Била сам “добро дете”. Знате ли шта то значи?

7 децембра, 2021

Имам стварно “добро дете”. Била сам “добро дете”. И мој муж је био “добро дете”. Друштво непрестано промовише идеју да, ако имате “добро дете”, то значи да сте заправо имали среће. Ето, и ви сте били добра деца, то вам је таква генетика.

Прочитајте и: Као мала била је добро дете, најбоље. А ко би желео то да прокоцка

Требало ми је много времена да разумем не само колико је ова порука погрешна, већ и колико је проблематична у процесу обликовања понашања детета.

Јер, шта значи то да сам била добро дете? Значи да нисам превише испољавала своје потребе, да сам слушала маму и тату и радила оно што ми се каже и што се од мене очекује.

Наравно да гени играју велику и важну улогу у ономе што јесмо и што кроз живот постајемо. У обликовању карактера, темперамента, склоности. Велику и важну улогу у свему томе игра и интеграциона траума. То је оно кад се искуства и трауме преносе са оног ко их је доживео, на будуће генерације. И што сам више проучавала и схватала тај процес, све сам више постајала сигурна да је наш темперамент заправо условљен генетским прилагођавањима наших предака.

Ако су они, примера ради, да би преживели морали да буду покорни, послушни, велика је вероватноћа да ће, кроз генерације, ове гене пренети и нама да нас припреме да преживимо у окружењу у ком смо рођени (под претпоставком да се то окружење неће променити много у односу на оно у ком су они живели).

Истина је, заправо, да не постоје лоша деца. Али, ако питате друштво да дефинише лоше дерте, оно ће вам рећи – то је оно које не прихвата НЕ као одговор. Друштво верује да су лоша деца она која се гласно буне онда кад им потребе нису препознате и испуњене. Исто то друштво, такође, верује да су лоша она деца која радије трче, вичу и смеју се онда кад ми мислимо да треба да седе мирно. Да, лошим дететом сматра се и оно које поставља своје границе и скупи храброст да каже НЕ и НЕЋУ. Оно које своје емоције изражава гласно, уместо да их лепо потискује. Друштво сматра да су лоша она деца која траже да их се види и чује.

А истина је, понављамо, да не постоје лоша деца. Постоје само родитељи и друштво које их не разуме. Којима недостаје стрпљење и умеће да децу васпитавају, уместо да их калупе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама