Текстуални задаци за први и други разред (примери и како да научите децу да их сами решавају)

26 новембра, 2020

Математика и решавање математичких проблема су саставни део нашег свакодневног живота: колико треба да платимо оно што смо купили, када креће или стиже аутобус, колико нам је јаја потребно да направимо палачинке.

Такви математички задаци нису записани већ се појављују у многим приликама. Нико тада не каже: „Овај задатак би требало решити помоћу сабирања.” У таквим ситуацијама проблем решавамо спонтано, на основу података које имамо.

Основна сврха текстуалних задатака је да научимо и увежбамо превођење таквих проблемских ситуација на математички језик. Онај ко решава проблем мора да разуме везу између познатог и непознатог и онога што је циљ.

Нове збирке текстуалних задатака Креативног центра за почетнике у решавању, Задатак на дан 1 и Задатак на дан 2 конципирани су тако да деца могу да их решавају сама. Сваки дан по 10 минута вежбања и текстуални задаци више неће бити проблем!

Збирке су намењене ученицима првог, односно другог разреда основне школе и свака садржи по 180 текстуалних задатака различитог нивоа сложености, примерених узрасту ученика и неопходних за развој логике и критичког мишљења. Теме су блиске деци, повезане су са ситуацијама из свакодневног живота, али и са школским градивом. На крају збирке дата су решења свих задатака.

Задаци су аутентични и формулисани јасно, али тако да не дају готова решења већ од деце захтевају визуализацију и анализу, вештине које су им неопходне у свакодневном животу.

Како решавати текстуалне задатке на часу?

Подстичите ученике да цртају графиконе и шеме, како би себи сликовито објаснили задатак. За ово ће вам, можда, бити потребни додатни папири.

Подстичите их, такође, да се запитају да ли њихов одговор има смисла или да своје решење провере на неки други начин.

Допустите ученицима да проналазе обрасце, објашњавају идеје или упоређују начине решавања задатка у пару или мањој групи.

Такође веома важно – уведите дискусију као редован део часа математике. Подстичите разговор о математичком проблему, као и математичко аргументовање. Охрабрујте различите начине и приступе у решавању проблема.

Шта садрже књиге Задатак на дан 1 и 2?

36 недељних тема

Од првог до четвртог дана
На половини стране налази се текстуални задатак у ком се провежбава или понавља градиво. Предвиђен је и одговарајући простор за рад.

Пети дан
Задатак на целој страни представља сложенију активност и често садржи табелу, графикон, мапу или неки други графички приказ, задатак који се решава у неколико корака или се састоји од неколико различитих проблема које ученик треба да реши.

Пример – како изгледа једна недеља за први, а како за други разред:

Download (PDF, 1.04MB)

Download (PDF, 800KB)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама