Владета Јеротић: Завист код деце и како је спречити

29 новембра, 2017

Др Владета Јеротић научио нас је много о васпитању, љубави, животу. У овом кратком видеу говори о завити и томе како она настаје.
„Треба хвалити само децу, евентуално адолесценте. Хваљење одраслих само појачава гордост и завист. Питао сам једног нашег епископа, шта је горе – гордост или завист. Рекао ми је да је завист гора, јер се гордост да кориговати у току живота, а завист тешко. То је највероватније зато што и једно и друго почиње у раном детињству.
Ја сам нешто важно у Енглеској научио. Тамо дете кад нешто не уради добро, мајка и отац му смирено покажу поново. Ако дете поново не уради добро – мислите да подижу на њега глас? Не, поново му смирено објасне. Зашто не можемо и ми тако, већ: „Ето, трећи пут ти објашњавам, а ти не разумеш! Шта ће од тебе бити?”
Завист је потпуно природна и нормална ствар. А контролисати завист је најтеже кад је двоје деце. Кад је троје, четворо то је ређе проблем. Кад је двоје онда је већа борба за љубав оца или мајке и већи страх да је оно друго више вољено.”
[ot-video][/ot-video]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Владета Јеротић: Завист код деце и како је спречити"

  1. Dragisa каже:

    Moje shvatanje je da iz nasih zelja nastaje zavist.Zavist rada ljubomoru ,,ljubomora bes mrznju agresiju ili depresiju. Ovo je jedan od mogucih puteva od nasih zelja do agresije. Da li sam donekle u pravu ?Veliko postovanje i pozdrav .

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама