Сурова истина о царском резу

21 априла, 2017

Замислите да вас пошаљу на неку обичну операцију а по изласку из сале вас чекају са малом бебом и кажу вам да се од сада морате бринути о њој и поред тога што осећате невероватну бол. Е баш то вам је царски рез!

Царски рез је постао мега популаран, чини се да број порођаја царским резом веома брзо расте и многе жене се искрено изјашњавају да желе да се породе на тај начин. Изгледа им лакше и једноставније да не доживе бол и не пуцају, а шивење им свакако не гине. Зашто све то не прескочити и лепо заказати царски рез. Kао да нико не размишља да је у питању операција.
А када крене “рат” између мајки које су се породиле природним путем и “царица”, ове прве обично викну “Па ти ни не знаш како порођај боли!”

Ох да, не знам, верујте ми, и ви немате појма како царски рез боли.

Ту мистерију је недавно покушала да разоткрије мајка Реј Ли која је на Фејсбуку објавила слику свог царског реза, дајући на знање многим мајкама како је царски рез све само не једноставнији начин порођаја.

“Ох да, не знам, верујте ми, и ви немате појма како царски рез боли!”

Ту мистерију је недавно покушала да разоткрије мајка Реј Ли која је на Фејсбуку објавила слику свог царског реза, дајући на знање многим мајкама како је царски рез све само не једноставнији начин порођаја.

Знате ли ви уопште шта значи царски рез? Десет и више центиметара дугачак рез кроз који извуку вашу бебу а пре тога пресеку све слојеве материце и ваше органе дословно помере да не сметају. Верујте да то није начин на који сам замишљала долазак свог сина – написала је ова мајка уз своје искуство са опоравком.

Нисте ни свесни колико вашем телу требају трбушни мишићи. А када имате овакав рез треба да знате да данима нећете моћи да се окренете и урадите гомилу ствари за које иначе несвесно користите стомак. Kада се само сетим тог првог дана у болници. Друге породиље шетају по болници а ја лежим у кревету непокретна. А када вам сестре кажу да морате устати да се истуширате, не можете да верујете да сте способни за то! Бол је неиздржив- осећате пробадање не само у пределу реза, већ много, много дубље.

За само један окрет, како би сте подојиле ваше дете потребно вам је не неколико минута и децилитри зноја да савладате тај напор.
Е сад, замислите да вас пошаљу на неку обичну операцију а по изласку из сале вас чекају са малом бебом и кажу вам да се од сада морате бринути о њој и поред тога што осећате невероватну бол. Е баш то вам је царски рез!

Извор:Ringeraja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Сурова истина о царском резу

 1. Klara каже:

  Moram da dodam, da i pored anestezije osećate bol(bar ja jesam). To je carski rez😉

 2. Danijela каже:

  Prvi porođaj, prirodno. 30sati beba bez plodove vode, karlično, jedva preživeo. Nakon porođaja mesec dana bukvalno nisam mogla ni da sednem. Dojila sam stojeći, bukvalno!
  Drugi porođaj, carski. Posle 7 dana skinula konce. Posle 10 mogla sve, od kućnih poslova, igranja sa starijim koji ima tri i po i kome sam tih dana potrebnija nego bebi koju dojiš i spava. Carski jeste CARSKI!!!

 3. Zeljka каже:

  Ovaj tekst uopste ne daje prave informacije o carskom rezu, vec samo ono sto je najgora posljedica istoga.
  Prije svega, veliki broj zena zeli carski rez jer je to sigurnost da se njihova beba nece muciti, da je nece izvlaciti raznim spravama, povrijediti i sl.
  Nazalost imamo u iskustvu da je tokom prirodnog porodjaja neka beba povrijedjena, ima hematom na glavi a da o tezim situacijama i ne govorim.
  Tako da nisu sve zene koje zele carski razmazene, vec samo uplasene i zele za svoju bebu najbezbolniji dolazak na ovaj svijet. Bar je to bila moja motivacija , ali na kraju ona nije bila presudna jer se carski rez svakako morao uraditi.
  Dalje, oporavak nakon carskog reza je jako mucan, i to je pravilo..ali nije katastrofa, i sve dodje na svoje poslije odredjenog perioda..
  Dva puta sam porodjena carskim putem, prvi put sam se veoma lako i brzo opravila, drugi put malo teze..al zaista nije bilo tako kao sto se opisuje u tekstu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама