Удружење Живојин Мишић – ко бира најбоље едукаторе и која је улога жирија

децембар 3, 2021

Већ осам година за редом удружење “Живојин Мишић” бира најбоље и награђује едукаторе у Србији. Кроз читав тај период у томе им помаже жири састављен од стручњака у области образовања, међу којима су и професори, бивши добитници награда, као и представници Завода за унапређење образовања.

Како нам је објаснила чланица жирија и координатор ПИСА тестирања у Србији Драгица Павловић Бабић, процес жирирања почиње првим кругом у ком се елиминишу непотпуне пријаве. У другом кругу се, на основу послатих материјала, објављених радова, разговора с кандидатима, њихове иновативности у раду, доносе коначне одлуке о најбољим едукаторима.

“Избор се до сада увек доносио демократски – бројањем гласова жирија. Број добитника награде није строго дефинисан. Некад их буде више, некад мање.”

Оно што разликује овогодишњи избор од претходних јесте та што је, по први пут, удружење оспорило одлуку жирија. Како нам је објаснила Тамара Михајловић из удружења “жири има само саветодавну функцију, а коначну одлуку доноси удружење”.

Ипак, ово жири није знао. Сви чланови с којима смо контактирали кажу да им ниједног тренутка није искомуницирано да удружење има могућност вета, те да одлука коју они демократским гласањем донесу може, а не мора бити прихваћена.

“Верујем да је ту дошло, пре свега, до проблема у комуникацији. Ја сам члан жирија од првог избора и никад до сада нам није речено да удружење има право вета на одлуку коју жири донесе. Мислим да није било лоше намере ни са једне стране, али да би било фер да је нама, који издвајамо своје време и труд речено да наша одлука не мора нужно бити коначна.” – каже Павловић Бабић.

Проблем је, објашњава, настао око једног кандидата који је, према мишљењу жирија био кандидат за награду, али се удружење с тим није сложило.

“Нажалост, случај колеге Н.С. , који је већином гласова жирија практично већ добио награду, огледало је лоше одлуке којом су погажени демократски принципи доношења одлука. То је изазвало велико негодовање једног дела финалног жирија.

Изузетно ми је жао због овог догађаја за који сматрам да није последица лоше намере појединих чланова Управног одбора, али јесте чин непромишљеног и једностраног приступа.

С обзиром да је одлука донета на овакав начин нас троје колега стручног жирија смо се од ње јавно оградили и остајемо при тој одлуци.” – каже за наш портал Дијана Малиџа, једна од претходних добитница признања и члан овогодишњег жирија.

Од избора се јавно оградио и Душан Благојевић, саопштењем које је објавио на свом ФБ профилу.

“Чланови/чланице жирија су посвећено и одговорно радили свој посао, имајући у виду рад горепоменутог кандидата, и, два пута, већином гласова донели одлуку коју Удружење и представница Управног одбора, такође чланица жирија, нису уважили. Овакво поступање сматрам професионално недоличним и етички неприхватљивим. Самовоља и неуважавање одлуке већине јесте пропуст недостојан цивилизацијских начела и Удружења које се озбиљно бави образовањем, јер се таквим поступањем дискредитују вредности које сматрам суштински важним и за које се залажем и у свом раду.” – каже Душан Благојевић, професор српског језика и један од чланова жирија.

Из удружења су нам такође потврдили да је ово први пут да се дешава да одлука жирија не буде уважена. Разлоге за то нису навели.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама