Tematski dan „Savine vrednosti – putokaz za potomke“

Dan Svetog Save, školska slava, obeležava se Svečanom akademijom. Tog dana u školama je vesela, raspevana, praznična atmosfera. Ove školske godine, zbog pandemije i epidemioloških mera, škole nisu mogle da upriliče proslavu Svečanom akademijom, ali su se mnoge potrudile da školska slava bude obeležena kako dolikuje.

Srednjovekovne ikone

Situacija u kojoj smo se našli naučila nas je da možemo da budemo kreativniji, da osmislimo i izvedemo nešto što nam je ranije delovalo nemoguće. Kroz istoriju je poznato da se u teškim životnim situacijama rađaju nove ideje i da se svet pokreće unapred. Potrudili smo se da školska slava, dan kada se slavi obrazovanje, mudrost i vizija, bude dostojno obeležen. Tako su 21.1.2021. i 22.1.2021. bili tematski dani koji su posvećeni liku i delu Svetog Save.

Izrada krune Nemanjića

Tematski dan „Savine vrednosti – putokaz za potomke“ dokaz je da Svečana akademija može da se pretvori u nešto drugačije, a podjednako lepo i zanimljivo. Otišli smo korak dalje od klasičnih proslava. Naši učitelji i nastavnici su osmislili 14 različitih radionica na kojima su učenici pustili mašti na volju i iskazali svoju kreativnost, snalažljivost i umeće.

Radionice obuhvataju: modelarstvo, likovno stvaralaštvo, literarno stvaralaštvo, kaligrafiju, rad sa različitim materijalima, komponovanje i mnogo toga kreativnog i zanimljivog. Rad dece na radionicama je profesionalno snimljen i napravljena je virtuelna izložba koja je postavljena na zvaničnoj internet stranici škole, kako bi svi učenici, roditelji i posetioci sajta mogli na Dan Svetog Save da uživaju na onlajn svečanosti.

Izrada srednjovekovnog posuđa

Realizacijom Tematskog dana smo uspeli da proslavimo školsku slavu na način koji dolikuje, ali i da učenike na drugačiji način edukujemo, da praktično pokažemo šta je međupredmetna korelacija i kako se jačaju kompetencije u obrazovanju. Uživajte u našem školskom muzeju, zakoračite u vremeplov i prepoznajte budućnost, jer su Savine vrednosti putokaz za potomke.

Porodične vrednosti
Rodoslov Nemanjića

Odeća u Savino vreme

Srednjovekovni manastriri

Autor: Tanja Krsmanović, učiteljica u OŠ “Ratko Mitrović”, Novi Beograd