Форум средњих школа: „Да ли је нормално да се родитељима шаље на одобрење закључена оцена, чак и ако је реч о петици?“

Форум средњих стручних школа изразио је незадовољство поводом одлуке о немогућности наставника да закључи оцену уколико не добије сагласност родитеља ученика, како пише новинска агенција Бета.

Foto: Canva

Форум тражи од Министарства да омогући наставницима самостално одлучивање и престане да их „деградира“.

„Наставници су и иначе затрпани гомилом администрације и папирологије, па је увођење овог правила за које се не зна ни ко га је увео – да ли Министарство или директори школа, потпуно изненађење за наставнике јер сваки родитељ има приступ електронском дневнику, па и оценама које њихово дете добија током школске године“, навео је ФССШ у саопштењу.

Подсетили су да је средње образовање необавезно и да је, имајући то у виду, увођење тог правила „још бесмисленије и представља додатно малтретирање наставника“.

„Ко има право да тако деградира наставника који часно и поштено обавља свој посао? Да ли је нормално да се родитељима шаље на одобрење закључена оцена, чак и ако је реч о петици? Да ли смо дошли до стадијума када ће родитељи одлучивати коју оцену њихово дете заслужује, иако нису ни стручни ни компетентни за тако нешто? Да ли ће они ускоро одлучивати и о томе који наставник ће бити запослен у школи, а који неће“, пита ФССШ.

Извор: Бета