5 sjajnih načina da kućne poslove pretvorite u igru

jun 4, 2020

Foto: Gustavo Fring, Canva

Igra uloga

Deca su rada da sve pretvore u igru. To je za njih najvažnija aktivnost, i ne bez razloga. Kroz igru uče, razvijaju se, motorički, emotivno, intelektualno. Na isti način putem igre možete navići dete da posprema. Pretvorite se u buldožer koji sakuplja smeće ili dizalicu koja sakuplja kocke i nosi u fioku. Lutke u taksu možete odvesti na njihovo mesto.

Ko će više

Možete se trkati ko će brže napuniti svoju kutiju sa igračkama. Takođe, kada je nered na podu, možete se okrenuti dok dete nekoliko igračaka vrati na mesto, a onda pogađati koje su to igračke koje više nisu rasturene.

Koristite peščani sat

Podesite sat i dogovorite da za vreme dok pesak teče, treba, recimo, obrisati prašinu sa jednog dela igračaka. Zatim okrenite sat i kažite da je sada vreme za slaganje autića. Pa za sortiranje kockica. Igračke će na kraju biti razvrstane, a dete to neće videti kao dosadnu obavezu.

Pretvorite čišćenje u potragu

Sakrijte neku malu nagradu u stanu. I recite detetu da, da bi je dobilo mora da krene u potragu, sa zadacima. Ne treba svi zadaci da budu bazirani na čišćenju, Dodajte neke okretne igre, penjanje, skakanje… Jedan od zadataka može biti bacanje svih lopti u koš s određene udaljenosti; sakupljanje svih plavih stvari u plavu kutiju, crvenih, u crvenu itd.

Kartonske igre

Nacrtajte kartice sa slikom poslova u domaćinstvu. Položite ih i okrenite naopačke. Neka svaki član porodice izvadi jednu karticu i uradi ono što je na njoj nacrtano. Možete igri dodati i neke svoje uslove i pravila. Na primer, napravite komisiju za proveru kvaliteta urađenih zadatka.

Znamo, mnogi će reći – ali čišćenje jeste dosadna obaveza i decu treba navići na to. Pa ne možemo im doveka od obaveza praviti zabavu! Tačno! Ali, ako budete dovoljno uporni, dete će se prosto navići na to da prostor bude uredan i kako bude odrastalo nered će mu smetati, pa će to biti osnovni motiv za sklanjanje i čišćenje.

A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama