Зашто дечацима лошије иде у школи?

Није никаква тајна да су дечаци, уопштено, слабији ђаци од девојчица. Наравно да то није правило, али када погледамо просек, много је више девојчица које постижу одличне резултате, него што је то случај с дечацима.

Организација за економску сарадњу и развој (OECD) бавила се управо овом темом. Посматрали су податке проистекле из истраживања које је такође показало да дечаци у школи постижу слабије резултате. Њихов циљ био је да открију због чега је то тако.

Пронашли су пет разлога.

1) Дечаци су генерално мање ангажовани током наставе

У развијеном свету, петнаестогодишњи дечаци ће чешће него девојчице рећи да је школа губљење времена. Вероватноћа да ће се сложити с тим да је вредан рад и труд током школовања важан мања је него ако то питате девојчице. Дечаци чешће од девојчица касне на наставу или чак беже са часова.

Све разлике нису нарочито велике. У већини случајева реч је о свега 10%. Али то што постоје јесте некаква индикација да имамо различитости у погледу школе, засноване на полу. Дечаци једноставно не сматрају школу важном као девојчице.

2) Дечаци и девојчице имају различит однос према домаћим задацима
3) Дечаци више времена проводе на интернету и играјући видео-игре

И шта дечаци раде са свим тим вишком времена, у ком би требало да раде домаћи? Студија каже – играју игрице. Већина девојчица никад или скоро никад није играла игрице за једног играча, као ни онлајн игре у којима су противници негде с друге стране екрана. Већина дечака јесте.

Да ли им је ово некакав недостатак? Па, изгледа да није. Играње стратешких игара за једног играча повезано је са бољим резултатима на тестовима, док се онај тип игрица где деца међусобно сарађују или су једни другима противници онлајн, повезује са слабијим резултатима.

4) Дечаци много мање читају у слободно време

Тај јаз између девојчица и дечака највише је приметан баш у области читања. И у свим земљама на свету у којима је то мерено, изузев Кореје, девојчице читају више од дечака. OECD је открио да заправо није нарочито битно шта ученици читају – било да је фикција, стрипови, новине или нешто треће, више времена проведеног у читању значи уопштено боље разумевање прочитаног у свим областима.

5) Дечаци су мање амбициозни кад је реч о каријери

Широм света, петнаестогодишње девојчице имају више амбиције од дечака истог узраста, када је реч о каријери. Оне много чешће очекују да ће успети да заврше студије и да ће им то донети посао у менаџменту или на некој другој доброј позицији. А опет, иако им очекивања у том узрасту нису иста, проценат мушкараца и жена које обављају такве послове касније у тридесетим годинама скоро је исти.

Дакле, девојчице јесу амбициозније, али на крају не остваре нужно те постављене циљеве.