Kako prolaze buntovna i tvrdoglava deca u kasnijem dobu?

25 decembra, 2019

Na osnovu istraživanja koje je sprovela društvena mreža za naučnike i istraživače “ResearchGate” , otkriveno je da buntovna i neposlušna deca imaju više šanse da u budućnosti postanu uspešni ljudi.

Ovo istraživanje, sprovedeno nad 3.000 dece starosne dobi između 8 i 12 godina, pratilo je njihov razvoj u razdoblju od 1968. godine pa sve do danas.

Analiziran je njihov koeficijent inteligencije, ocene u školi, odnos sa drugarima, vanškolske aktivnosti, interesovanja, porodični odnosi… uopšteno, njihovi stavovi i ponašanje. Rezultati studije bili su neočekivani.

Obično se od “problematične” dece ne očekuje neki veći uspeh u životu, a ispostavilo se zapravo da je ovo potpuno pogrešno mišljenje.

Studija je pokazala da deca koja su obično prkosila autoritetu imaju tendenciju da postavljaju pitanja, istražuju stvari koje se događaju oko njih i razmišljaju “izvan granica”. Naučnici su utvrdili da se iz ove njihove buntovne crte u budućnosti izrodila izražena kreativnost, posebno kad je reč o novim idejama na poslu ili osmišljavanju i pokretanju sopstvenog biznisa.

Osobe koje su u “pravile probleme” u detinjstvu – tvrdoglavi, neposlušni i klinci koji su bili buntovnici ili su prkosili autoritetima, u zrelom životnom dobu su zauzimali visoke pozicije na poslu, kao i da su zarađivali više novca od onih koji su imali bolje ocene i generalno bili disciplinovaniji u detinjstvu.

Naučnici su zaključili da je jedan od ključnih razloga za ovakav razvoj u kasnijem životnom dobu zaslužna sebičnost, koju ovakva deca ispoljavaju. Kako u detinjstvu nisu poštovali pravila koja su im školski autoriteti ili roditelji nametali, isti model su primenili i u kasnijem dobu. Ne obazirući se na pravila i naoružani dobrom veštinom pregovora, zahtevali su veće plate, bolje uslove rada i sl, što su i uspevali da izdejstvuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama