Форум средњих школа: “Да ли је нормално да се родитељима шаље на одобрење закључена оцена, чак и ако је реч о петици?”

6 јуна, 2023

Форум средњих стручних школа изразио је незадовољство поводом одлуке о немогућности наставника да закључи оцену уколико не добије сагласност родитеља ученика, како пише новинска агенција Бета.

Foto: Canva

Форум тражи од Министарства да омогући наставницима самостално одлучивање и престане да их “деградира”.

“Наставници су и иначе затрпани гомилом администрације и папирологије, па је увођење овог правила за које се не зна ни ко га је увео – да ли Министарство или директори школа, потпуно изненађење за наставнике јер сваки родитељ има приступ електронском дневнику, па и оценама које њихово дете добија током школске године”, навео је ФССШ у саопштењу.

Подсетили су да је средње образовање необавезно и да је, имајући то у виду, увођење тог правила “још бесмисленије и представља додатно малтретирање наставника”.

“Ко има право да тако деградира наставника који часно и поштено обавља свој посао? Да ли је нормално да се родитељима шаље на одобрење закључена оцена, чак и ако је реч о петици? Да ли смо дошли до стадијума када ће родитељи одлучивати коју оцену њихово дете заслужује, иако нису ни стручни ни компетентни за тако нешто? Да ли ће они ускоро одлучивати и о томе који наставник ће бити запослен у школи, а који неће”, пита ФССШ.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


15 коментара на "Форум средњих школа: “Да ли је нормално да се родитељима шаље на одобрење закључена оцена, чак и ако је реч о петици?”

 1. Prosvetar каже:

  Pa što bi se onda nastavnici mučili. Neka im roditelju ispišu ocene, svedočanstva, diplome… ma, šta če nam uopšte škola.

 2. Željko каже:

  To je trebalo odavno da se uvede, obzirom da roditelj finansira treba i da odluči gdje uložimo svoj novac možda u nesposobni osobu koja je trebalo da mu dijete pripremi za život.

  1. Nina каже:

   A sta tačno finansirate? Besplatnu školu, ili polovne udžbenike? Ili mesečne karte za prevoz? Imate preko 50 privatnih srednjih škola- pa izvolite, finansirajte!

  2. Dragan каже:

   Zeljko,finansiraj privatnu skolu sa sposobnima i nema brige.
   Ovi u drzavnim skolama neka se ” muce” sa normalnim i svesnim roditeljima.

 3. V. Veriga каже:

  Најбоље је да школе претворимо у штампарије у којима сваки родитељ може за своје дете да наручи диплому коју хоће. Наравно, дипломе факултета бисмо могли куповати директно од Владе Србије.
  Уштедели бисмо силне паре. Има ту још добрих идеја. На пример, укинути опозицију и изборе. Ако смо једном изабрали најбољег онда је то то.
  А и судство нам не треба јер би пресуђивао овај најбољи.
  Требало би размислити и о укидању медија. Оставити само ТВ Пинк и Информер.

 4. Jasmina каже:

  Roditelji treba da odrade svoj deo posla,škola svoj,a zajedno da iznedre mentalno zdravu,kulturnu….osobu.

 5. Pa ljudi moji каже:

  Je li ovo moguće?! Ne verujem šta čitam. Onda nam nisu potrebne škole -neka decu uče roditelji! Baš smo školstvo srozali do dna. Sramota!

 6. Petar каже:

  To isto kada bi sudija morala da salje presudu tuzenom da ga pita da li se slaze sa presudom. Strasno sta padne na pamet nekome.

 7. Ljiljana каже:

  A sta je normalno u ovoj nazovi drzavi bez reda,postovanja zakona,nasilnistva?

 8. Vanja каже:

  Slažem sa sa svim komentarima.Roditelji ovu mogućnost maksimalno koriste pa traže nerealno ocenu više.Učenici dođu da poprave ocenu, a da se uopšte nisu spremali.Više sam se ja potrošila da nađem primerene zadatke, pa da svakom prilagodim, pa da iskopiram test, nego đaci.

 9. Velja каже:

  Nije tacno. Profesor daje predlog ocene a ucenik koji nije zadovoljan moze da odgovara kada je cas do 20.juna.Forum bi trebao da se bavi problemima u prosveti a ne da se poziva na n ozbiljne izvore i dovodi do zabune bez potrebe.

 10. Ceca каже:

  Nije istina …Niko ne konstatuje roditelje..Molim vas ..sve je između profesora i učenika
  Ne štite laži..

 11. Петра каже:

  Наравно да наставници треба да буду контролисани. Како је држава неспособна да адекватно контролише рад наставника то мора да ради неко други – макар то били толико омражени родитељи.

 12. Svjetlana Bogdanovic Kuret каже:

  Da nije zalosno….bilo bi smijesno…🙄🙄

 13. Goga каже:

  Nastavnici sami sebe degradiraju jer imaju razlicite kriterijume prema deci. Tacno znaju kome ce dati petice, a ko detetu neka druga ocena. Sada iz besa i revolta cak i svesno smanjuju ocene kaznjavajuci time pojedibu decu. Dok deca VIP roditelja prolaze galantno bez mnogo muke tokom ocenjivanja, drugoj deci je sve ovo krajnje ponizavajuxe jer ne mogu sa zadrze ni ocenu koju su posteno zasluzili.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама