемо искористити функције фрижидера, рерне и тостера.   

Ево једног примера који се не тиче машина већ геологије – науке о постанку Земље, њeном саставу, структури и променама које се на њој дешавају. Књига активности „Геологија“ коју је ЈРЈ издао, између осталог бави се и стенама: какве све постоје, како су настале… Да ли знате да ми користимо стене у разним облицима у свакодневном животу? Један од пројеката у овој књизи назива се „Камена трпеза“. Исхрана богата минералима важна је за здравље, а минерали које ми узимамо из хране такође се налазе у стенама. На пример, гвожђе се налази у стенама, а ми га уносимо у организам тако што једемо јаја и рибу, калцијумом су осим стена богати и млечни производи, цинком ораси итд. Деца имају задатак да саставе „јеловник јак као стена“: на основу списка минерала који се налазе у намирницама, направиће свој здрав оброк који укључује најмање једну намирницу за сваки минерал, а затим ће тај јеловник представити и цртежом. На овај начин, дете је с научне стране пришло појму стена тако што је изучило њихове физичке особине, затим је то теоријско знање применило у реалном животу, а на крају је покренуло и своју креативну страну тако што је нацртало своје решење. Нисте знали да можете помало бити и научници док спремате ручак, зар не? То је тај мултидисциплинарни приступ учењу о коме причамо.

ЈРЈ је средином прошле године објавио четири књиге из СТЕМ серије. То су Роботика, Геологија, Физика и велика СТЕМ књига активности која садржи заправо све четири тематске области (науку, технологију, инжењерство и математику). Све књиге урађене су у форми радних свески, помоћу којих деца уче логички да промишљају, решавају проблеме, повезују основне појмове из сродних наука, уче кроз практичан рад и веома занимљиве задатке.

Предвиђа се да ће значај СТЕМ наука расти све више, те да ће до 2020. године међу 50 најтраженијих занимања чак 42 бити из СТЕМ области. Шта то тачно значи?

СТЕМ подручја су веома витална и сваке године се све већи број талентоване деце и младих људи определи да се образује у овим областима. Истовремено се последњих деценија бележи већи просперитет и могућност запослења овог образовног профила у односу на, рецимо, профиле из друштвених наука. Разлог томе су управо практична знања која се стичу приликом студирања и проучавања СТЕМ области. Чињеница је да многа друштва која имају развијенију СТЕМ арену и која више улажу у истраживање и развој остварују значајнији економски напредак и раст. 

Колико је овај облик учења заступљен у школама широм света и има ли назнака да ће и код нас добити своје место у образовном систему? Како би учитељ или васпитач, а како родитељ могао да своје ђаке, односно децу упозна са СТЕМ начином учења? И како да то примени у свакодневном раду?

Поједине школе у свету као што су САД, Аустралија, Кина или скандинавске земље већ имају успостављене СТЕМ катедре, како би кроз образовне политике приступиле развијању наставног програма и ојачале положај природних наука. Поједине земље имају чак и специјализоване СТЕМ школе, па деца тако добијају теоријска и практична знања истовремено. У Србији, родитељи у потрази за адекватном едукацијом за своју децу бирају различите образовне програме учења математике, роботике и програмирања. То су најчешће курсеви који их уче овим вештинама.

Сви они су део ширег СТЕМ концепта. Велики број основних школа у нашој земљи је упознат са овим концептом и то захваљујући наставницима из математике, географије, физике, биологије, хемије, где поједини наставници организују СТЕМ школице и упућују децу на домаћа и међународна такмичења, учествују у пројектима и повезују се са својим парњацима из других земаља. Сарадња теоријских и експерименталних научних дисциплина с технологијом и инжењерством (што је СТЕМ у својој основи) направиће нека нова открића у науци која ће обликовати будућност. 

И ваша издавачка кућа већ има неколико издања која су управо заснована на принципу СТЕМ учења. Која су то издања и коме су намењена?

ЈРЈ је средином прошле године објавио четири књиге из СТЕМ серије. То су Роботика, Геологија, Физика и велика СТЕМ књига активности која садржи заправо све четири тематске области (науку, технологију, инжењерство и математику). Све књиге урађене су у форми радних свески, помоћу којих деца уче логички да промишљају, решавају проблеме, повезују основне појмове из сродних наука, уче кроз практичан рад и веома занимљиве задатке. На крају књиге налазе се и решења свих задатака. Едиција је намењена деци узраста 7-13 година. У њој су на врло разумљив и овом узрасту прилагођен начин објашњени појмови из окружења попут енергије ветра и Сунца, ерупције вулкана, земљотреса, електрицитета, силе, бројева, кодирања, минерале, улоге робота и машина…

Наша идеја је да овом јединственом едицијом књига подстичемо стварање заједнице креативних појединаца, окренутих занимањима будућности и вештинама које савремени свет изискује.

Интервју водила: А. Цвјетић