Зашто би деца обавезно требало да носе наочаре за сунце (и како да одаберете праве)

21 јула, 2020

У светлим, сунчаним данима, већина одраслих ће ставити наочаре за сунце док је на отвореном. То више није толико ствар моде, колико потреба. Сунце нам смета, мрштимо се, добијамо боре, а УВ зраци штете нашим очима. 

Никад више него данас није било важно чувати се од УВ зрачења, али како за кожу, то важи и за очи. А шта је са децом? Сви смо прилично одговорни када је реч о заштити њихове коже од сунца јер се резултати немара ту виде врло брзо, већ након неколико сати, док о заштити очију код мислимо само онда када им ограничавамо употребу екрана.

Можда нисте знали, али сунце је озбиљан непријатељ здравља очију. Дечјих нарочито. Али негативан ефекат сунчевих зрака на очи не види се одмах, већ он своје право лице показује тек кроз дужи период излагања. 

Очи су, заправо, чак 10 пута осетљивије на УВ зрачење од коже, а деца су под још већим ризиком јер њихове очи имају веће зенице и прозирнија сочива, па пропуштају чак 70% више УВ зрака него што је то случај код одраслих.

А које проблеме може да изазове кумулативно излагање дечјих очију УВ зрацима?

– Фотокератитис – познатији као снежно слепило, након дужег излагања очију светлости може доћи до слепила које траје до 48 сати. Фотокератитис може се дефинисати и као опекотина ока.

– Катаракта – обично се јавља тек у каснијем животном добу и изазива постепен губитак вида.

– Оштећење мишића ока – УВ зраци могу да оштете очне мишиће, што може довести до замућења вида.

– Тумор – УВ зраци могу узроковати појаву тумора на оку или очном капку.

Дакле, јасно је да је изузетно важно да деца носе наочаре за сунце, нарочито онда када је УВ зрачење високо. Али како их мотивисати?

– Будите узор. Деца имитирају одрасле. Ако ви носите наочаре за сунце и бринете о свом виду, биће лакше да убедите и њих.

– Дозволите им да сами изаберу. Дизајн и облик нека буду њихов избор, али ви морате водити рачуна о томе да то буду наочаре које блокирају 99% до 100% УВА и УВБ зрака.

– Изаберите наочаре које им одговарају по облику и величини. Предлажемо неки од модела из нове Chicco колекције (линк). Сви имају стопостотну заштиту од сунца и постоје модели за све узрасте.

О заштити коже смо већ писали (текст је ОВДЕ).

Аутор: А. Цвјетић

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама